direct naar inhoud van 5.3 Beschrijving watersysteem projectlocatie
Plan: XI Eindhoven binnen de Ring (Iristuinen)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80180-0301

5.3 Beschrijving watersysteem projectlocatie

Huidige situatie

Door sloop van de oude industriële bestemming is het terrein van het plangebied momenteel onbebouwd. Voorheen was het terrein grotendeels verhard en aangesloten op het gemengde rioolstelsel van Eindhoven. In dit deel van Eindhoven bestaat de bodem overwegend uit zwakzandig leem. Grondwaterstanden variëren in de omgeving tussen -1,2 en – 1,4 m-mv.

Checklist Waterschap  
Binnen waterwingebied?   Nee  
Binnen beschermingszone?   Nee  
Binnen/nabij KRW lichamen?   Nee  
Nabij open water?   Ja, Eindhovensche kanaal  
Verdachte/verontreinigde locaties?   Nee  
Postzegelplan?   Nee  
Binnen keurgebied?   Nee  
Binnen attentiegebied?   Nee  
Infiltratie praktisch mogelijk?   Nee  

Toekomstige situatie

Het toekomstig perceel zal grotendeels verhard worden uitgevoerd. Grofweg is het terrein te verdelen in drie zones: De grondgebonden woningen, wegverharding inclusief parkeerplaatsen en groen cq tuinen. In bijlage 1 is de toekomstige situatie weergegeven met daarbij horende verharde oppervlakken. De woningen worden voorzien van gescheiden riolering tot aan de erfgrens. Het HWA en het DWA wordt in zowel Breitnerstraat als de Stuiverstraat aangesloten op het gemeentelijk riool.

Oppervlakten   Huidig m2   Toekomstig m2  
Daken   4.350   3.650  
Terreinverharding   5.150   3.050  
onverhard terrein   640   3.440  
Totaal   10.140   10.140  

overzicht huidige en toekomstige situatie verhardingen

Gevolgen voor/ door de waterhuishouding

Door realisatie van de ontwikkeling neemt binnen het plangebied het verhard oppervlak met ca. 2.800 m2 af. Compensatie is daarom niet noodzakelijk.

Waterkwaliteit

Bij de inrichting, bouw en beheer fase worden zo min mogelijk vervuilende stoffen toegevoegd aan de bodem en het grond- en oppervlaktewatersysteem. Blootstelling van uitloogbare bouwmaterialen zoals zink, koper en lood aan hemelwater moet tot een minimum beperkt worden. Ook een gifvrij beheer van de ruimte (weg- en groenbeheer) levert een belangrijke positieve bijdrage aan de waterkwaliteit en dient aandacht te krijgen bij het uitwerken van het beheersplan voor de ontwikkeling.

Afspraken waterschap

In mei 2012 is met Waterschap de Dommel gestart met overleg over dit plan. Naar aanleiding van dit overleg is afgesproken het projectgebied gescheiden te rioleren. De HWA & DWA verzamelleidingen zullen in zowel de Breitnerstraat en de Stuiverstraat vanaf de plangrens worden aangesloten op het gemeentelijk riool. De uitgewerkte versie van het riool ontwerp dient bij de lozingsvergunning aanvraag nog ter goedkeuring aan de gemeente overlegd te worden. De voorgestelde maatregelen hebben kwalitatief geen negatieve effecten op de omgeving. Het Waterschap de Dommel heeft daarom ingestemd met de voorgestelde maatregelen en is het wateradvies afgedaan.