Plan: | Kom Westkapelle |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0717.0003BPWkpAp-VG01 |
Bestaande situatie
De ligging in de westpunt van Walcheren tegen de zeedijk bepaald grotendeels het karakter van de kern. De zee van rode daken, de markante vuurtoren en in wat mindere mate de molen "De Noorman"en het torentje van het voormalige gemeentehuis vormen de belangrijkste beelddragers. Maar ook de andere gezichten van Westkapelle zoals duinen, bos, kreek en agrarisch gebied zijn van groot belang voor de kwaliteit van de kern.
Figuur 2.1. Hoofdstructuur
Hoofdstructuur
Westkapelle is nauw verbonden met de zee. Het dorp is sterk georiënteerd op de zeedijk, zowel sociaal als fysiek. De inundatie in de Tweede Wereldoorlog heeft grote invloed op de ruimtelijke structuur van de kern gehad. Daarnaast is door de dijkdoorbraak een deel van het dorp verdwenen. Na de oorlog is het dorp herbouwd, waarbij het nu zo kenmerkende beeld van de oude dorpskern is ontstaan. Karakteristiek hierbij zijn de oude 'groene' binnenterreinen gelegen omringd door bebouwing.
De kern kent globaal twee deelgebieden (zie figuur 2.1.):
Kernranden
Aan de west- en zuidzijde vormen de dijk, de duinen en de kreek harde grenzen waaraan de kern zijn specifieke karakter ontleent. Zeewering, duin, kreek en bos zijn grootschalige elementen met uiteenlopende kenmerken.
Aan de noord- en oostzijde is de overgang naar het open agrarische gebied kenmerkend. Kenmerkend is het ontbreken van bebouwing. De zone ten oosten van de vuurtoren vormt een randzone met een gemengd functiepatroon en diverse groenelementen.
Groenstructuur
De kern heeft vooral een stenig karakter. Door de ligging direct aan de kust komen nauwelijks opgaande bomen voor in de straatprofielen en is openbaar groen beperkt. Mede doordat het groen in het straatprofiel in het algemeen zeer beperkt is, is de laanbeplanting van het oostelijk deel van de Zuidstraat zeer markant. Op de particulieren gronden zijn de grote binnen terreinen tussen de bebouwing in het oude dorp belangrijke groengebieden.
Water
De ligging aan de Noordzee met de Westkapelse Zeedijk en de Westkapelsche Kreek zijn zeer kenmerkend voor de ligging van de kern. Voor het overige heeft water weinig betekenis in de kernstructuur. Oppervlaktewater blijft beperkt tot de vijver in 't Hofje aan de noordrand van de kern. Er is in de kern op een aantal locaties sprake van wateroverlast.
Toerisme en Recreatie
Westkapelle heeft als kustkern een belangrijke dagrecreatieve en toeristische functie. In de omgeving van de kern maar ook in de kern komen verder diverse verblijfsrecreatiecomplexen voor. In de kern zijn meerdere hotels en recreatiewoningen gevestigd. Net achter de duinen is Zuiderduin Beachhotel gelegen.
In het voormalige Polderhuis is een museum over de Tweede Wereldoorlog gevestigd.
Horeca en detailhandel
Horeca en detailhandel zijn geconcentreerd aan de Zuidstraat, globaal tussen de dijk en de Markt. In de kern van Westkapelle komen diverse winkels zoals winkels in de dagelijkse sector (levensmiddelen) en in de niet-dagelijkse sector voor. Naast de winkels is ook een aantal bijzondere functies zoals een bank, postagentschap en een tankstation gevestigd.
In Westkapelle komen ook verschillende horecagelegenheden zoals cafés, café-restaurants, snackbars en restaurants voor. De meeste van deze horecagelegenheden zijn gevestigd aan of in de nabijheid van de Markt.
Maatschappelijke voorzieningen
De kern van Westkapelle heeft twee basisscholen. Deze scholen zijn gelegen aan het Europaplein en de Koudorpstraat. Tevens is er een peuterspeelzaal gevestigd aan de Jan Campertstraat. Het sportterrein De Prelaat is gelegen aan de Domineeshofweg. Bij de bejaardenwoningen is er een dienstencentrum gevestigd. Daarnaast zijn in de kern verenigingsgebouw Westkapelle Herrijst, sportzaal De Bellinck een wozoco en een kinderopvang aanwezig
Figuur 2.2. Functionele structuur
Toekomstige ontwikkelingen
Binnen het plangebied zijn de loodsen aan de Bazienstraat aangewezen als herstructureringslocatie voor woningbouw. Hiervoor is dan ook een wijzigingsbevoegdheid opgenomen.
In dit bestemmingsplan is een beperkte profielverbreding van de Kerkeweg mogelijk gemaakt. Om te bepalen wat de invloed van deze verbreding is op de omgeving is een akoestisch en luchtkwaliteitsonderzoek uitgevoerd. De resultaten van deze onderzoeken zijn toegelicht in bijlagen 5 tot en met 7 toegelicht.