direct naar inhoud van 4.3 Uitgangspunten
Plan: Eethen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0738.BP3000-GV01

4.3 Uitgangspunten

Op basis van de bestaande situatie, zoals beschreven in hoofdstuk 2 'Bestaande situatie' is een aantal ruimtelijke kwaliteiten en aandachtspunten aan te wijzen. Uitgangspunt voor het bestemmingsplan is het behouden en waar mogelijk versterken van de kwaliteiten van het dorp. De kwaliteiten houden verband met de ruimtelijke structuur, water- en groenstructuur en de functionele structuur.

4.3.1 Ruimtelijke structuur

De ruimtelijke structuur van Eethen wordt in belangrijke mate bepaald door de ligging van de Provincialeweg - Zuid en de Raadhuisstraat met de direct daaraan liggende bebouwing. Daarnaast zijn ook de Cornelis Branderhorststraat en de Antonie van der Kolkstraat ruimtelijk bepalende elementen. Om de ruimtelijke structuur te behouden worden zijn voor dit bestemmingsplan de volgende uitgangspunten gehanteerd.

  • 1. Ligging bouw- en bestemmingsgrenzen
    In voorliggend bestemmingsplan zijn de grenzen van de bestemmingen zoveel mogelijk overgenomen uit de geldende bestemmingsplannen. Ook de bouwgrenzen zijn in belangrijke mate gebaseerd op de grenzen uit de geldende bestemmingsplannen. Met het overnemen van de bestaande grenzen worden de bestaande rechten gerespecteerd.
    Voor wat betreft uit- en aanbouwen zijn in het bestemmingsplan mogelijkheden opgenomen. Met de uitbreidingsruimte is aansluiting gezocht bij de bestaande uitbreidingsruimte uit de geldende plannen.
  • 2. Bouw- en goothoogtes
    Voor de bouwvlakken binnen de woonbestemming en de overige bestemmingen zijn maximale goot- en bouwhoogte opgenomen. De gehanteerde bouwhoogten binnen de bestemmingen zijn grotendeels gebaseerd op de hoogtematen uit de geldende plannen.
  • 3. Water, groen en infrastructuur
    De in het plangebied aanwezige watergangen, groenstroken en wegen zijn conform de huidige situatie bestemd. Met het toekennen van passende bestemmingen voor deze ruimtelijke structuurelementen zijn ze voor de komende planperiode gewaarborgd.
4.3.2 Functionele structuur

Wonen
Het grootste deel van Eethen heeft de functie wonen. De bestaande woningen in Eethen hebben dan ook een passende woonbestemming gekregen. Daarnaast wordt bij het ontstaan van vrije ruimten in eerste plaats gedacht aan opvulling met woonfunctie of functies die de woonfunctie ondersteunen. Hierbij is het wel van belang om te zorgen dat de nieuwe woonfunctie niet leidt tot een toename van de parkeerdruk in het openbaar gebied. De extra parkeerbehoefte zal dan ook op het eigen terrein gerealiseerd worden en aan moeten sluiten bij de gemeentelijke parkeernormen.

Aanpassingen aan de woning
Over het algemeen kan worden gesteld dat bij het ouder worden van de woning, de wens tot verandering in en aan de woning zal toenemen. Deze hebben over het algemeen betrekking op het uitbreiden van de woonruimte, het luxer maken van de woning of een grotere of nieuwe berging/garage in de achter-, zij- of voortuin. Deze nieuwe wensen hangen voor een groot deel samen met de verandering van levensfase (kinderen uit huis, pensionering e.d.).

Het nieuwe bestemmingsplan biedt mogelijkheden voor veranderde verbouw- en gebruikswensen. Dit betekent echter niet dat de uitbreiding van de woningen ongelimiteerd kan zijn. De ruimte is doorgaans beperkt. Uitbreidingen aan de woning kunnen hinderlijk zijn voor de buren, omdat de ruimte tussen woningen in veel situaties te krap is of wordt. Tot slot laten de stedenbouwkundige opzet en de architectuur niet elke willekeurige verbouwing of gebruiksverandering toe.

Voor zover voor de aanpassingen een omgevingsvergunning voor het bouwen nodig is, worden deze niet alleen getoetst aan het bestemmingsplan maar ook aan de gemeentelijke welstandsnota.

Tuinen
De tuinen behorende bij de woningen in Eethen dragen in hoge mate bij aan de structuur van het dorp. Hierom zijn de gronden gelegen tussen de bebouwing en de openbare weg (de voortuinen), zoveel mogelijk als tuin zijn bestemd. Op deze wijze wordt de uitstraling van het dorp behouden en komt het werkelijke profiel van het openbare gebied tussen de bebouwing beter tot uiting.

Functiemenging
De vraag kan worden gesteld in hoeverre de leefbaarheid van Eethen wordt verhoogd door het toelaten van bedrijfsmatige activiteiten aan huis. Steeds vaker wordt een sterkere verwevenheid van wonen en werken bepleit; functiemenging binnen een woonomgeving.

