direct naar inhoud van 5.5 Toekomstige situatie van het watersysteem
Plan: II De Halve Maan (woningen Drents Dorp)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0772.80139-0501

5.5 Toekomstige situatie van het watersysteem

Woonbedrijf wil de wijk integraal vernieuwen. Onderstaand is een tabel opgenomen met de verdeling van oppervlakken in de huidige en te verwachten toekomstige situatie. De getallen hebben uitsluitend betrekking op het plangebied van dit bestemmingsplan.

Oppervlaktes m2   huidig [ha]
 
toekomstig [ha]  
daken   1.62   1,41  
Verharding   1,44   1,64  
onverhard terrein   0,80   0,81  
totaal   3,86   3,86  

Uit de gevens blijkt dat het totale verharde oppervlak nagenoeg gelijk blijft ten opzichte van de huidige situatie. Dit betekent dat er geen verplichting tot compensatie is. Afgesproken is om geen oppervlaktewater aan te leggen maar het opgevangen hemelwater vanuit het gebied af te voeren naar De Wielewaal, tezamen met water uit naburige ontwikkelingen zoals Strijp R. Dit vindt plaats door binnen het plangebied een nieuw hemelwaterriool aan te leggen.

5.5.1 Voorgestelde waterhuishoudkundige maatregelen

Woonbedrijf wil in de wijk op een praktisch en logisch niveau vorm en inhoud geven aan het thema duurzaamheid. Duurzaam omgaan met hemelwater past hier binnen. In dat kader is dan ook gekozen voor het zoveel als praktisch mogelijk afvoeren van hemelwater naar De Wielewaal.

Berging

Conform landelijk, provinciaal en waterschapsbeleid zal voor deze ontwikkeling het zogenaamde 'hydrologisch neutraal' bouwen gelden. Voor het bepalen van de vereiste bergingscompensatie voor het hemelwater afkomstig van de uitbreiding van het verharde oppervlak wordt de HNO tool gebruikt.

Aan de hand van kengetallen kan bepaald worden dat een bergingsvoorziening met een netto inhoud van ca. 50 mm (gerekend over de netto uitbreiding van verhard oppervlak) gerealiseerd moet worden om pieklozingen op oppervlaktewater te voorkomen. In dit geval is er geen sprake van uitbreiding van het verharde oppervlak.

Het Landgoed De Wielewaal is echter wel als Keurbeschermingsgebied aangemerkt. In dergelijke gebieden is het Waterschap extra alert ten aanzien van de huidige en toekomstige waterhuishoudkundige situatie en geldt minimaal het "stand-still beginsel" Daarnaast is het noodzakelijk om voor ingrepen die gevolgen kunnen hebben voor het watersysteem, zoals het overstorten van hemelwater naar oppervlaktewater en het aanleggen/aanpassen van watergangen en kunstwerken, een keurontheffing aan te vragen bij het Waterschap. In de keurontheffing worden nadere afspraken vastgelegd ten aanzien van het onderhoud.

Zoals hiervoor vermeld zal het verharde oppervlak niet toenemen. In afwijking van de HNO tool is tot op heden gesproken over afvoer - voor zover dit technisch en financieel haalbaar is - van het hemelwater naar De Wielewaal. Van een extra bergingseis is hier geen sprake.

Afvoer

De bodemopbouw in dit deel van Eindhoven is te typeren als zeer slecht doorlatend, infiltratie van hemelwater in de bodem ter plaatse van Drents Dorp Noord wordt niet reëel geacht.
In het kader van de herontwikkeling van Strijp R, met als onderdeel Drents Dorp Noord, zijn er gesprekken geweest tussen de ontwikkelaar van dit gebied en de beheerder van De Wielewaal, een landgoed ten noorden van Strijp R; bij deze gesprekken was ook een vertegenwoordiger van het Waterschap aanwezig. De beheerder van Landgoed De Wielewaal heeft aangegeven graag mee te werken aan de afvoer van het hemelwater van Strijp R naar De Wielewaal, om het hier te bergen en te laten infiltreren, aangezien het landgoed last heeft van verdroging. Gekozen wordt derhalve om het hemelwater af te voeren naar een bergingsvoorziening op De Wielewaal, alwaar het kan infiltreren. Deze berging wordt aangesloten op watergang ER42 t.p.v. Landgoed De Wielewaal opdat overtollig hemelwater afgevoerd wordt. Het Waterschap en de gemeente ondersteunen dit initiatief.

5.5.2 Te verwachten effecten waterhuishoudkundige maatregelen

Grondwater

Binnen het te ontwikkelen gebied zal door het gelijk blijven van het verharde oppervlak geen af- of toename zijn van de hoeveelheid water die zal infiltreren. En aangezien er nu geen grondwateroverlast klachten bekend zijn, is er geen aanleiding om de huidig optredende grondwaterstanden aan te passen. Op Landgoed De Wielewaal zal door infiltraties de verdrogingoverlast bestreden worden. Via een afvoerregulerende stuw wordt de afvoer naar de Grote Beek (ER42) beperkt tot de maximale landelijke afvoernorm van 0,33 l/s.ha.

Waterkwaliteit

Bij het afkoppelen, en duurzame watersystemen in het algemeen, verdient de waterkwaliteit van het afstromende regenwater bijzondere aandacht. Sommige af te koppelen of nieuw aan te sluiten verharde oppervlakken kunnen de waterkwaliteit nadelig beïnvloeden (bv. olie van parkeerterreinen, en uitloogbare bouwmaterialen zoals zink, lood en koper verwerkt in daken). In het kader van duurzaamheid wil de initiatiefnemer alleen met niet uitloogbare bouwmaterialen werken. Conform de handreiking “afkoppelen & niet aankoppelen” dienen de verharde oppervlakken gekwalificeerd te worden als zijnde matig verontreinigd.

5.5.3 Boringsvrije zone

Aangezien de ontwikkeling is gelegen in de boringsvrije zone van waterwinning Welschap dient rekening gehouden te worden met de bepalingen uit de Provinciale Milieuverordening. Voor deze zone is geen regeling opgenomen in de planregels, aangezien de bepalingen in de Provinciale Milieuverordening afdoende zijn. Een dubbele toetsing dient voorkomen te worden.