direct naar inhoud van 6.2 Plankaart, analoge verbeelding en digitale verbeelding
Plan: Kom Vlierden, 1e herziening
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0762.BP201010-C001

6.2 Plankaart, analoge verbeelding en digitale verbeelding

Samen met de regels vormt de plankaart het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan. Dit gold onder de oude Wet op de ruimtelijke ordening, en dat geldt ook onder de nieuwe Wet ruimtelijke ordening die op 1 juli 2008 in werking is getreden. Op de plankaart worden de bestemmingen en aanduidingen weergegeven en verklaard in de legenda. Op de plankaart is de rechtsgeldige plangrens ingetekend.

Een belangrijk nieuw onderdeel van de nieuwe wet vormt de digitaliseringsverplichting, dat wil zeggen dat een bestemmingsplan digitaal raadpleegbaar moet zijn. Dit heeft onder meer geleid tot de introductie van twee nieuwe begrippen: 'analoge verbeelding' en 'digitale verbeelding'.

Onder analoge verbeelding wordt verstaan: alle te verbeelden informatie van een ruimtelijk plan op papier. De term analoge verbeelding is dus een synoniem voor de tot nu toe altijd gebruikte term plankaart.

Onder digitale verbeelding wordt verstaan: een cartografische weergave door middel van kleuren en symbolen inclusief een zekere dynamiek en interactie met de digitale informatie. Deze digitale verbeelding is een interactieve raadpleegomgeving via het internet die de gehele inhoud van het bestemmingsplan ontsluit overeenkomstig de Standaard voor Vergelijkbare Bestemmingsplannen (SVBP2008). Door een muisklik op een bepaalde plek verschijnen de bijbehorende regels voor die plek in beeld.

Onder de term digitale verbeelding wordt dan ook niet alleen het ruimtelijk beeld, maar ook de daarbij behorende juridische informatie (regels) verstaan.

Indien de digitale en de analoge verbeelding tot interpretatieverschillen leiden is de digitale verbeelding beslissend.