Plan: | Kom Mijdrecht |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0736.BP005kommijdrecht-oh01 |
De gemeente De Ronde Venen is actief op het gebied van duurzame ontwikkeling en heeft voor het onderdeel duurzaam bouwen verschillende beleidsdocumenten vastgesteld, waarin ambities zijn opgenomen. Zo wordt gestreefd door het toepassen van energiebesparende maatregelen het energieverbruik omlaag te brengen. Ook is het van belang duurzame energie via voorzieningen op te wekken en aandacht te besteden aan het materiaal- en watergebruik.
In het Plan van Aanpak Klimaatbeleid 2009 – 2012 zijn onder andere ambities opgenomen voor de nieuwbouw van woningen en bedrijven. Dit plan van aanpak sluit aan bij de in 2006 opgestelde notitie 'Duurzaamheidsambitie voor projecten'. Deze beleidsdocumenten geven tezamen de gemeentelijke ambities weer.
Om ervoor te zorgen dat bij nieuwbouw daadwerkelijk energiebesparing plaatsvindt en deze op duurzame wijze wordt ingericht, wordt vooral in de notitie 'Duurzaamheidsambitie voor projecten' ingegaan op de eisen die in dit kader van belang zijn. Deze eisen gelden voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Voor bestaande bouw én projecten met minder dan 10 woningen, wordt op basis van vrijwilligheid gewerkt. In dit verband is de communicatie richting de bewoners en gebruikers van belang. Op de wijze van communicatie is in de beleidsdocumenten verder ingegaan om ervoor te zorgen dat het belang van de (vrijwillige én verplichte) ambities voldoende onder de aandacht worden gebracht.
Hieronder worden vooral de ambities uit beide documenten, die van belang zijn bij ruimtelijke ontwikkelingen, kort weergegeven:
Energieprestatie:
Om de energieprestatie van een gebouw uit te drukken, wordt de Energieprestatiecoëfficiënt (EPC) gehanteerd. Hiermee wordt de energieprestatie van een gebouw uitgedrukt, namelijk hoe energiezuinig het gebouw is en wat het aandeel toegepaste duurzame energie is. Des te lager de EPC, des te beter de energieprestatie is. De EPC staat vermeld in het Bouwbesluit (per 1 januari 2011 een EPC van 0,6). Deze gemeente hanteert een EPC die minimaal 10% scherper is dan de eis uit het vigerende Bouwbesluit.
Hoe energiezuinig een gebied is, wordt uitgedrukt door de Energieprestatie op Locatie (EPL). Hiermee wordt de energieprestatie van een gebied met meer dan 250 woningen uitgedrukt: hoe energiezuinig het gebied is en wat het aandeel toegepaste duurzame energie is. Des te hoger de EPL, des te beter de energieprestatie is. Momenteel hanteert de gemeente een EPL van meer dan 7,2 bij projecten met meer dan 250 woningen.
Energie besparend ontwerpen
Bij het ontwerp dient aan de hand van de volgende instrumenten gekeken te worden hoe energie wordt bespaard:
Verder dient bij de realisatie van nieuwe openbare verlichting de best beschikbare technieken voor energie-efficiëntie worden toegepast. Bij het inrichten van nieuwe woonwijken en gebieden krijgen tot slot de fiets en het openbaar vervoer aandacht.
Gebruik van duurzame energie
Bij nieuwbouw dient minimaal één vorm van actieve duurzame energie te worden toegepast.
Gestreefd wordt om 5% van de energie die binnen de gemeentegrenzen wordt gebruikt, in 2012 duurzaam op te wekken en te leveren via grootschalige en/of collectieve opties, dus via wind, biomassa, waterkracht en/of warmte/koude-opslag.
Duurzaam materiaal gebruik
Van belang is dat duurzame materialen worden gebruikt. Dit is mogelijk op de volgende wijze:
GPR-Gebouw berekening
Tevens heeft deze gemeente een ambitieniveau vastgesteld, uitgedrukt in GPR Gebouw scores. Ook deze meet de energieprestatie en is een met EPC en EPL vergelijkbare rekenmethode voor duurzaamheidsaspecten in een project. Deze GPR-Gebouw is moderner en gebruiksvriendelijker dan de in het Bouwbesluit opgenomen rekenmethodes.
Bij GPR-Gebouw worden ook meer aspecten meegenomen. In de rekenmodule wordt ingegaan op vijf thema's, namelijk:
Er dient een GPR Gebouw berekening van een gemiddelde woning of utiliteitsgebouw in het project bij de omgevingsvergunning te worden gevoegd. Hierbij moet voor alle vijf onderdelen minimaal een zeven worden gescoord, en een totaal aantal punten van minimaal 38.
Ook bij het nieuwbouwproject Haitsmahof-Molenhof (Mijdrecht) wordt gestreefd naar een duurzaam ontwerp. In 2011 wordt bekeken op welke wijze gekomen kan worden tot dit ontwerp en op welke wijze de bovenstaande aspecten aan bod kunnen komen.