6.4 Overige bepalingen
Naast de regels ten aanzien van specifieke bestemmingen, zijn er ook algemene regels opgesteld. Deze regels gelden onafhankelijk van het type bestemming. Het betreft hier:
-
anti-dubbeltelregel
Deze regeling is opgenomen om een ongewenste verdichting van de bebouwing te voorkomen. Deze zou zich kunnen voordoen indien een deel van een bouwperceel dat reeds bij de berekening van een maximaal bebouwingspercentage was betrokken wederom bij een dergelijke berekening, doch nu ten behoeve van een ander bouwperceel wordt betrokken.
-
algemene bouwregels
In de algemene bouwregels zijn bepalingen opgenomen voor onder andere aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen, ondergronds bouwen en de kapvormen.
-
algemene gebruiksregels
Gebruik mag uitsluitend plaatsvinden in overeenstemming met de bestemming. Dit volgt uit de Wro. Om iedere discussie te voorkomen, is ten aanzien van een zestal gebruiksvormen expliciet aangegeven dat dit hoe dan ook als strijdig gebruik wordt aangemerkt.
-
algemene afwijkingsregels
Met de algemene afwijkingsregels kan voor enkele algemene onderwerpen afgeweken worden van hetgeen is vastgelegd in de specifieke bestemmingen. Onderwerpen waarvoor een afwijkingsmogelijkheid is opgenomen zijn onder meer uitbreiding van een bijgebouw bij een woning, realisatie van nutsvoorzieningen, het met 10% afwijken van in het -plan aangegeven maten en percentages en plaatsen van antennemasten.
-
algemene wijzigingsregels
Voor het gehele plangebied geldt dat burgemeester en wethouders de ligging van grenzen van bestemmings- en bouwvlakken mogen wijzigen voor het aanbrengen van geringe veranderingen in de plaats, ligging en/of afmetingen van bestemmingsgrenzen en bouwgrenzen.
-
algemene procedure regels
In dit artikel is voorgeschreven welke voorbereidingsprocedure moet worden gevolgd bij het voornemen tot het verlenen van een afwijking van het bestemmingsplan dan wel tot het opleggen van een nadere eis.
-
overige regels
In de overige regels zijn bepalingen opgenomen met betrekking tot parkeergelegenheid bij woningen, laad en losmogelijkheden en het verbod tot bodemingrepen bij de aanleg van een paardenbak.
Daarnaast wordt in dit artikel het bestemmingsplan 'Dubbelbestemmingen en Gebiedsaanduidingen' van toepassing verklaard.
-
overgangs- en slotregels
Bouwwerken die op het tijdstip van de tervisielegging van het plan bestaan, in uitvoering zijn of mogen worden gebouwd krachtens een op dat moment reeds aangevraagde vergunning mogen in beginsel gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd, mits de bestaande afwijkingen naar hun aard niet worden vergroot. Bij de vraag of de afwijking wordt vergroot kan ook het gebruik relevant zijn.
In het tweede lid is het gebruiksovergangsrecht opgenomen. Bestaand gebruik mag in beginsel worden gehandhaafd. Ook is een uitsluitingclausule opgenomen voor gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.
Illegale bouwwerken en/of illegaal gebruik vallen niet onder het overgangsrecht. Daarnaast eindigt de bescherming van het overgangsrecht indien het afwijkende gebruik langer dan een jaar wordt onderbroken.