direct naar inhoud van 4.7 Duurzaamheid
Plan: Steegsche Velden-oost
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0753.bpSteegscheV2011-VG01

4.7 Duurzaamheid

Het plangebied Steegsche Velden-oost zal, voor zover mogelijk, op het gebied van energie en duurzaamheid worden ingericht en ontwikkeld. Er is een grote ontwerpvrijheid om energetisch de beste oplossing te bedenken. Aarle-Steegsche Velden wordt een geheel nieuw woongebied waarin doelstellingen uit het klimaatbeleid gemakkelijk gerealiseerd kunnen worden. Bij voorkeur zal daarbij uitgegaan worden van bewezen technieken.


Beschaduwing/zonwering

Om oververhitting ten gevolge van passieve zonne-energie in de zomerperiode te voorkomen, is het van belang om voorzieningen te treffen om de zoninstraling te kunnen beperken, door bijvoorbeeld:

  • het aanbrengen van buitenzonwering op transparante elementen op de oost-, zuid-, en westgevel;
  • het aanbrengen van een natuurlijke zonwering door het plaatsen van een bomenrij (loofbomen) langs de zuidoriĆ«ntatie van de woningen. 's Zomers zullen bladdragende bomen zorgen voor beschaduwing van de wooneenheden, terwijl 's winters door bladverlies zonne-energie kan worden benut door instraling door de transparante elementen. Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn gebouwhoogte en de ruimte rondom de gebouwen waar bomen effectief kunnen worden geplant en kunnen groeien.


Duurzaam waterbeheer

Duurzaam waterbeheer in nieuwbouwgebieden berust op verschillende met elkaar samenhangende principes, zoals het besparen op het gebruik van (duur en schaars) drinkwater, het vasthouden van gebiedseigen water (schoon) en het voorkomen van vervuiling. Op stedenbouwkundig niveau is vooral de opvang van hemelwater van belang. Hierbij wordt de gebruikelijke voorkeursvolgorde gevolgd: hergebruik van hemelwater - infiltratie van hemelwater in de bodem - retentie van hemelwater - afvoer naar oppervlaktewater - afvoer naar riolering. Regenwater kan worden opgevangen in bijvoorbeeld regentonnen of waterreservoirs en bij droogte gebruikt worden voor het besproeien van groenvoorzieningen en tuinen en bijdragen aan de besparing van drinkwatergebruik. Bij de ontwikkeling van het plangebied wordt uitgegaan van een volledig gescheiden rioolstelsel.