Plan: | Steegsche Velden-oost |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0753.bpSteegscheV2011-VG01 |
Artikel 1. Begrippen
In artikel 1 is een aantal begrippen nader uitgelegd. Door het opnemen van definities wordt geprobeerd voldoende inzicht te geven in de betekenis van de gebruikte term. Het doel is het scheppen van duidelijkheid en eenduidigheid. De begripsbepalingen zijn in alfabetische volgorde opgenomen, met uitzondering van de begrippen plan en bestemmingsplan.
Artikel 2. Wijze van meten
In artikel 2 wordt aangegeven op welke wijze gemeten moet worden bij het beoordelen of de maatvoering in overeenstemming is met de regels. Ook hier is het doel het trachten weg te nemen van onduidelijkheden. De termen zijn in alfabetische volgorde opgenomen.
Artikel 3 Agrarisch
Binnen deze bestemming zijn de gronden geregeld die momenteel in agrarisch gebruik zijn. In de toekomst krijgen deze gronden mogelijkerwijs tevens een waterbergende functie. Daartoe is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen in het plan; het betreffende gebied is tevens aangeduid als 'Wro-zone - wijzigingsgebied' om deze wijzigingsbevoegdheid ook in de verbeelding tot uiting te laten komen. Tevens is de bestaande antennemast geregeld.
Artikel 4 Groen - Water
Binnen deze bestemming zijn de gronden opgenomen waar groenvoorzieningen zijn voorzien eventueel met waterbergingsmogelijkheiden. Er mogen uitsluitend gebouwen van openbaar nut (zoals gebouwen voor telecommunicatie, water-, energiedistributie) en bouwwerken geen gebouwen zijnde, ten dienste van de bestemming (zoals bewegwijzeringen, lichtmasten e.d.) worden opgericht.
Artikel 5 Verkeer
Binnen deze bestemming zijn de gronden geregeld ten behoeve van de doorgaande wegen (waaronder de A2) en de daarbij behorende voorzieningen, zoals onder andere fietspaden, geluidwerende voorzieningen en nutsvoorzieningen. Er mogen alleen gebouwen ten dienste van het openbaar nut worden opgericht, zoals wachthuisjes voor busdiensten en gebouwtjes voor energie-, waterdistributie en telecommunicatie.
Artikel 6 Verkeer - Verblijf
Binnen deze bestemming zijn de gronden geregeld ten behoeve van de aanleg van wegen, pleinen, parkeerterreinen en de daarbij behorende voorzieningen, zoals onder andere fietspaden, geluidwerende voorzieningen en nutsvoorzieningen. Er mogen alleen gebouwen ten dienste van het openbaar nut worden opgericht, zoals wachthuisjes voor busdiensten en gebouwtjes voor energie-, waterdistributie en telecommunicatie.
Artikel 7 Water
Binnen deze bestemming zijn de gronden opgenomen die geheel voor waterberging bedoeld zijn. Er mogen uitsluitend bouwwerken geen gebouwen zijnde, ten dienste van de bestemming worden opgericht.
Artikel 8 Wonen
Binnen deze bestemming zijn de gronden opgenomen waar de woningbouw wordt gerealiseerd. Er mogen gebouwen, aanbouwen, bijgebouwen en bouwwerken ( geen gebouwen zijnde) worden opgericht volgens de in het plan aangegeven bouwregels. Via een afwijkingsbevoegdheid mag in bepaalde gevallen afgeweken worden van de bouwregels. In de specifieke gebruiksregels is een regeling opgenomen voor de rechtstreekse toegestane uitoefening van aan-huis-gebonden beroep in de woning. Via een afwijking kan een aan-huis-gebonden beroep in bijgebouwen en aan-huis-gebonden bedrijf in woning en bijgebouw toegestaan worden. Ook is in de afwijkingsregeling mantelzorg toegestaan, mits voldaan wordt aan de bepaalde voorwaarden.
Artikel 9 Wonen uit te werken
Deze bestemming omvat een uitwerkingsplicht. Burgemeester en wethouders zijn verplicht het plan binnen de termijn van 10 jaren uit te werken. In het plan zijn de randvoorwaarden neergelegd. Tevens is een bouwverbod opgenomen zolang niet tot uitwerking is overgegaan. Via afwijking kan hier weer van worden afgeweken.
