Plan: | Strijp R |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0772.80019-0501 |
Amvest heeft voor de herontwikkeling van Strijp R een open planproces opgezet met overheden, instellingen, omwonenden, belanghebbenden, omliggende bedrijven en toekomstige bewoners en gebruikers. Vanaf eind 2006 is er langs zes lijnen samengewerkt aan de plannen.
Bij de start van de herontwikkeling is met vertegenwoordigers van alle bovengenoemde groepen samen de gewenste nieuwe identiteit van het gebied bepaald. De bijeenkomsten vonden plaats op 9 oktober 2006 (voorbereidende themabijeenkomst met 12 deelnemers) en 13 november (identiteitsworkshop met 50 deelnemers uit Eindhoven), beiden in het Evoluon in Eindhoven.
In november en december 2006 vond een tiental gesprekken plaats met omwonenden en belanghebbenden om het open planproces voor te bereiden en in te richten. Het betrof de eigenaren in het gebied (landgoedeigenaren en beheerder van De Wielewaal, directie Woningcorporatie Woonbedrijf, wethouder Gemeente Eindhoven) en belanghebbenden (bestuur Stichting Buurtbelangen Drents Dorp, bedrijven op Strijp T, Basisschool Drents Dorp, buurtbewoners en oud-medewerkers die werkzaam zijn geweest op de locatie).
Er is een Ondernemend Gezelschap opgericht met bestuurders van Amvest, de gemeente Eindhoven en woningcorporatie Woonbedrijf en de supervisor van het project. Gemeente en Woonbedrijf werken samen aan de herontwikkeling van de naastgelegen vooroorlogse herstructureringswijk Drents Dorp.
Doel is afstemming op bestuurlijk-strategisch niveau en het wegnemen van barrières die een voorspoedige herontwikkeling van beide delen in de weg staan. Het Ondernemend Gezelschap schakelt de besluitvorming bij Amvest, Woonbedrijf en gemeente gelijk vanuit de gemeenschappelijke belangen.
Bijeenkomst vonden tot dusver plaats op 25 april en 28 november 2007, 31 oktober 2008 en 10 juni 2009.
Om gemeentelijke besluitvorming voor te bereiden zijn meer dan tien gemeentelijke disciplines actief betrokken bij de voorbereiding van visie, plannen en ontwerpen. De gemeentelijke projectleider coördineert de inzet van gemeentelijke specialisten. Er vond tweewekelijks strategisch overleg plaats tussen Amvest en de gemeentelijke projectleider.
Amvest werkt in dit project met werkgroepen voor verschillende onderwerpen. De voorzitters van die werkgroepen overleggen met hun evenknieën bij de gemeente, bij gemeentelijke- en Noord-Brabantse instanties en instellingen die een rol bij ruimtelijke ordening en milieu hebben.
Er zijn tientallen overleggen geweest tussen vakspecialisten van de gemeente en medewerkers en adviseurs van Amvest. Ook is er een aantal integrale besprekingen en presentaties gehouden met alle specialisten van beide partijen samen.
Om in de buurt en Eindhoven bekendheid te geven aan de herontwikkelingsplannen werd op 20 juni 2007 een open dag georganiseerd. Hier konden belanghebbenden zich kenbaar maken. Aan de open dag namen 200 mensen deel: buurtbewoners, oud-medewerkers van de beeldbuisfabriek en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties.
Ten behoeve van het maatschappelijke overleg werd op Strijp R een ontmoetings- en presentatiecentrum ingericht. Voor het overleg en het vergroten van de maatschappelijke betrokkenheid zijn twee boeken geproduceerd en verspreid: een witboek met onderzoeken en ideeën en een visieboek met de uitkomsten van al het gevoerde overleg. Daarnaast zijn op de website steeds de actuele planinformatie en onderzoeken over het project beschikbaar gesteld.
Startbijeenkomst bewonersparticipatie
Bij de start van de planvorming voor het voorlopig ontwerp stedenbouwkundig plan werd op 25 maart 2008 een grote werkbijeenkomst georganiseerd voor buurtbewoners en belanghebbenden, waarbij zij in workshops konden bijdragen aan de idee- en planvorming op de volgende gebieden:
Plangroep
In aansluiting op de buurtbijeenkomst is een plangroep gevormd met vertegenwoordigers uit de buurt en medewerkers en adviseurs van Amvest. De leden zijn zowel buurtbewoners die zich hebben verenigd in de Stichting Buurtbelangen Drents Dorp als onafhankelijk buurtbewoners. De plangroep kwam in 2008 vijf maal (op 14-4, 23-4, 14-5, 4-6 en 2-10) en in 2009 drie maal bijeen (op 7-1, 25-3, 14-10). Diverse partijen die voor planvorming en uitvoering van het project van belang zijn namen deel aan de besprekingen, zoals de gemeente, het sloopbedrijf, kandidaat-koper van de bedrijfsruimte Piet Hein Eek en de coördinator van Trefpunt Groen. De verslagen van buurtbijeenkomsten en plangroep zijn in te zien en te downloaden op www.rmaakjezelf.nl.
