Plan: | Buitengebied 2011 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0757.Bp01buitengeb2011-onh1 |
Het nieuwe bestemmingplan Buitengebied wil - binnen de randvoorwaarden die gelden vanuit onder meer het landschap, de cultuurhistorie en het milieu - aan de bestaande (gewenste) functies ontwikkelingsruimte bieden en daarnaast inspelen op toekomstige ontwikkelingen. De belangrijkste doelen van het bestemmingsplan zijn dan ook:
Het bestemmingsplan heeft evenwel slechts een beperkte reikwijdte: het kan ontwikkelingen mogelijk maken, het kan aangeven hoe die ontwikkelingen gerealiseerd kunnen worden, het kan zaken beschermen en het kan fungeren als communicatiemiddel. Het kan evenwel geen ontwikkelingen afdwingen.
Het bestemmingsplan heeft enerzijds als doel het mogelijk maken van ontwikkelingen die passen binnen de gemeentelijke visie, voor zover het ontwikkelingen betreft die binnen de planperiode van 10 jaar kunnen worden gerealiseerd (bijv. hergebruik van vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen, nevenactiviteiten bij agrarische bedrijven, natuurontwikkeling, aanleg ecologische verbindingszones, enz.).
Desalniettemin heeft het bestemmingsplan een overwegend conserverend karakter. Het biedt (beperkt) ruimte voor ontwikkelingen die in de gemeentelijke visie passen. Andere (onvoorziene) ontwikkelingen zijn wellicht ook aanvaardbaar, maar kunnen enkel met een herziening van het bestemmingsplan worden gerealiseerd. In hoofdstuk 4 zal worden ingegaan op de visie op het buitengebied, waarin wordt aangegeven welke ontwikkelingen de gemeente wenselijk en aanvaardbaar acht.
Het accent van de integrale herziening ligt op de versterking van de kernkwaliteiten van het Nationaal Landschap Het Groene Woud. Daarbij wordt enerzijds gestreefd naar verbetering en verbreding van de agrarische gebruiksmogelijkheden en anderzijds naar versterking van natuurwaarden en cultuurhistorische waarden.
Het beschermen van bestaande waarden en belangen in het buitengebied is noodzakelijk gezien de uiteenlopende belangen (bijvoorbeeld agrarisch gebruik, natuur, landschap, wegen, waterlopen, enz.).
Het buitengebied van Boxtel bevat een aantal kwaliteiten waarin landbouw, natuur, landschap, cultuurhistorie en recreatie tezamen met wonen en leefbaarheid een belangrijke rol spelen. Om te zorgen dat verschillende vormen van ruimtegebruik elkaar zoveel mogelijk versterken en ondersteunen, is het gemeentelijk beleid enerzijds gericht op het behoud van de duurzame componenten en daarmee samenhangende potenties en enerzijds op een vitaal en leefbaar platteland.