Plan: | Buitengebied 2011 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0757.Bp01buitengeb2011-onh1 |
Deze paragraaf gaat in op de overige voorkomende functies in het buitengebied van de gemeente. Het betreft wonen, niet-agrarische bedrijvigheid, bijzondere maatschappelijke functies, infrastructuur en nutsvoorzieningen.
In het buitengebied zijn verschillende clusters met woningen te onderscheiden. Het betreft hier gedeeltelijk oude nederzettingen die in de Middeleeuwen op de overgangszone tussen de hoge en lager gelegen gronden zijn ontstaan, zoals Luissel, Tongeren, Roond ten westen van de kern Boxtel en Kasteren, Vrilkhoven en Kleinder Liempde nabij Liempde. Eveneens staat er veel bebouwing langs de Hezelaarsestraat en bij Hoog Munsel. In deze bebouwingsconcentraties is het aantal agrarische bedrijven de laatste decennia afgenomen, ten gunste van het aantal burgerwoningen. Op open stukken zijn ook burgerwoningen bijgebouwd. Bij enkele grotere woningen is sprake van een inwoningssituatie, waarbij ouders bij de kinderen wonen.
Buiten deze bebouwingsconcentraties komen vele tientallen burgerwoningen in het buitengebied voor. In een groot aantal gevallen betreft het voormalige agrarische bedrijfswoningen al dan niet met daarbij behorende voormalige bedrijfsgebouwen.
Verwacht mag worden dat het aantal burgerwoningen in de toekomst verder toeneemt, gezien het aantal bedrijfsbeëindigingen en Ruimte-voor-ruimte initiatieven. Daarmee wordt de functie wonen steeds meer van belang in het buitengebied.
In het buitengebied komt ook niet-agrarische bedrijvigheid voor. Een aantal bedrijven heeft een duidelijke relatie met de landbouw, zoals de loonwerkbedrijven. Onder de niet-agrarische bedrijven vallen ook de horecabedrijven. De aard van de andere bedrijvigheid is zeer uiteenlopend. In een aantal gevallen gaat het om kleinschalige activiteiten, ondergeschikt aan de woon- of agrarische functie.
De volgende functies worden aangemerkt als aan het buitengebied gebonden:
Het betreft functies die door hun uitstraling en aard aan het buitengebied zijn gebonden. Er kan nog onderscheid worden gemaakt naar functies die op de agrarische sector zijn gericht (agrarisch-technische hulpbedrijven, zoals loonwerkbedrijven, foerageerbedrijven etc) en bedrijven die op de particuliere sector of op niet-agrarische bedrijven zijn gericht (agrarisch verwante bedrijven, zoals zoals een hoveniersbedrijf of dierenpension).
De volgende voorkomende functies worden in elk geval aangemerkt als niet aan het buitengebied gebonden:
Maatschappelijke functies komen in het buitengebied van Boxtel beperkt voor. Het betreft hier onder meer de sportvelden, clubgebouw sportduiven/muziekgezelschap, volkstuinen en de kapelletjes die verspreid in het buitengebied voorkomen. Tevens ligt in het plangebied een rioolwaterzuiveringsinstallatie.
De externe ontsluiting van het gebied voor het autoverkeer vindt in noordzuidrichting plaats via de rijksweg A2. Daarnaast komt een aantal wegen voor met een regionale functie. Het gaat daarbij om de Schijndelsedijk (richting Schijndel) en de Kapelweg (richting Oisterwijk/Haaren). In het buitengebied ontstaan onveilige situaties door het toenemende autoverkeer.
Door de Gemeente Boxtel lopen verschillende spoorlijnen. Het betreft de verbindingen tussen Eindhoven en ´s-Hertogenbosch en Eindhoven en Tilburg. Deze lijnen splitsen zich in Boxtel. Daarnaast is er het zogenaamde Duits lijntje. Deze voormalige spoorlijn is in 1873 door de Noord-Brabantsch-Duits Spoorweg-Maatschappij (NBDS) geopend en had tot doel een rechtstreekse korte verbinding tot stand te brengen tussen de zeehavens Vlissingen, Antwerpen, Dordrecht en Rotterdam en het Duitse achterland.
In het buitengebied van Boxtel komen diverse nutsvoorzieningen voor. Een straalpad doorkruist het plangebied. Vanaf het gebouw van de Gasunie lopen enkele aardgastransportleidingen.
Er lopen leidingen van de Rotterdam-Rijn Pijpleiding Maatschappij.
Door het buitengebied lopen geen hoogspanningsleidingen.