Buurtbijeenkomsten
Samen met de plangroep werden vervolgbijeenkomsten voor buurt en belanghebbenden georganiseerd voor de totstandkoming van het Voorlopig Ontwerp Stedenbouwkundig Plan (VOSP), het Beeldkwaliteitplan (BKP), het sloopuitvoeringsplan en het ontwerp bestemmingsplan.
Data en inhoud:
Trefpunt Groen
Eindhoven kent een coördinatiecentrum voor inspraak door belangengroeperingen. Met de coördinator en de aangesloten leden is een overleg opgezet om de planvorming van ideeën en suggesties te voorzien en toe te werken naar een integraal advies over de plannen.
Data en inhoud:
Bedrijven
In een later stadium is Amvest gestart met overleggen op met bedrijven van het naastgelegen bedrijventerrein Strijp T. Op 6 juni 2009 vond een presentatie en overleg plaats over de concepten voor VOSP en BKP. De bedrijven gaven aan in het vervolg bij concepten van die importantie geïnformeerd te willen worden.
In december 2009 vindt een tweede bijeenkomst plaats.
Met de firma Draka is frequenter contact geweest in verband met geluidsonderzoek en het bespreken van mogelijkheden om de geluidsbelasting van Draka op Strijp R te kunnen verminderen.
De commissies voor Welstand en Monumenten van de gemeente Eindhoven (thans verenigd in de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit) werden op initiatief van Amvest vroegtijdig benaderd en geïnformeerd. Er vond een excursie op de locatie en uitwisselingen met onderzoekers en ontwerpers plaats. Zo werd vroegtijdig onderkend dat er een kwalitatief hoogwaardige ontwikkeling plaats gaat vinden en denkt de commissie mee langs de lijnen van de analyse en visie op het gebied. Het Voorlopig Ontwerp Stedenbouwkundig plan is op 13 mei 2009 en het Beeldkwaliteitsplan op 7 oktober 2009 door de commissie Ruimtelijke Kwaliteit voorzien van een positief advies.
De deels openbaar toegankelijke vergaderingen en excursies met de commissie Ruimtelijke Kwaliteit (en haar voorgangers de Welstandscommissie en de Monumentencommissie) vonden plaats op:
In elke fase van het project heeft Amvest zich verzekerd van de input van de toekomstige bewoners van het gebied. Er werd marktonderzoek gehouden en er waren een open dag, beurspresentaties en focusgroepen met belangstellenden voor koop- en huurwoningen. In totaal werden meer dan 500 gesprekken gevoerd. Op de website www.rmaakjezelf.nl hebben zich inmiddels 800 belangstellenden ingeschreven.
Velen van hen nemen deel aan de forumdiscussies over allerlei planaspecten. Op de tweetalige website www.rmaakjezelf.nl wisselen belangstellenden in twee communities ideeën en meningen uit. Ter ondersteuning van de interactie kunnen bezoekers aan het informatiecentrum op de locatie en op beurzen in virtual reality met de ontwerpen kennismaken.
Amvest zal de opgebouwde praktijk van open planproces en vroegtijdig overleg met gemeente, instanties en adviesorganen voortzetten bij de verdere planvorming en ontwikkeling van Strijp R.
Het college van B & W van Eindhoven heeft in haar vergadering van 13 juli 2009 positief besloten over het Voorlopig Ontwerp Stedenbouwkundig Plan. Het Definitief Ontwerp Stedenbouwkundig Plan (DOSP) van de eerste fase wordt eind december ter vaststelling aan het college aangeboden.
Ter voorbereiding van het indienen van het ontwerp bestemmingsplan heeft Amvest op 8 december 2009 een openbare bijeenkomst gehouden. In 2010 zal bij de ter visielegging van het ontwerp bestemmingsplan ook een openbare informatie- en inspraakbijeenkomst worden gehouden.
Voorts wordt in 2010 het reguliere overleg met Plangroep, Trefpunt Groen, Ondernemend Gezelschap en Bedrijven op Strijp T over de planvorming voortgezet, waarbij aandacht zal zijn voor de aanvraag van de bouwvergunning van de eerste fase. De focus zal daarnaast komen te liggen op het DOSP van de tweede fase, dat Amvest in 2010 in samenspraak met betrokkenen en belanghebbenden wil vormgeven. Ook zal een algemene, openbare bijeenkomst voor buurt en belanghebbenden over het DOSP tweede fase worden georganiseerd. Naar het zich laat aanzien zal Amvest in de periode 2012-2015 de derde en vierde tranche van de planvorming en realisatie van Strijp R opstellen. Daarbij zal net als bij de eerdere fasen dankbaar gebruik worden gemaakt van de inbreng van genoemde belanghebbenden.