Plan: | 2e wijziging Blixembosch Noordoost |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0772.80222-0301 |
Het bestemmingsplan Blixembosch Noordoost is op 15 maart 2011door zowel de gemeenteraad van Eindhoven als van Son vastgesteld. In dat bestemmingsplan is op bepaalde gronden de dubbelbestemming 'Waarde-Archeologie' gelegd. Inmiddels is uit archeologisch onderzoek gebleken dat voor de meeste gronden deze waarde niet meer noodzakelijk is. In dit wijzigingsplan ("2e wijziging Blixembosch Noordoost") is de dubbelbestemming 'Waarde-Archeologie' (gedeeltelijk) van de verbeelding verwijderd.
Dit wijzigingsplan bestaat uit een digitale en analoge verbeelding (plankaart). Bij het wijzigingsplan is een toelichting gevoegd. Naast de digitale versie is er tevens een papieren versie van het wijzigingsplan beschikbaar. De digitale versie is juridisch bindend.
In de hieronder opgenomen uitsnede van de verbeelding behorende bij het bestemmingsplan 'Blixembosch Noordoost' is de dubbelbestemming 'Waarde-Archeologie' opgenomen. De dubbelbestemming is aangegeven met een raster bestaande uit plusjes en de letters 'WR-A'. De vervallen dubbelbestemming 'Waarde-Archeologie' is op onderstaande afbeelding rood omlijnd weergegeven.
Afbeelding contour (rood omlijnd) vervallen dubbelbestemming 'Waarde-Archeologie'.
In het bestemmingsplan Blixembosch Noordoost is uitgebreid ingegaan op de destijds verrichte archeologische onderzoeken. Omdat ten tijde van de vaststelling van voornoemd bestemmingsplan nog niet alle gronden archeologisch waren onderzocht, is de dubbelbestemming 'Waarde- Archeologie' opgenomen. Inmiddels zijn de meeste gronden archeologisch onderzocht en vrijgegeven. Voor de vrijgegeven gronden wordt verwezen naar de uitsnede van de verbeelding (rood omlijnde vlakken) zoals opgenomen in paragraaf 1.2. Hieronder wordt ingegaan op de resultaten van de onderzoeken.
Proefsleuvenonderzoek en opgraving, zuidelijk deel plangebied Blixembosch Noordoost
In de periode 28 september tot en met 16 oktober 2009 heeft in het zuidelijke deel van het plangebied Blixembosch Noordoost het proefsleuvenonderzoek plaatsgevonden. Daarbij zijn twee vindplaatsen aangetroffen die als behoudwaardig werden beschouwd. Deze twee vindplaatsen zijn nader archeologisch onderzocht en ex situ behouden met een opgraving in de periode van 19 april tot en met 21 juli 2010. Bij de opgraving zijn paalsporen, greppels, karrensporen, een waterput en leemkuilen aangetroffen. De oudste sporen dateren uit de ijzertijd. Er zijn 18 structuren (meerdere met elkaar in ruimte en tijd, en in functioneel opzicht samenhangende sporen) gevonden: 15 spiekers (opslagschuurtjes) uit verschillende perioden, één hooimijt, één huis uit de late ijzertijd of het begin van de Romeinse tijd en één groot bootvormig huis uit de jaren circa 1150-1250.
De waterput (een plaggenput, gefundeerd op een compleet houten karrenwiel) dateert uit de 17e-eeuw en de greppels dateren uit verschillende perioden. Eén van de greppels werd aan beide zijden geflankeerd door een rij palen. Er is een tiental leemkuilen gevonden. De uit deze kuilen afkomstige leem was mogelijk bedoeld voor de productie van bakstenen.
Er zijn bijna 1000 vondsten aangetroffen, met name aardewerk. Daarnaast is ook bouwkeramiek, glas, metaal, bot, huttenleem, houtskool en natuursteen gevonden. De oudste vondsten zijn enkele vuurstenen artefacten, die vermoedelijk uit het mesolithicum dateren. In enkele sporen in het middeleeuws boothuis zijn meer dan 400 scherven van een grote kogelvormige pot van Elmpter aardewerk gevonden. Daarnaast zijn ook scherven uit de ijzertijd en uit de nieuwe tijd gevonden. Een bijzondere vondst is een deel van een glazen La Tène armbandje uit de late ijzertijd.
Proefsleuvenonderzoek en opgraving, midden en noordelijk deel plangebied Blixembosch Noordoost
Bij het proefsleuvenonderzoek in het najaar 2009 en voorjaar 2010 voor het middengebied van het plangebied Blixembosch Noordoost werden geen behoudwaardige vindplaatsen aangetroffen. In de periode 28 maart tot en met 4 april 2011 is het proefsleuvenonderzoek in het noordelijk deel van het plangebied Blixembosch Noordoost uitgevoerd. Op basis van de resultaten van dit onderzoek werden drie vindplaatsen behoudwaardig geacht. Deze vindplaatsen zijn nader archeologisch onderzocht en ex situ behouden door middel van een opgraving.
