direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding nieuw bestemmingsplan Buitengebied
Plan: Buitengebied Terneuzen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0715.BPBG01-VG98

1.1 Aanleiding nieuw bestemmingsplan Buitengebied

Voor het buitengebied van de gemeente Terneuzen gelden momenteel diverse (deels verouderde) bestemmingsplannen zoals de bestemmingsplannen Buitengebied Axel (vastgesteld 2001) en Buitengebied Terneuzen-Sas van Gent (vastgesteld 2005). Ook de bestemmingsplannen Landelijke bebouwingsconcentraties (voormalig Axel, vastgesteld 1989), Buitengebied-oud Terneuzen (1976) en het uitbreidingsplan in hoofdzaak Braakmanpolder (1960) worden in het nieuwe bestemmingsplan voor het Buitengebied meegenomen.

De huidige bestemmingsplannen zijn toe aan vernieuwing, gelet op de volgende factoren.

  • Gewijzigde maatschappelijke betekenis van het buitengebied
    Net als in de rest van Nederland is er de afgelopen jaren veel veranderd in het buitengebied van Terneuzen. Het buitengebied is al lang niet meer het exclusieve domein van de landbouw; het wordt steeds meer een multifunctionele ruimte waar gewerkt, gewoond en gerecreëerd wordt; de maatschappelijke betekenis van het buitengebied is verbreed.
  • Nieuw ruimtelijk beleid van gemeente en provincie
    Parallel aan deze ontwikkelingen verandert ook het beleid van de overheid voor de ruimtelijke ontwikkeling van het buitengebied. Rijk en provincie laten gemeenten – meer dan in het verleden – ruimte om eigen beleid te ontwikkelen, binnen de kaders van het rijks- en provinciaal beleid. Er is daarbij sprake van een omslag van ruimtelijke ordening naar ruimtelijke ontwikkeling, en van toelatingsplanologie naar ontwikkelingsplanologie.
    Het is wenselijk het nieuw ruimtelijk beleid van provincie en gemeente te verankeren in het bestemmingsplan Buitengebied: het provinciale Omgevingsplan Zeeland 2012 - 2018 en Structuurvisie 2025.
  • Nieuwe wettelijke kaders
    Na de vaststelling van de vigerende bestemmingsplannen zijn diverse relevante wettelijke kaders gewijzigd. Voorbeelden zijn de Wet op de Archeologische monumentenzorg en de intrekking van de Wet op de openluchtrecreatie. Daar komt bij dat de Wet op de Ruimtelijke Ordening per 1 juli 2008 is vervangen door de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en het nieuwe Besluit ruimtelijke ordening (Bro). Per 1 oktober 2010 is de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) in werking getreden. De Wabo heeft gevolgen voor de gebruikte termen in het bestemmingsplan (een 'aanlegvergunning' heet voortaan 'omgevingsvergunning voor aanleggen', een 'ontheffing' is een 'omgevingsvergunning voor afwijken').
  • De actualiteit van de huidige bestemmingsplannen
    De geldende bestemmingsplannen variëren sterk in leeftijd, beleid en bestemmingsmethodiek. Het is ook in dat licht gewenst één actueel bestemmingsplan op te stellen voor het hele buitengebied van de gemeente. Bovendien speelt daarbij een belangrijke rol dat in de loop van de tijd veel functieveranderingen zijn opgetreden. Het is gewenst de plankaart en de bestemmingsregeling op deze nieuwe functies af te stemmen.