Plan: | Halve Maan 2013 (De Lieven-Drents Dorp) |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0772.80182-0301 |
Om te komen tot een ruimtelijk relevante toetsing van bedrijfsvestigingen op milieuhygiënische aspecten wordt milieuzonering gehanteerd. Hieronder wordt verstaan een voldoende ruimtelijke scheiding tussen enerzijds milieubelastende bedrijven of inrichtingen en anderzijds milieugevoelige gebieden zoals woongebieden. Om milieuzonering hanteerbaar te maken wordt gebruik gemaakt van de Staat van bedrijfsactiviteiten zoals die is opgenomen in de VNG-brochure 'Bedrijven en milieuzonering', editie 2009.
De indeling van de bedrijven c.q. bedrijfsactiviteiten is vastgelegd in de Staat van bedrijfsactiviteiten. Deze staat is gebaseerd op bovengenoemde VNG circulaire. In deze staat worden bedrijfsactiviteiten ingedeeld in een zestal categorieën met potentiële milieuemissies.
Op grond van deze staat wordt een beleidsmatige selectie gemaakt van die bedrijfsactiviteiten die in het plangebied toe worden gestaan. De bedrijven zijn op basis van de Standaard Bedrijfs Indeling (SBI-codes) in deze staat gerangschikt. Per bedrijfsactiviteit is voor elk ruimtelijk relevante milieucomponent (geur, stof, geluid en gevaar) een richtafstand aangegeven die in beginsel moet worden aangehouden tussen een bedrijf en milieugevoelige objecten (veelal woningen) om hinder en schade aan mensen binnen aanvaardbare normen te houden.
Binnen het plangebied bevinden zich twee bedrijven:
Het bezineservicestation is als zodanig bestemd. Daarnaast is voor de andere bedrijfslocatie als bijlage bij de regels (Bijlage 1) een lijst toegevoegd met bedrijfsactiviteiten die ter plaatse eveneens zijn toegestaan. Deze lijst is ontleend aan voornoemde lijst van de VNG. Bij de samenstelling van de lijst van bedrijfsactiviteiten zijn alleen 'bedrijven in enge zin opgenomen'.
Van de lijst zijn dus uitgezonderd activiteiten zoals detailhandel, horeca, kantoren, sport-/recreatie-inrichtingen, zoals sportschool, zwembad etc., onderwijs- en andere maatschappelijke instellingen, alsmede dienstverlenende instellingen/beroepen, zoals kapsalons, artsenpraktijken, advocatenkantoren, etc. De reden hiervan is dat dergelijke bestemmingen in bestemmingsplannen anders dan met 'bedrijfsactiviteiten' worden aangegeven. Verder zijn uitgezonderd bedrijven die niet in het plangebied zijn gewenst. Vervolgens is een selectie gemaakt van de bedrijven behorende tot de voor het plangebied toegelaten milieucategorie. Met deze selecties is een lijst van bedrijfsactiviteiten op maat samengesteld.
Vlak buiten het plangebied bevinden zich enkele bedrijven welke wellicht invloed hebben op het woon- en leefklimaat voor de woonbuurt Drents Dorp. Het gaat hier om bedrijven binnen het nieuwe woongebied Strijp R en het bedrijventerrein Strijp T.
Ten noordoosten van het plangebied ligt het gebied Strijp R, welke momenteel wordt getransformeerd van industrie- naar woongebied. Op Strijp R is momenteel nog één bedrijf actief. Dit is het bedrijf Anteryon/LTC. Het bedrijf Anteryon vertrekt in januari 2014. Indien dit bedrijf bij een gefaseerde uitvoering (tijdelijk) nog in het plangebied aanwezig zal zijn, dient de veiligheidscontour te zijn bepaald. De veiligheidscontour blijkt binnen de perceelsgrens van het bedrijf te liggen. Daarnaast is het bedrijf Piet Hein Eek gevestigd op Strijp R. Dit bedrijf maakt onder andere meubels, waarbij sprake is van stuksgewijze productie op ambachtelijke wijze.
Ten oosten van het plangebied ligt het bedrijventerrein Strijp T. Dit bedrijventerrein is een van de oudere industrieterreinen van Eindhoven en is opgericht door Philips. Strijp T is gelegen langs het spoor tussen Eindhoven en Boxtel en grenst verder aan de woonbuurt Drents Dorp en de voormalige bedrijventerreinen Strijp S en Strijp R. Strijp R en Strijp S worden momenteel ontwikkeld tot compleet nieuwe woon- en werkgebieden. Verder zijn aan de Bezuidenhoutseweg enkele vrijstaande woningen aanwezig. Ten tijde van de totstandkoming van het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Zwaanstraat - Strijp T 2006' is de bestaande situatie zoveel mogelijk vastgelegd en was er geen sprake van nieuwe ontwikkelingen. Verder was reeds duidelijk dat ter plaatse van Strijp R nieuwe woningbouw zou komen. Bij de samenstelling van de Lijst van bedrijfsactiviteiten van voornoemd bestemmingsplan is rekening gehouden met de ligging van het plangebied tussen de toekomstige woongebieden Strijp S en Strijp R. Met het oog hierop zijn nieuwe bedrijven behorende tot de milieucategorie 5 uitgesloten. Bestaande bedrijven in de categorie 3 en 4 zijn sowieso toegestaan. Nieuwe bedrijven die naar aard en invloed op de omgeving gelijk te stellen zijn met bedrijven die zijn genoemd in de lijst van bedrijfsactiviteiten zijn ook toegestaan.
Een deel van het plangebied van onderhavig bestemmingsplan is gelegen nabij het bedrijventerrein Strijp T, dan wel het bedrijf binnen woongebied Strijp R. Echter, gezien het feit dat voorliggend bestemmingsplan niet voorziet in nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen, vormt deze bedrijvigheid geen belemmering voor het bestemmingsplan. Vice versa vormt dit bestemmingsplan ook geen belemmering voor de uit te oefenen bedrijfsactiviteiten op de genoemde locaties. Dit geldt eveneens voor de binnen het plangebied gelegen bedrijfslocatie.