direct naar inhoud van 3.5 Archeologische en cultuurhistorische waarden
Plan: Puttense Dreef oost
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80193-0301

3.5 Archeologische en cultuurhistorische waarden

3.5.1 Archeologie

De gemeente Eindhoven heeft eigen archeologiebeleid, als uitwerking van het nationale en provinciale beleid. Dit beleid staat in het 'Beleidsplan archeologie Eindhoven en Helmond 2008-2012' , dat de raad in september 2008 heeft vastgesteld. De gemeente neemt de verantwoordelijkheid voor het bodemarchief zelf ter hand door te investeren in kerntaken en opbouw van expertise.

De gemeente kent archeologische waarden daterend uit de prehistorie en de Romeinse tijd. Het gemeentelijk bodemarchief herbergt tevens fundamentele gegevens over de geschiedenis van stad en platteland gedurende en na de middeleeuwen. Deze gegevens zijn van groot belang voor de reconstructie van het verleden, temeer omdat archivalische bronnen in Eindhoven nagenoeg ontbreken. De archeologische gebieden binnen de gemeente Eindhoven staan aangegeven op de gemeentelijke archeologische waardenkaart, onderdeel van de gemeentelijke cultuurhistorische waardenkaart. Het beleid is om bij ruimtelijke ontwikkelingen rekening te houden met de archeologische waarden en verwachtingen in de ondergrond en daarbij uit te gaan van de gemeentelijke archeologische waardenkaart.

Binnen het plangebied Puttense Dreef Oost lag het archeologisch verwachtingsgebied Putten. Voorafgaand aan de ontwikkeling van de nieuwbouwwijk is dit gebied archeologisch onderzocht. Er hebben opgravingen plaatsgevonden in de periode april-oktober 2003 (Debruyne. S en J.-M. Vroomans, met een bijdrage van W. van der Meer, 2012: Archeologische opgravingen Eindhoven-Putten. Grootschalig archeologisch onderzoek in het zuidoosten van Eindhoven. Archeologisch Centrum Eindhoven, rapport 46. Eindhoven) en juli-augustus 2007 (Vos, K. de en M. van der Weele, 2009: Archeologisch onderzoek Eindhoven-Putten. Leemkuilen en een waterput uit de late middeleeuwen. Archeologisch Centrum Eindhoven, rapport 47. Eindhoven).

Het archeologisch verwachtingsgebied Putten is met deze opgravingen voldoende archeologisch onderzocht en vrijgegeven voor de verdere ontwikkeling. Ten zuidoosten van het plangebied Puttense Dreef Oost ligt archeologisch verwachtingsgebied 31, Riel, dat in eerste instantie nog met een smalle strook binnen het plangebied Puttense Dreef Oost viel. Naar aanleiding van de bovengenoemde opgravingen in 2003 en 2007 is de noordwestelijke begrenzing van dit archeologisch gebied aangepast, waardoor het nu geheel buiten het plangebied Puttense Dreef Oost valt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80193-0301_0008.jpg"

Figuur 8: Archeologie en cultuurhistorie. In het midden ligt het inmiddels onderzochte archeologische verwachtingsgebied Putten (rood gearceerd). In de zuidoostelijke hoek, buiten het plangebied, ligt archeologisch verwachtingsgebied Riel (rood gerasterd). De Rielsedijk is aangegeven als historische wegenstructuur.

3.5.2 Cultuurhistorische waarden

Op 18 maart 2008 is de cultuurhistorische waardenkaart van Eindhoven vastgesteld. De kaart dient als beleidskader om bij ruimtelijke ontwikkelingen in de stad rekening te kunnen houden met de cultuurhistorie van Eindhoven. De kaart geeft, naast rijks- en gemeentelijke monumenten een overzicht van de historische structuur van wegen en waterlopen, historisch waardevolle stedenbouwkundige en landschappelijke- en groenstructuren, beschermde stads- en dorpsgezichten en monumentale bomen.
Bij de samenstelling van de kaart is onder andere gebruik gemaakt van de gegevens van de provinciale cultuurhistorische waardenkaart.

De Rielsedijk is onderdeel van de historische wegenstructuur van voor 1900. Deze weg grenst aan het plangebied. De cultuurhistorisch waardevolle historische loop van de weg wordt gehandhaafd. Het bestemmingsplan maakt geen nieuwe ontwikkelingen hierin mogelijk.