Deze opgraving heeft plaatsgevonden in de periode augustus/september 2011. Er zijn resten aangetroffen van drie tot vijf gebouwen uit de bronstijd. Daarnaast zijn drie waterkuilen en meerdere spiekers en 'bronstijdkuilen' aangetroffen. Deze bronstijdnederzetting is het zuidelijk uiteinde van de eerder ter hoogte van het knooppunt Ekkersrijt opgegraven nederzetting. Verder is een erf met greppels, een (bij)gebouw en drie waterkuilen uit de late middeleeuwen en twee palissaden uit de late middeleeuwen en/of de nieuwe tijd aangetroffen.
Archeologische toevalsvondsten
Volledigheidshalve wordt nog opgemerkt dat, voor de gronden waarbij middels dit wijzigingsplan de dubbelbestemming 'Waarde-Archeologie' is komen te vervallen, altijd een meldingsplicht geldt voor archeologische toevalsvondsten. Mochten tijdens de grondwerkzaamheden voor de ontwikkeling van woningbouw archeologische resten worden aangetroffen, dienen deze (op grond van de meldingsplicht art. 53 Monumentenwet 1988) direct gemeld te worden aan de Afdeling Archeologie van de gemeente Eindhoven.Vervolgens zal bepaald worden of, en zo ja welke, aanvullende maatregelen getroffen dienen te worden.
De gronden die nog niet beschikbaar zijn voor archeologisch onderzoek kunnen nog niet worden vrijgegeven. Op deze gronden blijft de dubbelbestemming 'Waarde-Archeologie' gehandhaafd. Deze gronden betreffen een gedeelte van een bestaande geluidwal. Wanneer deze gronden ontwikkeld gaan worden voor woningbouw, wordt dit gedeelte van de geluidwal omgeklapt, hierbij komt de ondergrond vrij. Dan is het pas mogelijk om onderzoek uit te voeren.
De reden dat de dubbelbestemming voor bovenbedoelde gronden gehandhaafd moet blijven, is dat pal ten zuiden ervan de plattegrond van een huis met erf gevonden is uit de jaren omstreeks 1100. Naar verwachting bevinden zich onder de wal nog archeologische sporen van dat erf, vermoedelijk onder meer een waterput (tijdens de opgraving is geen waterput gevonden, maar werd er wel een verwacht). De aanwezigheid van archeologische sporen is afhankelijk van hoe de wal is opgebouwd. Indien deze wal pal op de oude akkerlaag is aangelegd, zal er nog archeologie in de grond zitten. Wanneer er diep grondwerk heeft plaatsgevonden ten behoeve van de aanleg van de wal, dan zal het meeste wel weg zijn. Een waterput gaat zo diep in de grond dat die dan nog wel herkenbaar zal zijn.
In het bestemmingsplan Blixembosch Noordoost (het moederplan) is de bevoegdheid opgenomen om de dubbelbestemming 'Waarde-Archeologie' geheel of gedeeltelijk te doen vervallen (artikel 14.3.4), mits:
In paragraaf 2.1 is reeds uiteengezet dat voor een groot gedeelte van de gronden waarvoor een dubbelbestemming 'Waarde -Archeologie' was opgenomen geen archeologische waarden meer verwacht worden omdat deze al opgegraven zijn of omdat deze op basis van de proefsleuvenonderzoeken niet meer verwacht worden.
In de analoge en digitale verbeelding is de dubbelbestemming 'Waarde-Archeologie' verwijderd voor alle gronden waar geen archeologische waarden meer verwacht worden. Voor het overige blijven de planregels en verbeelding van het bestemmingsplan Blixembosch Noordoost onverkort van kracht. Het wijzigingsplan maakt immers deel uit van dit 'moederplan'.
In de planregels is de relatie met het moederplan ook opgenomen (artikel 1). Dat wil zeggen dat voor de regels expliciet wordt verwezen naar het moederplan. Verder wordt verwezen naar de aangepaste verbeelding. Daarnaast zijn in de inleidende regels alleen de begrippen voor dit wijzigingsplan opgenomen, te weten 'plan' en 'wijzigingsplan'. Als laatste is de slotregel opgenomen.
Het wijzigingsplan brengt geen kosten met zich mee.
Het ontwerp-wijzigingsplan heeft met ingang van donderdag 6 maart 2014 tot en met woensdag 16 april 2014 op de gebruikelijke wijze ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn is iedereen in de gelegenheid gesteld om schriftelijk of mondeling een zienswijze ten aanzien van het ontwerp-wijzigingsplan kenbaar te maken.
Kennisgeving van de ter inzage legging en de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen is in de edities van de Staatscourant en het weekblad Groot Eindhoven van woensdag 5 maart 2014 gepubliceerd. Ook is kennis gegeven van de mogelijkheid om de digitale versie van het ontwerp-wijzigingsplan via de gemeentelijke website www.eindhoven.nl/bestemmingsplannen en de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl te raadplegen.
Naar aanleiding van de tervisielegging zijn geen zienswijzen ontvangen.