De keuze voor een uit te werken bestemming is erin gelegen dat er op dit moment nog geen uitgewerkte plannen liggen voor de invulling van deze gronden. Te zijner tijd zal aan de hand van een stedenbouwkundige opzet een uitwerkingsplan worden opgesteld. De randvoorwaarden voor deze stedenbouwkundige opzet komen terug in de uitwerkingsregels van dit artikel.
Artikel 10 Leiding - Riool
Dit betreft een dubbelbestemming waarmee de rioolleiding wordt beschermd. Alleen bouwwerken, geen gebouwen zijnde ten dienste van deze bestemming mogen worden gebouwd. Via afwijking mag ten behoeve van de overige hier geldende bestemmingen worden gebouwd, waarbij rekening moet worden gehouden met de leiding. Tevens is een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, of van werkzaamheden opgenomen.
Artikel 11 Anti-dubbeltelbepaling
Met de anti-dubbeltelbepaling wordt geregeld dat grond die reeds eerder bij een verleende omgevingsvergunning voor het bouwen of een mededeling op een meldingplichtig bouwwerk is meegenomen niet nog eens bij de verlening van een nieuwe omgevingsvergunning voor het bouwen of het doen van een mededeling mag worden meegenomen. De anti-dubbeltelbepaling heeft uitsluitend betrekking op situaties die plaatsvinden onder het geldende bestemmingsplan. Het is dus niet zo dat gronden die zijn meegeteld bij het verlenen van een bouwvergunning/ omgevingsvergunning voor het bouwen onder een vorige bestemmingsplan, bij het verlenen van een omgevingsvergunning voor het bouwen onder het nieuwe bestemmingsplan ook buiten beschouwing moeten worden gelaten.
Artikel 12 Algemene gebruiksregels
Hierin is het gebruiksverbod opgenomen.
Artikel 13 Algemene aanduidingsregels
Binnen dit artikel is geregeld:
Er zijn afwijkingsregels om hiervan af te wijken en wijzigingsbevoegdheden om de betreffende zones van de verbeelding te verwijderen.
Artikel 14 Algemene afwijkingsregels
Hierin is een afwijking opgenomen om onder voorwaarden maximaal 10 % van een aantal in het plan opgenomen maten af te wijken.
Artikel 15 Algemene wijzigingsregels
In dit artikel wordt de mogelijkheid geboden om de bestemmingsvlakken te overschrijden indien voldaan wordt aan de gestelde voorwaarden.
Artikel 16 Overige regels: Werking wettelijke regelingen
Voor zover het gaat om wet- en regelgeving wordt in de begripsbepalingen aangegeven dat het handelt om de regeling zoals deze luidt op het moment van de vaststelling van het plan.
Artikel 17 Overgangsrecht
In dit artikel is een regeling opgenomen voor bestaande zaken en rechten die niet in overeenstemming zijn met de overige regelingen in dit bestemmingsplan en mits niet strijdig met het voorheen geldende bestemmingsplan met de daaronder begrepen overgangsbepaling. De regeling is overgenomen uit het Besluit ruimtelijke ordening.
Voor gebruik van gronden en opstallen is eveneens bepaald dat het strijdig gebruik mag worden gecontinueerd. Hierop zijn echter twee uitzonderingen gemaakt.
Gebruik dat reeds onder het hiervoor geldende bestemmingsplan illegaal is aangevangen en ook volgens het nieuwe bestemmingsplan niet kan, blijft illegaal en mag dus niet worden gecontinueerd. Hetzelfde geldt voor gebruik dat voor een periode van langer dan een jaar is onderbroken; dan mag het niet meer worden gecontinueerd.
In dit artikel is voorts bepaald dat de bestaande bouwwerken en vergunde rechten tot het oprichten van een bouwwerk worden gerespecteerd, ook al wijken deze van de overige bepalingen af. Deze bouwwerken mogen gedeeltelijk worden vernieuwd en veranderd. Het is dus niet toegestaan om een bouwwerk af te breken en geheel opnieuw op te bouwen. Evenmin is het geoorloofd om een bouwwerk geleidelijk aan geheel te vernieuwen. In geval een bouwwerk door een calamiteit geheel verloren is gegaan, mag wel tot gehele nieuwbouw worden overgegaan, mits de omgevingsvergunning voor het bouwen binnen een termijn van twee jaren na de calamiteit is aangevraagd. Deze bouwwerken mogen voorts, via afwijking, eenmalig met maximaal 10% worden uitgebreid.
Artikel 18 Slotregel
In dit artikel is de benaming van het plan opgenomen.