Met functiemenging kan enerzijds een bijdrage worden geleverd aan het plaatselijke voorzieningenniveau. Anderzijds kan het werken-aan-huis een stimulans geven aan de economische ontwikkelingen. Veel startende ondernemers zijn op deze manier begonnen. Bij de uitbreiding van de activiteiten dient vanzelfsprekend uitgezien te worden naar meer passende huisvesting.
Bij het toestaan van nieuwe functies bij de woonfunctie dient voorkomen te worden dat er overlast voor de omgeving ontstaat, omdat bijvoorbeeld het verkeerssysteem, parkeervoorzieningen en de verkaveling niet inspelen op andere functies en de gevolgen van die andere functies. In het bestemmingsplan zijn derhalve voorwaarden opgenomen waarmee voorkomen wordt dat bedrijfsmatige activiteiten aan huis hinder veroorzaken voor de omgeving.

Maatschappelijke voorzieningen
In het plangebied komen diverse maatschappelijke voorzieningen voor. Voor geen van deze voorzieningen wordt in de nabije toekomst ingrijpende veranderingen voorzien. In het bestemmingsplan wordt derhalve volstaan met het positief bestemmen van de aanwezige maatschappelijke voorzieningen, waarbij per voorziening een beperkte uitbreidingsmogelijkheid is gegeven, teneinde zich voldoende te kunnen ontplooien.

Enige flexibiliteit in het bestemmingsplan is wenselijk. Mocht binnen de komende 10 jaar blijken, dat een aanwezige maatschappelijke voorziening moet worden verplaatst (of opgeheven), dan dient het zonder herziening van het bestemmingsplan mogelijk te zijn om ter plaatse een andere passende maatschappelijke functie toe te staan (bijvoorbeeld een school in gebruik nemen als peuterspeelzaal).

Bedrijvigheid en detailhandel
Binnen het plangebied zijn enkele bedrijven (zoals het autobedrijf en het metaalbedrijf) en detailhandelsvestigingen (zoals het tuincentrum) aanwezig die een specifieke regeling in het bestemmingsplan nodig hebben. Deze specifieke functies zijn in dit bestemmingsplan voorzien van een passende bestemming. Nieuwvestiging van bedrijven, behoudens vrije beroepen en kleinschalige bedrijvigheid aan huis, wordt in principe niet toegestaan binnen de woonomgeving.

4.3.3 Openbare ruimte

De openbare (open) ruimten, te weten wegen - en soortgelijke verkeers- en verblijfsruimten-, water en groen zijn zoveel mogelijk als zodanig bestemd. Binnen de diverse bestemmingen zijn verscheidene mogelijkheden opgenomen voor het uitvoeren van ondergeschikte aanpassingen in de bestaande inrichting (bijvoorbeeld verkeersremmende maatregelen, nutsvoorzieningen e.d.):

  • het onderscheid tussen rijbaan, parkeervak en voetgangersgebied, is in sommige gevallen niet meer dan slechts een kleurmarkering in het klinkerprofiel. Het wegprofiel wordt ten behoeve van de flexibiliteit en de inrichting dan ook in de volle breedte ondergebracht binnen een globale verkeersbestemming;
  • de 'openbare' parkeergelegenheden worden meegenomen in de verkeersbestemming;
  • parkeren dient in principe zoveel mogelijk plaats te vinden op eigen terrein.
    Binnen de diverse bestemmingen wordt parkeren op eigen erf mogelijk gemaakt;
  • de grotere aaneengesloten openbare groengebieden, speelvelden en structuurbepalende groenstroken zijn voorzien van een passende groenbestemming. Enerzijds is dit gebeurd door middel van de hoofdbestemming "Groen" en in sommige gevallen door een specifieke aanduiding binnen de verkeersbestemming.
  • de overige kleine openbare groenstroken zijn meegenomen in de globale verkeersbestemming;
  • de watergangen in het westen van het plangebied en rondom het sportpark van GDC zijn overeenkomstig deze functie, inclusief de taluds, bestemd als 'Water'.
4.3.4 Overige uitgangspunten

Naast de ruimtelijke en functionele structuur in Eethen zijn er ook nog andere aspecten die in het bestemmingsplan een aparte doorwerking behoeven. Voor de kern Eethen gaat het om het behouden van de herkenbare historische en waardevolle bebouwing. Aan de Cornelis Branderhorststraat komen twee historisch waardevolle panden voor. Daarnaast bevindt zich aan de Raadhuisstraat 21 ook een monument. Tot slot behoort ook de hervormde kerk tot historisch waardevolle bebouwing.

afbeelding "i_NL.IMRO.0738.BP3000-GV01_0009.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0738.BP3000-GV01_0010.jpg"
afbeelding - rijksmonument Branderhorststraat 7 en 13

afbeelding "i_NL.IMRO.0738.BP3000-GV01_0011.jpg"

afbeelding - rijksmonument Raadhuisstraat 21

Voor de rijksmonumenten/cultuurhistorisch waardevolle bebouwing is in dit bestemmingsplan een aparte regeling opgenomen waarmee het behoud van deze panden is vastgelegd. Hoewel de Monumentenwet ook al zorgdraagt voor het behoud van rijksmonumenten worden in dit bestemmingsplan, door middel van een specifieke aanduiding, de betreffende panden nogmaals voorzien van een juridische bescherming.