direct naar inhoud van 3.4 Water
Plan: Kom Westkapelle
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0717.0003BPWkpAp-VG01

3.4 Water

Deze waterparagraaf is overeenkomstig het Besluit ruimtelijke Ordening (Bro) opgesteld. Deze vormt de schriftelijke weerslag van de vereiste watertoets en geeft inzicht in de gevolgen van het plan voor de waterhuishouding.

Het waterschap heeft het wateradvies afgegeven in het kader van het overleg ingevolge 3.1.1. Bro. Het wateradvies is opgenomen in bijlage 9.

Dit bestemmingsplan heeft een consoliderend karakter. In het plangebied zijn geen wijzigingen in de bebouwing en infrastructuur voorzien.

Bestaande situatie waterhuishouding Westkapelle

Algemeen

De kern Westkapelle ligt op een hoger gelegen afzetting van fijne duinzandgrond (tot ongeveer NAP + 1,5 m). Aan de zuidzijde van de kern is de overgang van deze zandgrond naar een hogere kreekrug van zandige zeeklei.

De kern ligt onderlangs het duingebied en heeft daarom nauwelijks oppervlaktewater binnen het bebouwde gebied. Naast de Westkapelsche Kreek is enkel de vijver aan 't Hofje in het gebied beschikbaar als oppervlaktewater De waterstaatkundige afvoereenheid waarbinnen het plangebied valt, heet Boreel. Het plangebied watert zijn overtollig water af richting de Westkapelsche Kreek, welke het verder afvoert in oostelijke richting. Gezien het geringe oppervlak aan water in het plangebied zal het hemelwater dat in dit gebied valt zijn weg zoeken naar het grondwater of wordt afgevoerd via de gemeentelijke riolering.

In de kern komt op een aantal locaties wateroverlast voor. Als er water op straat optreedt, is dit het gevolg van onvoldoende mogelijkheden tot afvoer vanuit de riolering.

De Westkapelsche Kreek heeft in het waterbeheersplan van het waterschap de Zeeuwse Eilanden het hoogste ecologische ambitieniveau. De waterkwaliteit van deze kreek is dan ook zeer goed.

In het gemeentelijk waterplan (Waterplan Veere, 2007) zijn de volgende doelstellingen geformuleerd:

  • een veerkrachtig en duurzaam watersysteem;
  • een optimaal functionerende waterketen;
  • een effectieve waterorganisatie.

De algemene doelen zijn concreter uitgewerkt in een aantal streefbeelden. De streefbeelden zijn gekoppeld aan verschillende soorten water. Op basis van alle beschikbare informatie zijn vervolgens maatregelen geformuleerd om invulling te geven aan de streefbeelden en doelstellingen. Het maatregelen-pakket is in hoofdzaak gebaseerd op de kansen en knelpunten die zijn gesignaleerd. Voor Westkapelle zijn geen bijzondere maatregelen opgesteld. De onderstaande aandachtspunten zullen in beeld gehouden worden.

  • De watergang ten westen van het woongebied aan de noordzijde van de kern is erg moeilijk bereikbaar voor onderhoud.

Onder watervoerende waterlopen worden alle watergangen, waterpartijen, vijvers en sloten verstaan die continu watervoerend zijn. Voor een aantal wateren binnen de gemeente heeft de gemeente Veere een hoger ambitieniveau voor ogen dan het minimaal vereiste ecologisch ambitieniveau.

Riolering

Het rioleringsstelsel in Westkapelle voldoet aan de zogenaamde basisinspanning voor milieumaatregelen: de maatregelen uit het Gemeentelijk Rioleringsplan (2003) voor dit gebied zijn uitgevoerd. De kern Westkapelle heeft een gemengd vrijvervalstelsel waarop diverse injecties plaatsvinden. Het maaiveld varieert van NAP +5m tot NAP+ 0 m.

Waterkwaliteit

Door het waterschap is in haar waterbeheersplan gesteld dat de kwaliteit van het grondwater minimaal voldoende moet zijn om de algemene ecologische functie te vervullen. Dit ecologische ambitieniveau is gedefinieerd als een zodanige toestand, dat zich in het watersysteem een normaal functionerend ecosysteem kan ontwikkelen. Voor het bebouwde gebied van de gemeente Veere is momenteel weinig inzicht in de bestaande waterkwaliteit. Om dit in beeld te brengen kan gebruik worden gemaakt van de indicatieve beoordelingsmethode waterkwaliteit van het waterschap. Het uitvoeren van deze beoordeling en het formuleren van maatregelen ter verbetering van de waterkwaliteit is één van de onderzoeksopgaven die in het waterplan zijn gedefinieerd voor de komende periode.

Waterkansenkaarten provincie Zeeland

In het kader van de afstemming met de ruimtelijke ordening zijn in het Omgevingsplan van de provincie Zeeland waterkansenkaarten opgesteld voor onder andere stedelijke functies. Deze kaarten zijn beschikbaar via de provinciale website. Aan deze kaart zijn voor het plangebied de volgende gegevens te ontlenen.

