direct naar inhoud van 4.6 Horeca
Plan: Beschermd stadsgezicht Nieuwpoort
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0694.BPbsgNieuwpoortNPT-VG01

4.6 Horeca

Toetsingskader

Bij de aanwezigheid van horecavoorzieningen is het van belang dat ter plaatse van woningen een goed woon- en leefklimaat kan worden gerealiseerd en dat horecavoorzieningen op een gewenste locatie hun bedrijf kunnen uitoefenen. Vergelijkbaar met de zonering van bedrijfsactiviteiten wordt daarbij gebruikgemaakt van een Staat van Horeca-activiteiten (SvH).

De SvH bestaat uit een lijst van horeca-activiteiten die is gerangschikt op hinderlijkheid. Er is vooral gekeken naar het aspect geluidshinder en de verkeersaantrekkende werking van de onderscheiden categorieën. Per gebied wordt vastgesteld welke categorie van horecavoorzieningen toelaatbaar wordt geacht. Voor een nadere toelichting op de regeling van horecavoorzieningen met de Staat van Horeca-activiteiten wordt verwezen naar Bijlage 3 van de toelichting en Bijlage 2 van de regels.

Toelaatbaarheid in het plangebied

In het plangebied zijn op enkele locaties horeca-activiteiten aanwezig. Binnen de kern Nieuwpoort worden op de daarvoor bestemde plekken horeca tot en met categorie 1b algemeen toelaatbaar geacht. Dit is lichte horeca die overwegend overdag en 's avonds is geopend, in hoofdzaak etenswaren en maaltijden verstrekken en slechts beperkte hinder voor omwonenden kunnen veroorzaken.

Inventarisatie horecavoorzieningen

Bestaande horecavoorzieningen in het plangebied zijn geïnventariseerd en ingeschaald volgens de categorieën SvH (Bijlage 4). In het plangebied komen twee horecabedrijven voor die niet passen binnen de algemene toelaatbaarheid en daarom een specifieke aanduiding krijgen. Het gaat hierbij om Café de Dam en Dorpshuis Het Arsenaal.

Conclusie

Het aspect horeca en milieuhinder staat de vaststelling van het plan niet in de weg. Door het toepassen van een milieuzonering wordt een goed woon- en leefklimaat gegarandeerd.