direct naar inhoud van Hoofdstuk 8 Wijzigingen bij de vaststelling
Plan: Vlissingen bestemmingsplan Buitengebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0718.bpbuitengebied-vg99

Hoofdstuk 8 Wijzigingen bij de vaststelling

Het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied heeft in het kader van de vaststellingsprocedure op grond van artikel 3:8 van de Wet ruimtelijke ordening ter inzage gelegen van 23 juli tot en met 2 september 2009. In de periode van terinzagelegging zijn 2 zienswijzen ingediend. In de “Nota beoordeling en besluitvormikng zienswijzen ontwerp-bestemmingsplan Buitengebied” worden de ingediende zienswijzen samengevat en beantwoord.

Het bestemmingsplan Buitengebied is op 26 november 2009 overeenkomstig het voorstel van het college van burgemeester en wethouders gewijzigd vastgesteld door de gemeenteraad. De door de raad aangebrachte wijzigingen komen voort uit het gedeeltelijk tegemoet komen aan de ingediende zienswijzen en ambtshalve overwegingen. Aanvullend heeft de gemeenteraad besloten om geen grondexploitatieplan op te stellen.

De gemeenteraad heeft bij de vaststelling de volgende wijzigingen aangebracht.

  • 1. In de regels bij de bestemmingen Groen en Water is alsnog, uitsluitend voor de in die bestemmingen begrepen gronden met de aanduiding 'cultuurhistorische waarden', een aanlegvergunningstelsel opgenomen ter bescherming van die waarden.
  • 2. Naar aanleiding van de zienswijze van de eigenaar van de boerderij Jacoba van Beierenweg 54 is, op basis van nader onderzoek namens de monumentencommissie, de functieaanduiding 'cultuurhistorische waarden' voor de bebouwing op dat adres geschrapt; tevens is op dit perceel de bestemming 'Waarde – Archeologie 1' ingeperkt op grond van het door de Walcherse Archeologische Dienst ingestelde nader onderzoek.
  • 3. De begrenzing van de bestemming 'Waterstaat – Waterkering' (de kernzone van de waterkering) ten zuidwesten van Fort Rammekens was, zo heeft het waterschap gemeld, te ruim aangegeven; de begrenzing is nu juist ingetekend.
  • 4. Bij de bestemming 'Tuin' aan de Welzingseweg is, naar aanleiding van de zienswijze namens de eigenaar, ten behoeve van het bestaande gebouw een specifieke bouwaanduiding op de verbeelding opgenomen met in de regels een bepaling voor het toelaten van de omvang daarvan. Voor een identieke situatie voor een tuin aan de Zandweg is deze bouwaanduiding eveneens opgenomen.
  • 5. De omvang van de bestemming Recreatie met de aanduiding volkstuin aan de Deinsvlietweg is vergroot, omdat de belangstelling voor volkstuinen groter bleek dan bij de aanleg verondersteld.
  • 6. Tenslotte is in de regels een aantal omissies hersteld en zijn redactionele aanpassingen aangebracht. Dit betreft onder andere de volgende punten.
  • De inmiddels gestandaardiseerde regels met betrekking tot de dubbelbestemmingen Waarde – Archeologie 1 en – Waarde Archeologie 2 zijn in de regels opgenomen, zoals deze in overleg met de Walcherse Archeologische Dienst voor de drie Walcherse gemeenten zijn opgesteld. Deze aanpassingen zijn uitsluitend juridisch-technisch van aard en zijn een vertaling van het vastgestelde archeologiebeleid voor Walcheren.
  • De strafregel is aangevuld (artikel 27.2).
  • De beslistermijn voor ontheffingen is aangepast naar 8 weken.
  • De procedureregels gekoppeld aan de wijzigingsbevoegdheden zijn vervallen. De procedure voor wijzigingsplannen is geregeld in artikel 3.9a Wro. Datzelfde geldt voor de aanlegvergunningenprocedure, daarvoor is een regeling opgenomen in artikel 3.16 – 3.19 Wro.
  • De bestemmingsregeling van de bestemming Leiding – Gas is in overleg met de Gasunie geactualiseerd op basis van de huidige voorkomende leidingen in het plangebied.
  • Het aanlegvergunningenstelsel voor de bestemming Agrarisch met waarden is afgestemd op de aanwezige landschapswaarden; enkele werkzaamheden die geen invloed hebben op de landschapswaarden zijn niet langer aanlegvergunningplichtig gesteld.
  • Voor de vergroting van mestopslagruimten en mestbassins op agrarische bouwvlakken is de toetsing aan de landschapswaarden in de omgeving vervallen.
  • De mogelijkheid om via ontheffing te bouwen tot ten hoogste 5 meter buiten het op de planverbeelding aangegeven bouwvlak is vervallen.
  • De uitbreidingsmogelijkheden van bedrijven binnen de bestemming Bedrijven is verduidelijkt, in die zin dat eenmalig via ontheffing medewerking kan worden verleend aan uitbreiding van de bestaande gebouwen met maximaal 20%.
  • In de bestemming Bedrijven is een sloopverbod met ontheffingsmogelijkheid opgenomen voor gebouwen die zijn aangeduid met “cultuurhistorische waarde”.
  • In de bestemming Natuur en de bestemming Leiding – Hoogspanning is gekoppeld aan het aanlegvergunningenstelsel aangegeven welke voorwaarde geldt en is voorts bepaald dat advies wordt gevraagd aan de landschaps- en natuurbeschermingsdeskundige.
  • In de bestemming Water is een aanlegvergunningenstelsel opgenomen voor de met “cultuurhistorische waarden” aangeduide gronden.
  • In de bestemming Waterkering is bepaald dat bouwwerken een maximale oppervlakte mogen hebben van 50 m²; de ontheffingsmogelijkheid voor bouwwerken tot 20 meter is voorts vervallen.
  • In de bestemming Leiding – Hoogspanning is de hoogte van masten vervallen, omdat het gaat om ondergrondse hoogspanningsverbindingen.
  • In de bestemming Leiding – Hoogspanning is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de bestemming te laten vervallen als een leiding buiten gebruik wordt gesteld.
  • Op verzoek van het Waterschap Zeeuwse Eilanden is in de wijzigingsbevoegdheden voor wijzigingsgebieden 1 en 2 de voorwaarde opgenomen dat wijziging niet leidt tot onevenredige gevolgen voor het waterbeheer, als de oppervlakte verharding met 1000 m² of meer toeneemt.