direct naar inhoud van 3.3 Provinciaal beleid
Plan: Heisteeg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0785.BP2010012Heisteeg-vg01

3.3 Provinciaal beleid

3.3.1 Structuurvisie Ruimtelijke Ordening en Verordening Ruimte

In de structuurvisie geeft de provincie aan hoe ruimtelijke ontwikkelingen een plek kunnen krijgen die aansluit bij de kwaliteiten van Brabant. Er zijn twee ruimtelijke trends te onderscheiden: de schaalvergroting en de behoefte aan identiteit. De structuurvisie is op 17 december 2010 door Gedeputeerde Staten vastgesteld en op 1 januari 2011 in werking getreden.

De structuurvisie geeft aan welke ambities de provincie heeft op het gebied van het provinciale ruimtelijke beleid tot 2025. De provinciale ruimtelijke verordening is een concrete uitwerking van de ambities van de provincie Noord-Brabant.

De provincie streeft naar een concentratie van verstedelijking, robuuste en aaneengesloten natuurgebieden, concentratiegebieden voor glastuinbouw en intensieve veehouderijen en voldoende ruimte voor waterberging nu en in de toekomst. De provincie wil duurzaam en zuinig omgaan met de leefomgeving en de ruimte en een goede relatie creëren tussen wonen en werken in de stedelijke omgeving en een groene landelijke omgeving daarbuiten. Bij de vaststelling van deze structuurvisie zijn de uitwerkingsplannen van het Streekplan 2002 komen te vervallen.

De provincie kiest in haar ruimtelijke beleid tot 2025 voor de verdere ontwikkeling van gevarieerde en aantrekkelijke woon-, werk- en leefmilieus en een kennisinnovatieve economie met als basis een klimaatbestendig en duurzaam Brabant. Het principe van behoud en ontwikkeling van het landschap is in deze structuurvisie de 'rode' draad die de ruimtelijke ontwikkelingen stuurt.

De structuurvisie is juridisch niet bindend. In de Verordening Ruimte staan de juridisch bindende regels.

Op de kaarten van de Verordening Ruimte is het plangebied aangewezen als bestaand stedelijk gebied in een stedelijk concentratiegebied en als 'attentiegebied ehs'. Dit betekent dat het plangebied een voor de hand liggende locatie is voor woningbouw. Er is in de plannen al vanuit gegaan dat dit een woningbouwlocatie is. Het gegeven dat de planlocatie grenst aan een 'attentiegebied ehs' heeft geen directe consequenties voor het plan. Dit betekent echter wel dat in de nabijheid van het plangebied er een verhoogde aandacht is voor hoe wordt omgegaan met grondwater en grondwaterstanden. Het beleid in de gebieden gelegen nabij natte natuurparels is gericht op het verbeteren van de condities voor natuur door de vochtige/drassige bodem in stand te houden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0785.BP2010012Heisteeg-vg01_0004.png"

Figuur 3.1: Bestaand stedelijk gebied, volgens kaart Verordening Ruimte

3.3.2 Verordening Waterhuishouding Noord-Brabant

De locatie is gelegen in een attentiegebied of grondwaterbeschermingsgebied van de Regte Heide volgens de Verordening Waterhuishouding Noord-Brabant. Dit betekent dat de geplande ontwikkeling geen negatieve invloed mag hebben op het grondwaterregime en de grondwaterkwaliteit van de natte natuurparel.

afbeelding "i_NL.IMRO.0785.BP2010012Heisteeg-vg01_0005.png"

Figuur 3.2: Het plangebied is gelegen in een boringvrije zone

Volgens de Provinciale Milieuverordening Noord-Brabant 2010 is de locatie niet gelegen in een beschermingszone ten behoeve van de drinkwaterwinning, maar wel in de boringvrije zone rondom een drinkwaterwingebied.

3.3.3 Ruimte voor ruimte

Op 31 maart 2000 hebben Provinciale Staten van Noord-Brabant ingestemd met het beginsel 'Ruimte voor Ruimte'. De provincie Noord-Brabant heeft als voorwaarde aan de 'Ruimte voor Ruimte'-regeling gesteld dat de ontwikkeling van kavels direct dient te worden gerelateerd aan concreet te slopen staloppervlak. Zoals gesteld, mag er voor de sloop van 1.000 m² staloppervlak één kavel worden ontwikkeld. Om aan te tonen dat er inderdaad per te ontwikkelen woningbouwkavel 1.000 m² stallen gesloopt zijn, stelt de provincie conform afspraken met de ORR dossiernummers ter beschikking van aanvragen voor sloopsubsidie in het kader van de beëindigingsregeling.

Het totale plan bestaat uit 64 kavels, verdeeld over:

  • 18 'Ruimte voor Ruimte'-kavels;
  • 26 kavels voor vrijstaande woningen;
  • 20 kavels voor projectmatige ontwikkeling van twee-onder-een-kap woningen door Van Wanrooij Projectontwikkeling.

De benodigde dossiernummers voor plangebied Heisteeg te Goirle zijn opgenomen in tabel 3.1. Het betreft dossiernummers voor de in totaal 18 Ruimte voor Ruimte bouwcontingenten. Hiervoor is 18.000 m² sloop nodig.

afbeelding "i_NL.IMRO.0785.BP2010012Heisteeg-vg01_0006.png"

Tabel 3.1: RBV-dossiernummers