Plan: | Kom Aagtekerke |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0717.0027BPAagAp-VG01 |
Aagtekerke is een kern met een landelijk karakter in het (agrarisch) middengebied van de gemeente Veere. De structuur van de kern wordt gevormd door de Roosjesweg en de Prelaatweg. Deze twee wegen verzorgen de verbinding naar de kustkernen. Tussen deze twee hoofdroutes bevindt zich de Schoolstraat, die vanaf de kerkring een secundaire verbinding vormt tussen de twee belangrijkste noord-zuid- en oostwestroutes. Historische bebouwing is met name te vinden langs deze secundaire verbinding. De kerkring is onderdeel van deze route en vormt een pleinvormige ruimte, waarbij de kerkring gedeeltelijk is volgebouwd.
De besloten bebouwing vormt een duidelijk afgebakende ruimte, terwijl de linten vooral gekenmerkt worden door halfopen bebouwing. Planmatige uitbreidingen van de kern hebben met name plaatsgevonden aan de noordkant van het dorp en een klein gedeelte ten oosten van de kerkring. Deze bebouwing heeft een interne ontsluitingsstructuur, die aansluit op de hoofdverkeerswegen. Binnen de kern is een aantal groenstructuren te vinden waarvan de enige grootschalige ten noorden van de kern ligt. De toegangen tot de kern via de verbinding naar Westkapelle of naar Domburg worden gekenmerkt door opgaande begroeiing. Belangrijke oriëntatiepunten zijn de kerktoren en de molen.
Figuur 2.2: Ruimtelijke structuur Aagtekerke
Karakteriserende bebouwing van Aagtekerke is geconcentreerd in de kerkring en historische linten. Deze bebouwing laat een grote mate van variatie in bebouwingskenmerken zien. De kerkring is aan de binnenkant slechts gedeeltelijk volgebouwd, waardoor de solitaire kerkbebouwing minder nadrukkelijk aanwezig is als bij andere kernen. Rond de kerkring bevinden zich gesloten gevelwanden, bestaande uit kleinschalige gevelkenmerken en een overwegend evenwijdig naar de straat gerichte noklijn. De twee uitlopers die vanaf de kerkring het landschap inlopen worden gekenmerkt door lange voortuinen, kleinschalige bebouwing en kleine verspringingen in de rooilijnpositie. Opmerkelijk is dat op sommige plaatsen de rooilijnoriëntatie schuin op het straatprofiel staat. Dit is waarschijnlijk ontstaan door de meanderende route en de niet haaks daarop liggende perceelgrenzen. Het groene karakter van het omliggende landschap loopt door tot in de kern door middel van de lange voortuinen en de ruimte tussen de verschillende individuele panden. De nieuwe uitbreidingen van na 1950 kennen een grote mate van uniformiteit in bebouwingskenmerken. De oriëntatie van deze woningen is gericht op de interne wegenstructuur van de planmatige wijken.
De architectuur is een duidelijke afspiegeling van het tijdsbeeld waarin ze gebouwd zijn. Twee-onder-één-kapwoningen en kleinschalige bouwblokken zijn kenmerkend voor deze wijken. Uniformiteit in massa en vorm, materiaal- en kleurgebruik en een rationele verkaveling staan in contrast met de gedifferentieerde bebouwing aan de historisch linten.
Groenstructuur
De hoofdgroenstructuur van Aagtekerke is gekoppeld aan de kerkring, waarbij de kerktuin samen met de boombeplanting in de openbare weg een hoge ensemblewaarde heeft.
De Prelaatweg met zijn opgaande boombeplanting, welke in de richting van Westkapelle meer overgaat in een beplanting die zowel uit boomvormende als struikvormende soorten bestaat, behoort tevens tot de hoofdgroenstructuur. Ter hoogte van de oorspronkelijke dorpstoegang bij de Schoolstraat is een beeldbepalende groep abelen aanwezig. De begraafplaats aan de zuidkant van de Prelaatweg is eveneens een groenelement van formaat.
In de nieuwbouwwijken zijn enkele grotere aaneengesloten groengebieden aanwezig. Hierbij gaat het om een parkje en een pleintje aan de Noordhoek met een diep liggende waterpartij. Om veiligheidsreden zijn rond het water allerlei hekwerken verrezen.
Toerisme en recreatie
Aagtekerke heeft slechts een beperkte toeristische functie. Er is een minicamping binnen het plangebied, aan het Bergwegje en een buiten het plangebied (aan de Prelaatweg in combinatie met een paardenhouderij). Bij de molen aan het Molenwegje is een kleinschalig toeristisch informatiecentrum gesitueerd.
Horeca en detailhandel
Detailhandel is uitsluitend gevestigd aan het Dorpsplein, namelijk een supermarkt, een winkel (kadoterie/drogisterij/slijterij) en een rijwielhandel. Aan de Burgemeester Bosselaarstraat zijn een homeopathische consulent en een hotel-café-restaurant gevestigd.
Maatschappelijke voorzieningen
De basisvoorzieningen in Aagtekerke betreffen: twee basisscholen, een peuterspeelzaal, twee kerken, een verenigingsgebouw en een gymzaal. Aan de rand van de kern is aan de Prelaatweg de begraafplaats gevestigd. Verder zijn volkstuinen gelegen aan de Prelaatweg en het Kalfhoeksepad. Langs de Zuidweg, de Prelaatweg en op de hoek Pekelingseweg – Rijsoordselaan zijn nutsgebouwtjes gevestigd.
Bedrijven
Aan de rand van het plangebied bevinden zich een agrarisch bedrijf aan de Pekelingseweg, twee agrarische bedrijven aan het Bergwegje, een agrarisch bedrijf aan de Prelaatweg, een graanmalerij aan het Molenwegje en een aannemersbedrijf aan de Burgemeester Bosselaarstraat.
Verkeersstructuur
De hoofdontsluiting van Aagtekerke wordt gevormd door de Prelaatweg en de Pekelingseweg richting Westkapelle en Grijpskerke, en de Roosjesweg, Burgemeester Bosselaarstraat, Rijsoordselaan, Koekoeksweg richting Domburg en Meliskerke. De overige straten in de kern hebben een ontsluitingsfunctie voor de aanliggende bebouwing. Tot slot is een voetpad gelegen tussen de Schoolstraat en de Pekelingseweg.