direct naar inhoud van 3.7 Waterhuishouding
Plan: Kruiningen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0703.03KnBPKom-va01

3.7 Waterhuishouding

Oppervlaktewater

De kern Kruiningen ligt in het afvoergebied van het gemaal Glerum. Het oppervlaktewater vanuit de kern en de westelijk van het (voormalig) veerplein gelegen polders wordt nu nog via een kokerduiker (doorsnede 2x1m) onder het (voormalig) veerplein door getransporteerd richting het gemaal. Het gemaal pompt het water in de Westerschelde.

Onderdeel van de plannen van het woongebied Kruseveer is dat de huidige kokerduiker wordt vervangen door een forse watergang van 12-15 m breed.

Riolering

De kern Kruinignen bestaat uit een 6-tal bemalingsgebieden. Hiervoor geldt het volgende: Kruseveer, Slagveldstraat en Henri Dunantstraat voeren via een vrijvervalriolering af richting het bemalingsgebied kern Kruiningen. Via een rioolgemaal aan de Hansweertsestraatweg wordt het rioolwater richting de RWZI Waarde verpompt.

In de kern Kruiningen wordt onderscheid gemaakt tussen een gemengd rioolstelsel en een gescheiden stelsel.

In totaal is circa 31 hectare verhard oppervlak aanwezig, van 3,4 hectare is het hemelwater afgekopeld. Circa 90% van het hemelwater wordt derhalve via de gemengde riolering afgevoerd, 10% wordt geloosd via het oppervlaktewater.

Het huishoudelijk afvalwater van het woongebied Kruseveer wordt via het gerealiseerde gescheiden stelsel naar het rioolstelsel van Kruiningen afgevoerd. Via het pompgemaal in de Groeneweg wordt het afvalwater in de persleiding Yerseke-Waarde geïnjecteerd richting de rioolwaterzuivering in Waarde.

Het rioleringsstelsel in het gebied is als volgt weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0703.03KnBPKom-va01_0004.jpg"

Waterkeringen

Ten behoeve van de ontwikkeling van het woongebied Kruseveer is de kanteldijk afgegraven. Ter hoogte van de Westerscheldedijk is een nieuwe dijk gerealiseerd op 9,50 m + NAP (de koppeldijk). Ten behoeve van deze verlegging is in het kader van de Wet op de waterkering een procedure gevolgd.

De keurzonering (waterstaatswerk en beschermingszone) ligt deels in het plangebied. Overeenkomstig het Barro wordt deze in de regeling en op de verbeelding opgenomen.