3.10.1 Voor welke gebieden en percelen is de bestemming opgenomen?
Voor uiteenlopende maatschappelijke voorzieningen buiten de concentratiegebieden voor centrumfuncties.
3.10.2 Welke functies zijn toegestaan?
In artikel 16 lid 16.1 onder a is een uitgebreide opsomming van de functies opgenomen die zijn toegestaan. Het betreft zowel:
1. kleinere percelen met bijvoorbeeld een kerk, een dorpshuis molen of sociale voorzieningen; als
2. grote gebieden waar bijvoorbeeld scholen, begraafplaatsen of bijzondere functies als een gemaal, een waterleidingstation (Scherpenisse), een brandweerkazerne (Sint-Annaland, Stavenisse) en het gemeentehuis zijn gevestigd.
De bijzondere functies zijn geregeld met een aanduiding.
Op 2 locaties (in de kernen Tholen en Stavenisse) zijn binnen de bestemming Maatschappelijk ook kantoren mogelijk. Dit is overgenomen uit de voorheen geldende bestemmingsplannen.
Het dorpshuis De Wellevaete in Sint-Annaland wordt momenteel ook gebruikt als partycentrum. Voor dit gebouw is dezelfde regeling opgenomen als voor de sporthallen in de kernen Tholen en Sint-Maartensdijk (zie paragraaf 3.14.2), met dien verstande dat de primaire functie maatschappelijk is in plaats van sport.
3.10.3 Wat mag er worden gebouwd en hoeveel?
Alle soorten bouwwerken ten behoeve van het toelaatbare gebruik, met dien verstande dat gebouwen en overkappingen alleen mogen worden gebouwd in een bouwvlak en ter plaatse van de aanduiding 'bijgebouwen'
De bebouwingsmogelijkheden uit de voorheen geldende bestemmingsplannen zijn zo veel als mogelijk overgenomen. Geregeld is dat de bouwvlakken volledig mogen worden bebouwd, tenzij met een aanduiding (op de analoge weergave een percentage in een rond symbool) anders is aangegeven.
Er zijn geen nieuwe bedrijfswoningen toegestaan. In de kern Tholen is één locatie waar nu een bedrijfswoning aanwezig is. Deze is als zodanig aangeduid en daarmee positief bestemd.
De cultuurhistorisch waardevolle molens zijn voorzien van een beschermende regeling. Deze mogen niet zonder een omgevingsvergunning voor het slopen worden gesloopt. Verder is voor het behoud van deze molens rondom elke molen de aanduiding 'vrijwaringszone - molenbiotoop' opgenomen waarbinnen beperkingen gelden voor het bouwen (in geval van nieuwe ontwikkelingen). Voor meer informatie hierover wordt verwezen naar paragraaf 5.6.2 en bijlage 5.
3.10.4 Welke veranderingen worden verwacht?
Voor de planperiode van het voorliggend bestemmingsplan (tien jaar) kunnen zich wisselingen in het gebruik van de gebouwen voordoen. Met een ander gebruik dan maatschappelijk is in dit bestemmingsplan geen rekening gehouden.
3.10.5 Wat zijn de belangrijkste verschillen met de voorheen geldende bestemmingsregeling?
Er zijn geen noemenswaardige verschillen met van de oorspronkelijke bestemmingsregeling.