Plan: | Dishoek 1H |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0717.0052BPDishkKdkGh-VG01 |
Toelichting
De gemeenteraad heeft op 30 september 2010 het bestemmingsplan Dishoek vastgesteld. Het bestemmingsplan bevat enkele omissies. Voorliggend plan betreft de 1e herziening van het bestemmingsplan Dishoek en voorziet in de reparatie van de omissies. De herziening heeft betrekking op meerdere percelen binnen de kern Dishoek. De ligging en begrenzing zijn aangegeven in figuur 1.1.
Figuur 1.1. Ligging plangebied herziening
De omissies betreffen de volgende onderdelen.
Bestemming 'Recreatie'
Een aantal woonobjecten hadden in het 'oude' / voorheen geldende bestemmingsplan 'Dishoek' (1972) een woonbestemming. In het 'nieuwe' bestemmingsplan Dishoek (vastgesteld door de gemeenteraad op 30 september 2010) zijn deze woonobjecten bestemd tot 'Recreatie'. Omdat de woonobjecten in Dishoek niet liggen in het werkingsgebied van de 'Gebruiksverordening tweede woningen' mogen deze woonobjecten op basis van dit beleid in beginsel zowel gebruikt worden voor permanente bewoning en als tweede woning. Als gevolg van de toegekende bestemming 'Recreatie' ('R-VR-2') in het 'nieuwe' bestemmingsplan 'Dishoek' mogen deze woonobjecten alleen worden gebruikt in de vorm van recreatiewoningen en / appartementen. Als gevolg daarvan mogen de objecten enkel recreatief worden bewoond en dus niet meer voor permanente bewoning. Dit is niet in overeenstemming met de voorheen geldende gebruiksmogelijkheden uit het 'oude' / voorheen geldende bestemmingsplan 'Dishoek' (1972).
Deze herziening voorziet in het wijzigen van percelen met de bestemming 'Recreatie - Verblijfsrecreatie 2' in 'Wonen' van de volgende objecten:
Terrein Kaapduinseweg / Westerscheldelaan / Honte
Het aantal bouwkavels op het terrein Kaapduinseweg / Westerscheldelaan / Honte is niet conform het besluit van het college van burgemeester en wethouders van 3 april 2007 verwerkt. Het bestemmingsvlak met de aanduiding 9 woningen ligt onbedoeld ook over de 3 bestaande woningen (Kaapduinseweg 14a t/m 14c). Door het bestemmingsvlak van de bestemming 'Wonen' te verleggen over de onbebouwde percelen, wordt de bouw van 9 woningen op het terrein weer mogelijk. Dit is conform het besluit van het college van burgemeester en wethouders van 3 april 2007. De verbeelding is overeenkomstig figuur 1.2 aangepast.
Figuur 1.2. Locatie terrein Kaapduinseweg / Westerscheldelaan / Honte
Perceel Verlengde Dishoekseweg 7
In het 'oude' / voorheen geldende bestemmingsplan 'Dishoek' (1972) had (een deel van) het perceel Verlengde Dishoekseweg 7 de bestemming 'Wonen' met een planologische bouwmogelijkheid. In het door de gemeenteraad op 30 september 2010 vastgestelde bestemmingsplan 'Dishoek' is deze bouwmogelijkheid niet overgenomen. Deze planologische omissie wordt met deze herziening hersteld. Het bouwvlak van het perceel Verlengde Dishoekseweg 7 is aangepast conform het 'oude' / voorheen geldende bestemmingsplan 'Dishoek' (1972) en tevens is de aanduiding 'erf' op de vorm van het nieuwe bouwvlak aangepast (zie figuur 1.3).
Figuur 1.3. Kaartfragment 'oude' / voorheen geldende bestemmingsplan 'Dishoek' (1972) ter hoogte van het perceel Verlengde Dishoekseweg 7
Toelichting op de herziening
Regels
In deze herziening zijn enkele begripsbepalingen, wijze van meten en overgangs- en slotbepalingen opgenomen zoals het Besluit ruimtelijke ordening dit voorschrijft. Daarnaast zijn twee specifieke bouwaanduidingen toegevoegd. De bouwaanduidingen zijn verwijderd in het artikel 'Recreatie - Verblijfsrecreatie - 2' en opgenomen in de bestemming 'Wonen'. Tevens is de afwijkingsbevoegdheid die gekoppeld is aan de 'specifieke bouwaanduiding - 1' opgenomen in de regels van het artikel 'Wonen'.
De herziening heeft geen betrekking op de overige delen van de regels van het bestemmingsplan Dishoek.
Maatschappelijke uitvoerbaarheid
De maatschappelijke uitvoerbaarheid heeft als doel om aan te tonen dat het bestemmingsplan maatschappelijk draagvlak heeft.
Procedure
Van 20 juni t/m 31 juli 2013 heeft het ontwerp bestemmingsplan ter inzage gelegen. Alle eigenaren van de percelen die deel uitmaken van deze herziening zijn in een brief hierover geïnformeerd. Er zijn geen zienswijzen ingediend.
Tevens is het plan voorgelegd aan de wettelijke overlegpartners (op grond van artikel 3.1.1, lid 1, van het Bro) waarop geen reacties zijn binnengekomen.
Conclusie
Er zijn geen belemmeringen voor vaststelling van het bestemmingsplan.