direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijke opbouw van het gebied
Plan: Kom Biggekerke
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0717.0028BPBigAp-VG01

2.2 Ruimtelijke opbouw van het gebied

Biggekerke is een kern met een zeer landelijk karakter in het agrarisch gebied van Walcheren. De ruimtelijke hoofdstructuur van de kern is illustratief weergegeven in figuur 2.2.

Biggekerke is een gaaf voorbeeld van een ringdorp. Aan de buitenzijde van de ring staat een grotendeels gesloten bebouwing die tesamen met de kerk en het omliggende groen een rustieke sfeer uitstraalt. Het dorpshart zelf heeft van oorsprong een 'stedelijk' karakter.

Vanaf de ring heeft Biggekerke van oorsprong twee uitlopers, met lintachtige bebouwing: de Zoutelandseweg en de Dorpsstraat. De Dorpsstraat vormt hierbij een lange uitloper die zich tot in het buitengebied uitstrekt. Op deze uitloper komen twee oude linten uit, namelijk de Valkenisseweg en de Oostweg. De verkaveling is onregelmatig, er is sprake van zeer sterk wisselende rooilijnen. De bebouwing is vrij kleinschalig en fijn van opzet. Het geheel geeft een informele, maar karakteristieke indruk van het dorp weer. Op sommige plekken wordt dit beeld onderbroken door in het oogspringende nieuwbouw of een schuur.

afbeelding "i_NL.IMRO.0717.0028BPBigAp-VG01_0003.png"

Figuur 2.2: Ruimtelijke structuur Biggekerke

Door de kleinschalige bebouwing is er een zeer sterke relatie met het buitengebied. Niet alleen vanuit de randen met de kern is het buitengebied voelbaar maar ook in de kern zijn er landelijke elementen aanwezig. De nieuwe dorpsuitbreidingen in Biggekerke worden gekenmerkt door een regelmatige verkaveling, strakke rooilijnen, een relatief formeel stratenpatroon en eenheid in de bebouwing qua maat en schaal. Op enkele plaatsen wordt dit regelmatige patroon onderbroken door nieuwbouw die ingepast is in de situatie van de omgeving. De grotere gebouwen ten behoeve van maatschappelijke functies zijn voornamelijk gesitueerd aan de Schuitvlotstraat, nabij het Kerkplein.

In Biggekerke is de woonfunctie de belangrijkste. Binnen het plangebied zijn meerdere 'monofunctionele' woonbuurten te onderscheiden, die rondom de ring en de lintbebouwing langs de Dorpsstraat zijn ontstaan. Opvallend hierbij is de vorm van de bebouwing langs de Dorpsstraat die een geleidelijke overgang vormt naar het buitengebied. De eerste uitbreiding van Biggekerke heeft plaatsgevonden ten westen van de ring. De later parallel aan de Dorpsstraat ontwikkelde woonbebouwing aan de Schuitvlotstraat, alsmede de hiervoor vermelde uitbreding zijn geregeld in het bestemmingsplan "De Trambaan" (1975). Later is parallel aan de Dorpsstraat woonbebouwing ontwikkeld. Hier is de uitbreiding "Schuitvlotstraat" ontstaan met later in 1992 de uitbreiding "De Vliedberg". Tot slot is in 1998 het bestemmingsplan "Uitbreiding Biggekerke" vastgesteld, nadat een locatieonderzoek had aangegeven dat er geen inbreidingsmogelijkheden in de kern voorhanden waren. Dit plan wordt momenteel zuidelijk van de Oostweg uitgevoerd, waarbij zij opgemerkt dat er in de Martinus Nijhofstraat geen bouwmogelijkheden meer zijn.

Verspreid in de kern is in Biggekerke een aantal woningen als 2e woning geregistreerd. Deze bevinden zich met name tussen de lintbebouwing aan de Dorpsstraat en de Valkenisseweg.

Groenstructuur

Biggekerke heeft een behoorlijk groen karakter. Het buitengebied wordt bij de Koudekerkseweg en de Valkenisseweg door middel van een groene entree de kern binnengeleid. Tevens is hier mede door de kleinschalige bebouwing en de verschillende doorkijken het buitengebied zeer goed voelbaar. In veel straten liggen groenstroken met laanbomen. Daarnaast hebben de meeste woningen een behoorlijke voortuin. Zeer waardevol is het gebied rondom de kerk waar de hoog opgaande bomen voor een besloten en rustieke sfeer zorgen. In de gehele kern zijn er elementen aanwezig die de landelijk sfeer benadrukken, de tuin/wei bij de Schuitvlotstraat/Centrum en de doorkijk tussen het Kerkplein 23 en 24. De relatie tussen de kern en het buitengebied wordt sterk benadrukt in de omgeving van de vliedberg nabij de Zoutelandseweg. Daarnaast geeft de omgeving van de vliedberg nabij de Zoutelandseweg een uitermate goede indruk van de verwevenheid tussen het buitengebied en de kern.

Toerisme en recreatie

Biggekerke heeft slechts een beperkte toeristische functie. Opvallend is het relatief grote aanbod van particulier verhuur van kamers in woningen, met name in de L. Simonsestraat.

Horeca en detailhandel

Momenteel zijn er in Biggekerke een café en een bakkerij aan het Kerkplein, een fietsenverhuurbedrijf aan de Wagenmakersstraat en een snackbar aan de Valkenisseweg aanwezig. In de Dorpsstraat bevindt zich nog een hondentrimsalon. Er is geen supermarkt of andere winkels aanwezig.

Maatschappelijke voorzieningen

De openbare c.q. maatschappelijke voorzieningen beperken zich tot de basisvoorzieningen:

een basisschool, dorpscentrum, dagcentrum en kinderopvang gesitueerd aan de Schuitvlotstraat/Bankstraat en de kerk gelegen aan het Kerkplein.

Bedrijven

In de kern is weinig bedrijvigheid gevestigd. Aan de Dorpsstraat is een aannemersbedrijf gelegen. Verder is aan de Zoutelandseweg een agrarisch bedrijf met een minicamping gevestigd. Aan de Dorpsstraat zijn enkele schuren gelegen die dienst doen als caravanstalling. Daarnaast zijn er verschillende huizen met een bedrijf/ kantoor aan huis.

Verkeersstructuur

De hoofdontsluiting van Biggekerke wordt gevormd door de Zoutelandseweg/ Kerkplein/Dorpsstraat en de Valkenisseweg. Genoemde wegen worden gebruikt voor ontsluiting van de kern richting Meliskerke en de N288 richting Koudekerke/Middelburg/ Vlissingen. In de kern bevindt zich geen doorgaand verkeer richting de verschillende omliggende kernen, deze gaat via de N288. De overige wegen in de kern hebben een ontsluitingsfunctie voor de aanliggende bebouwing.