3.2 Begrenzing en ruimtelijke karakteristiek
Begrenzing
Het plangebied Molenpolder is gesitueerd in de gelijknamige polder aan de zuidoostzijde van de kern Yerseke, tussen de Molenpolderweg, de Molendijkseweg en de Molendijk. Het plangebied omvat uitsluitend de polder en daarmee de zich daarin bevindende percelen en opstallen. De tracés van de genoemde wegen zijn buiten beschouwing gelaten en zijn of worden gereguleerd in de bestemmingsplannen voor de kern Yerseke en de Grootschalige Bedrijventerreinen.
Figuur 3.1. Begrenzing plangebied
Ruimtelijke karakteristiek
Ten aanzien van de ruimtelijke karakteristiek van de Molenpolder gelden de volgende constateringen (van noord naar zuid).
- De polder ligt binnen het bestaand stedelijk gebied van de kern Yerseke.
- De polder kent een duidelijke ruimtelijke verdeling:
-
1. de noordzijde is in gebruik als agrarisch gebied met wonen en beperkte bedrijvigheid langs de randen;
-
2. de zuidzijde is ingericht als bedrijventerrein Molenpolder-zuid.
- Bebouwingspatroon. Langs de oost- en westzijde van de polder bevindt zich langs de rand al dan niet gesloten lintbebouwing.
-
1. De lintbebouwing ligt in het geval van de Molenpolderweg op relatief korte afstand van de weg en is in meer of mindere mate aaneengesloten.
-
2. De lintbebouwing langs de Molendijk heeft duidelijk een verspreid karakter, is daarmee open van karakter en ligt bovendien veelal wat verder terug van de dijk. Voorts is de bebouwing meer agrarisch of bedrijfsmatig van aard.
-
3. Opvallend zijn enkele grotere woonpercelen meer in het hart van de polder gelegen, juist achter de lintbebouwing langs de Molenpolderweg.
-
4. De bebouwing is voor wat betreft de woningen veelal kleinschalig van aard (vaak één laag met kap). Incidenteel is sprake van grotere woonpercelen (met paardenbakken, grote tuinen).
-
5. De bedrijfsbebouwing van de Molenpolder-zuid sluit aan op het karakter van de bedrijven op de omliggende bedrijventerreinen. De bebouwing is grootschaliger dan die aan de noordzijde. De incidentele bedrijfsbebouwing langs de Molenpolderweg voegt zich zoveel mogelijk in het bebouwingslint. De incidentele (agrarische) bedrijfsbebouwing langs de Molendijk is duidelijk herkenbaar in afwijkende maat en schaal. Het betreft daarbij niet zozeer de hoogte, maar wel de oppervlakte van de bebouwing.
- Het centrale deel van de polder (achter de lintbebouwing) heeft een agrarisch karakter. Er zijn verschillende agrarische percelen gesitueerd. De percelen zijn soms omsloten door smalle groenstroken.
- De zuidzijde van de polder (bedrijventerrein Molenpolder-zuid) wordt gedomineerd door de ten oosten en ten zuiden van de polder gelegen bedrijventerreinen Korringaweg en de verschillende fasen van de Olzendepolder. Als gevolg hiervan zijn in dit deel van de polder van oudsher verschillende bedrijfspercelen, soms gelieerd aan de bedrijvigheid op de aangrenzende bedrijventerrein aanwezig (o.a. de schelpenmaalderij). Recent is door middel van een herziening van het bestemmingsplan Molenpolder circa 2 hectare bedrijfsgrond toegevoegd aan het bedrijventerrein Molenpolder-zuid.