direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Woensel West 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80176-0301

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Ontwikkelingsvisie Woensel West

Op 12 juni 2007 heeft de gemeenteraad de 'Stedenbouwkundige ontwikkelingsvisie Woensel West' vastgesteld. Deze visie staat beschreven in paragraaf 2.4.1. Twee deellocaties van deze visie zijn vertaald in het bestemmingsplan.

Edisonstraat

De Edisonstraat wordt gezien als "ruggengraat en Huiskamer". De Edisonstraat is momenteel een soort open huis Deze overgangsruimte is in sterke mate beeldbepalend. De straat functioneert daardoor als bijzonder plek in een soort interieur; een collectieve 'Huiskamer'. Het Edisonplein wordt gezien als onderdeel van de Edisonstraat. Ruimtelijke moet in de belangrijkste straat van Woensel West, de straateenheid van de straat worden versterkt.

Celsiusplan

Plan Celsius ligt aan het eind van de Edisonstraat rond het Celsiusplein. Het plan Celsius zal fasegewijs worden gevormd ron het Celsiusplein wat daarmee het 'betekenisvolle hart' wordt van het plan.

Het bestemmingsplan Woensel West is opgesteld om te voorzien in een actueel juridisch planologisch kader. De plannen uit de ontwikkelingsvisie zijn nog niet geheel uitgekristalliseerd. Dit bestemmingsplan laat de nieuwe ontwikkelingen daar waar mogelijk toe. Zo zijn op de hoeken van de Edisonstraat meer bouw- en gebruiksmogelijkheden opgenomen om hier bijzondere plekken mogelijk te maken. Ook de bebouwing tussen de hoeken aan de Edisonstraat hebben extra gebruiksmogelijkheden gekregen, zodat hier bijvoorbeeld bedrijfjes in gevestigd kunnen worden.

Voor het Celsiusplan is een uit te werken bestemming opgenomen met daarin uitwerkingsregels. Rondom het Celsiusplein zijn meer functies toegelaten dan in de echte woonbuurten. Ook is hier hogere bebouwing, bijvoorbeeld in de vorm van appartementen toegelaten.

3.3.2 Interimstructuurvisie 2009

In december 2009 is de Interimstructuurvisie 2009 door de gemeenteraad vastgesteld. Met de Interimstructuurvisie 2009 geeft de gemeenteraad invulling aan de ambitie om Eindhoven door te ontwikkelen in zijn kwalitatief hoogwaardige combinatie van wonen, werken en groen. De nadruk ligt daarbij ook op leefbaarheid en bereikbaarheid. Als kerngemeente van Brainport Zuidoost Brabant stuurt Eindhoven aan op het bieden van ruimte aan een krachtige ontwikkeling van deze economische kernzone, een hoge kwaliteit van de leefomgeving en aandacht voor sociale betrokkenheid en ondernemend burgerschap tot op buurtniveau. Op deze wijze geeft de raad invulling aan het begrip duurzame ruimtelijke kwaliteit. Het bestemmingsplangebied ligt buiten een transformatiegebied.

3.3.2.1 Buiten transformatiegebied

De Interimstructuurvisie is het resultaat van de integratie van de ruimtelijk relevante raadsprogramma's die tot medio 2009 zijn vastgesteld. Dit is onder andere verbeeld in een kaart die inzicht biedt in de verdeling van het actuele en gewenste grondgebruik.

afbeelding "i_NL.IMRO.0772.80176-0301_0034.png"

Figuur 18: Gebruik van de ruimte Interimstructuurvisie Eindhoven

Onderhavig plangebied is op de op de kaart 'Gebruik van de ruimte' uit de Interimstructuurvisie aangeduid als Wonen.

Wonen

Deze gronden zijn voornamelijk bedoeld voor wonen, inclusief alle afgeleide wijk- en buurtgerichte functies op het gebied van (middelbaar-/ basis-)onderwijs, zorg, opvang, cultuur, religieuze voorzieningen, ontspanning en vrije tijd, groen (o.a. buurt- en wijkparken, sportfaciliteiten en –velden, buurtontmoetingsruimten), detailhandel en werken (woonwerkcombinaties en kleine bedrijven met milieucategorie 1, 2 en gedeeltelijk 3). Deze functies zijn noodzakelijk voor het functioneren van een gebied als woongebied. Zij vallen dus onder deze definitie en worden niet afzonderlijk in beeld gebracht, mede omdat hun ruimtebeslag relatief beperkt is.