Status: alleen aan de regels zoals genoemd in Artikel 14 Groenkunnen rechten worden ontleend.
3.8.1 Voor welke gebieden en percelen is de bestemming opgenomen?
Voor de beeldbepalende groenstroken en groene gebieden onder andere langs de veste van de kern Tholen, de landtong langs de Eendracht, langs de Oostvest van Sint-Maartensdijk (volgt de historische begrenzing van de oude binnenstad), op en langs de waterkeringen, rond de bedrijventerreinen en de sport- en recreatiecomplexen.
Daarnaast is de bestemming gehanteerd voor structurele groenvoorzieningen in de verschillende planmatig opgezette woongebieden en restpercelen en gebieden in de oksel van de infrastructuur.
Verder zijn er enkele bijzondere voorzieningen in de groenbestemmingen opgenomen: de voormalige oesterputten op de eerder genoemde landtong nabij het plan Waterfront Tholen en een hertenkamp in Stavenisse.
3.8.2 Welke functies zijn toegestaan?
De groenvoorzieningen zijn vooral bedoeld voor (opgaande) beplanting. Daarnaast zijn daarbij behorende (lees: ondergeschikte) functies toegestaan, zoals bijvoorbeeld voet- en fietspaden, kleinschalige speelvoorzieningen en waterhuishoudkundige voorzieningen. Structurele verkeers- en watervoorzieningen zijn als zodanig bestemd (voor Verkeer en Water).
Voor een speeltoestel is dus geen specifieke regeling nodig; voor een aangewezen en daarvoor ingerichte speeltuin en speelterrein wel. Grotere speeltuinen binnen de groenbestemming zijn daarom specifiek geregeld (zie ook paragraaf 2.5.1).
Op enkele plaatsen komen bijzondere functies in de groenvoorzieningen voor die specifiek zijn geregeld, zoals zend- en ontvangstinstallaties voor telecommunicatie (Poortvliet) en een hertenkamp (Stavenisse).
In de kern Tholen (groen rond het zwembad) en in Sint-Maartensdijk (Kaaistraat-Haven-Molendijk) zijn bepaalde verkeersvoorzieningen mogelijk (ontsluiting respectievelijk parkeren). Voor het overige is omzetting van groenvoorzieningen naar verkeersruimte niet toegestaan.
Voor de bescherming van de cultuurhistorisch waardevolle oesterputten en de voormalige vestingwal in de kern Tholen is voor deze gebieden de eis van een omgevingsvergunning opgenomen voor het uitvoeren van een werk (geen bouwwerk) of van werkzaamheden (geen bouwen). (Onder de oude Wet op de Ruimtelijke Ordening stond dit instrument bekend als een aanlegvergunning.)
3.8.3 Wat mag er worden gebouwd en hoeveel?
Op deze bestemming mogen vrijwel uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde worden gebouwd.
De enige gebouwen die in het bestemmingsplan - rechtstreeks - mogelijk worden gemaakt zijn gebouwen voor nutsvoorzieningen en overdekte zitgelegenheden op ontmoetingsplaatsen (voor jongeren en ouderen) tot een oppervlakte van 15 m2 en een bouwhoogte van 3 meter (zie ook paragraaf 2.5.1).
3.8.4 Welke veranderingen worden verwacht?
Van gemeentewege worden geen veranderingen verwacht. De huidige groenvoorzieningen blijven behouden.
Eventueel kan een ander beheer of herinrichting verandering aanbrengen in de verschijningsvorm.
Regelmatig wordt de gemeente benaderd door bewoners met de vraag of zij een stuk groen dat grenst aan hun woningen kunnen aankopen en in gebruik mogen nemen als tuin of als erf. In een aantal gevallen is hiermee ingestemd (bijvoorbeeld in Sint-Annaland, aan de achterzijde van de woningen aan de Anna van Bourgondiëstraat). Verwacht wordt dat ook de komende jaren dergelijke verzoeken zullen worden ingediend. Deze verzoeken zullen op hun merites worden beoordeeld.
3.8.5 Wat zijn de belangrijkste verschillen met de voorheen geldende bestemmingsregeling?
Gebouwen voor nutsvoorzieningen en overdekte zitgelegenheden op ontmoetingsplaatsen zijn nu rechtstreeks mogelijk (voorheen alleen na vrijstelling).
De voormalige oesterputten en de voormalige vestingwal zijn nu beter planologisch beschermd met een omgevingsvergunningenstelsel.
In het bestemmingsplan Kom Oud-Vossemeer uit 2007 waren langs de oostzijde van de Molenstraat, ter hoogte van de begraafplaats, in de bestemming Groenvoorzieningen ook parkeerplaatsen toegestaan. Destijds was de overweging dat de straat heringericht zou worden en daarbij zou een gedeelte van de groenstrook komen te vervallen ten behoeve van extra parkeerplaatsen. In het nieuwe bestemmingsplan zijn geen extra parkeerplaatsen meer mogelijk gemaakt.
Voor het overige zijn er geen wezenlijke verschillen met de oorspronkelijke bestemmingsregeling.