  • De ondergrond van Westkapelle bestaat uit zand, plaat en lichte schor.
  • Het grondgebied van Westkapelle is weinig zettingsgevoelig.
  • In het plangebied van Westkapelle zijn ruime mogelijkheden tot infiltratie.
  • Het gebied staat niet onder invloed van zoute kwel.
  • In het gebied komt langs het strand zeer geringe zoetwaterbelvorming voor. Landinwaarts neemt dit toe tot geringe belvorming.
  • Het gehele gebied is zeer geschikt voor uitbreiding van de bebouwing.

Indicatieve ontwerprichtlijnen en toetsingscriteria5

Veiligheid

Het Waterschap Zeeuwse Eilanden heeft ingevolge de Waterschapswet de bevoegdheid om regels te stellen om zijn taak te kunnen uitoefenen. Een van de taken is de waterkeringszorg. De Keur (in werking getreden op 1 januari 2007) gaat zoveel mogelijk uit van één reglementeringsysteem voor alle waterkeringen. Tot de waterkering worden dan alle werken in of aan de waterkering die (mede) een waterkerende functie hebben, gerekend.

Het waterschap maakt onderscheid in drie zones, te weten waterstaatwerk, de beschermingszones respectievelijk de beschermingszones 50 m strook.

Het plangebied ligt voor een deel binnen de keurzones, waarvan een klein deel binnen de kernzone (rood weergegeven), van de primaire waterkering langs de Noordzee. Wanneer er gebouwd wordt binnen de Keurzones van deze waterkering dient er ontheffing bij het waterschap te worden aangevraagd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0717.0003BPWkpAp-VG01_0009.png"

Figuur 3.4. Ligging keurzones waterkering

Voor kernen zoals Westkapelle, gelegen langs de Noordzee en Westerschelde zijn bebouwingscontouren aangegeven. Deze bebouwingscontouren zijn vastgelegd in de keuren van het Waterschap. Binnen de bebouwingscontour is een kwalitatieve impuls via inbreiding, transformatie of meervoudig ruimtegebruik van de ruimte onder voorwaarden mogelijk. Hier geld een"ja, mits" benadering. Wanneer er gebouwd wordt binnen de bebouwingscontour dient er ontheffing bij het waterschap te worden aangevraagd.

Wateroverlast

De afvoercapaciteit van de bestaande riolering in de gemeente Veere is in principe dusdanig groot, dat een bui die gemiddeld één keer per twee jaar voorkomt, kan worden verwerkt zonder dat er water op straat blijft staan. Momenteel zijn er enkele kritische punten in het stelsel waar bij intensieve buien water op straat komt te staan. Dit komt onder andere voor op de volgende locaties:

  • Koningin Wilhelminastraat;
  • Molenwal (achterste deel bij bejaardenwoningen / volkstuinen);
  • Zuidstraat (Vuurtoren tot aan de Markt);
  • Oranjestraat; en 't Hout.

Voor deze (bekende) knelpunten zijn maatregelen geformuleerd in het kader van het GRP. Waar mogelijk worden ze ook in het kader van het waterplan aangepakt.

Riolering

Bij vervanging van de riolering zal beoordeeld worden of de aanleg van een gescheiden stelsel mogelijk is uit het oogpunt van waterkwaliteit en -kwantiteit.

Watervoorziening

In aansluiting op het landelijke beleid hanteert de gemeente Veere het beleid, dat bij nieuwe plannen altijd onderzocht dient te worden hoe omgegaan kan worden met het schone hemelwater. Hierbij worden de afwegingsstappen (hergebruik), infiltratie, buffering en afvoer doorlopen. Hergebruik van schoon hemelwater wordt alleen overwogen bij grootschalige voorzieningen als scholen, kantoorgebouwen en dergelijke. Voor particuliere woningen wordt dit niet toegepast, mede gezien de landelijke ervaringen met grijswatersystemen.

Volksgezondheid

De wijze waarop nu met afval- en hemelwater wordt omgegaan levert enkel risico op voor de volksgezondheid bij riooloverstorten. De hiervoor nodige maatregelen worden uitgevoerd in het kader van het rioleringsplan.

Bodemdaling

Het plan voorziet door middel van een wijzigingsbevoegdheid aan de Bazienstraat in een nieuwe woningbouwontwikkeling. Bij uitvoering van deze plannen neemt het bebouwd oppervlak af en bodemdaling is dan ook niet aan de orde.

Grondwateroverlast

In Westkapelle zijn geen problemen bekend met grondwateroverlast.

Oppervlaktewater

In het gebied is nauwelijks oppervlaktewater aanwezig. Of de ruimte voor water voldoende is om op de steeds intensievere buien voorbereid te zijn, zal moeten blijken uit nadere onderzoeken.

Grondwaterkwaliteit

De grondwaterkwaliteit levert op dit moment geen problemen op.

Verdroging

Toevoeging van hemelwater aan de bodem zal (wanneer dit voorkomt) de verdroging verminderen.

Natte natuur

Het gebied is niet verbonden met een gebied met de functie natte natuur.

Conclusie

Op grond van het voorgaande kan worden geconcludeerd dat er geen directe consequenties naar voren komen voor de bestemmingsregeling van voorliggend plangebied. Voor wat betreft de eventuele mogelijke noodzaak aan extra ruimte voor water wordt opgemerkt dat binnen alle bestemmingen voorzieningen voor waterberging mogelijk zijn.