4.5 Bodem
Het (industriƫle) verleden van Eindhoven heeft zijn sporen in de bodem nagelaten. In de afgelopen jaren heeft op zeer veel locaties in Eindhoven om diverse redenen milieukundig bodemonderzoek plaatsgevonden, bijvoorbeeld in het kader van het verlenen van bouwvergunningen of in het kader van de aan- of verkoop van locaties.
In het bodeminformatiesysteem van de gemeente zijn de gegevens van alle bekende bodemonderzoeken opgenomen.
Binnen het plangebied zijn de volgende locaties bekend waar sprake is (geweest) van een ernstig geval van bodemverontreiniging.
kaart locaties bodemverontreiniging
De nummers van de betreffende locaties corresponderen met de nummers op de kaart met bodemverontreinigingen. Hieronder zijn deze locaties beschreven.
-
1. Hoek Willemstraat/ Emmastraat (Witte Dame/ Admirant/ Lichttoren): In het grondwater is een sterke verontreiniging met gechloreerde koolwaterstoffen en vluchtige aromaten aanwezig. Deze verontreiniging heeft zich verspreid tot in het eerste watervoerende pakket. Hiervoor dient een saneringsplan opgesteld te worden.
-
2. Raiffeissenstraat: in de grond is een sterke verontreiniging met zware metalen en PAK aanwezig. Momenteel is de locatie in gebruik als parkeerterrein. Indien deze bestemming wijzigt dient een saneringsplan ingediend te worden. Het grondwater van de parkeerplaats is gedeeltelijk sterk verontreinigd met minerale olie.
-
3. Raiffaisenstraat 3a: ter plaatse is een sterke verontreiniging met olieproducten in het grondwater aanwezig. Indien er een onttrekking plaats gaat vinden dient een saneringsplan opgesteld te worden.
-
4. Vestdijk 27: ter plaatse is de grond en het grondwater sterk verontreinigd met olieproducten. Het voorterrein is reeds gesaneerd. Het achterterrein nog niet. Indien de locatie ontwikkeld wordt, is een sanering noodzakelijk.
-
5. Tramstraat 21: de grond is sterk verontreinigd met zware metalen. Een gedeelte is gesaneerd. Het overige gedeelte is in gebruik als parkeerterrein. Indien het gebruik wijzigt moet een bodemsanering uitgevoerd worden. Op het achterterrein is de grond en het grondwater sterk verontreinigd met olieproducten.
-
6. Augustijnendreef 2: de sterk met olie verontreinigde grond is gesaneerd.
-
7. Vestdijk (Philip Morris): zowel de grond als het grondwater ter plaatse is gesaneerd. Nader onderzoek moet uitwijzen of nog een grondwaterverontreiniging aanwezig is.
-
8. Smalle Haven: zowel de grond als het grondwater is gesaneerd. De grond en/of het grondwater was sterk verontreinigd met zware metalen, PAK en olieproducten.
-
9. Dommelzone: de sterk met zware metalen verontreinigde grond is gesaneerd.
-
10. Molenveld: de sterk met zware metalen verontreinigde grond is gesaneerd.
-
11. Stratumseind 95: de sterk met zware metalen verontreinigde grond is gesaneerd.
-
12. Noordoever Dommel: de sterk met zware metalen verontreinigde grond is gesaneerd.
-
13. Stratumseind 34-36: het grondwater is sterk verontreinigd met VOCl. Er dient nader onderzoek uitgevoerd te worden naar de omvang van de verontreiniging.
-
14. Begijnenhof 4: het grondwater is sterk verontreinigd met VOCl. Indien er ontwikkelingen plaatsvinden moet een saneringsplan opgesteld worden.
-
15. Kerkstraat 14: In zowel de grond als het grondwater is een sterke verontreiniging met vluchtige gechloreerde koolwaterstoffen aanwezig. Indien er ontwikkelingen plaatsvinden moet een saneringsplan opgesteld worden.
-
16. Vrijstraat 44: de grond en het grondwater is sterk verontreinigd met olieproducten. Indien er ontwikkelingen plaatsvinden moet een saneringsplan opgesteld worden.
-
17. Vrijstraat 30: de sterk met zware metalen en PAK verontreinigde grond is gesaneerd.
-
18. Emmasingel 31: de sterk met zware metalen verontreinigde grond is gesaneerd.
-
19. Hermanus Boexstraat: de sterk met olieproducten verontreinigde grond is gesaneerd.
-
20. Demer 42: de sterk met olieproducten verontreinigde grond grondwater is gesaneerd. In de diepte is nog een restverontreiniging aanwezig.
-
21. Demer 34-36: de sterk met olieproducten verontreinigde grond grondwater is gesaneerd. In de diepte is nog een restverontreiniging aanwezig.
Voor het hele gebied geldt dat voorafgaand aan graafwerkzaamheden contact moet worden opgenomen met de afdeling Milieu van de gemeente voor een actuele stand van de verontreinigingssituatie.
Voor diverse locaties geldt dat, afhankelijk van de bestemming, bovenstaande verontreinigingen gesaneerd moeten worden. De sanering heeft tot doel de bodem geschikt te maken voor de geplande functie. De sanering dient uitgevoerd te worden conform een door het bevoegd gezag van de Wet Bodembescherming goedgekeurd saneringsplan.
-