direct naar inhoud van Hoofdstuk 8 Financiële aspecten
Plan: Grasrijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80142-0301

Hoofdstuk 8 Financiële aspecten

De Wet ruimtelijke ordening schrijft voor dat bij een bestemmingsplan een exploitatieplan dient te worden vastgesteld tenzij:

  • het kosten verhaal anderszins is verzekerd
  • er geen noodzaak is voor locatie-eisen
  • er geen noodzaak is voor het stellen van eisen aan de te realiseren woningbouwcategorieën

Bij de vaststelling van een bestemmingsplan, waarin ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt, dient de gemeenteraad eveneens een exploitatieplan vast te stellen. Dit heeft te maken met de wettelijke verplichting om de kosten; die de gemeente moet maken om deze ontwikkeling mogelijk te maken, te verhalen op de eigenaar/ontwikkelaar.

Van deze verplichting tot het vaststellen van een exploitatieplan kan worden afzien indien de het kostenverhaal op een andere manier is geregeld. Dit kan bijvoorbeeld door middel van gemeentelijke gronduitgifte of door het afsluiten van een overeenkomst.

Grasrijk is grotendeels ontwikkeld. Op een tweetal ontwikkelingsgebieden na. Grasrijk is als deelplan opgenomen in de planexploitatie Meerhoven.

In deze exploitatieopzet die ten grondslag ligt aan het globale bestemmingsplan Meerhoven, is onderscheid gemaakt tussen hoofdstructuur elementen en deelplannen. De hoofdstructuur- elementen die nodig zijn om de deelplannen in exploitatie te kunnen nemen, moeten qua kosten gedekt worden uit de exploitatie van de deelplannen. De economische uitvoerbaarheid van de deelplannen kan derhalve niet op zichzelf worden beschouwd. Het plansaldo moet getoetst worden aan de bijdrage in de kostendekking van de hoofdstructuur, die voor het plandeel Grasrijk in de planexploitatie is voorzien.

De nog uit te geven gronden zijn voor 100% in eigendom van de gemeente Eindhoven. Dit betekent dat hierbij een zogenaamde "zuivere" grondexploitatie gedraaid wordt waarbinnen de gemeente geen kostenverhaal hoeft te doen.

Aangezien het verhaal van kosten anderszins verzeker is, namelijk middels een vastgestelde grondexploitatie, het bepalen van een tijdsvak of fasering en het stellen van eisen en regels als bedoeld in artikel 6.13 tweede lid Wro niet noodzakelijk is c.q. in de gesloten overeenkomst is geregeld, is er geen exploitatieplan als bedoel in artikel 6.12 Wro opgesteld.

Voor het conserverende deel van het bestemmingsplan geldt dat het kostenverhaal niet anderszins is verzekerd door gemeentelijke gronduitgifte of een overeenkomst, maar er is sprake is “kruimelgevallen”.Het bestemmingsplan is namelijk grotendeels conserverend van karakter. Dit betreft veelal een vergroting van de bebouwings- of gebruiksmogelijkheden waarbij de gemeente geen fysieke ingrepen behoeft uit te voeren.

Gelet op bovenstaande is het onderhavige plan economisch uitvoerbaar.