direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Gijbelandsedijk 11a, 12 en 12a
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0693.Gijbdijk11aBWK-VG01

2.4 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Graafstroom (2010)

Binnen de gemeente spelen diverse herstructureringsprojecten, mogelijke uitbreidingen 'buiten de contour'. Vraagstukken voor de gemeente zijn ook het zwakker wordend winkelbestand, de wegtrekkende jongeren, het onder druk staan van maatschappelijke voorzieningen en de functionele transformatie van het landelijke gebied. Ondermeer om voorgaande redenen was er behoefte aan een integrale visie op de ontwikkeling van Graafstroom. Deze is neergelegd in de Structuurvisie Graafstroom.

Visie op hoofdlijnen

De visie is vooral gericht op het behoud van het bestaande, waaronder het karakteristieke landschap, de cultuurhistorisch waardevolle elementen, het relatief grote voorzieningenaanbod en de dynamiek in de kernen en linten. De bestaande kwaliteiten vormen het uitgangspunt voor veranderingen. Het afwisselende karakter van kleinschalige bedrijvigheid, agrarisch gebruik en woningbouw zorgt dat het gebied dynamisch blijft. Doordat ondernemingen, woningen en voorzieningen elkaar in een snel tempo afwisselen, ontstaat een mozaïek aan activiteiten die een meerwaarde is voor de ruimtelijke structuur en de beleving van het gebied.

De structuurvisie zet in op kleinschalige woningbouw met passende woningtypen bij voorkeur nabij voorzieningen. Deze opgave vormt, samen met het bouwen in verband met de verdunning van huishoudens, de woningbouwtaakstelling voor de komende jaren. Van een afname van de woningproductie is voorlopig geen sprake. Mogelijk moeten de huidige bebouwingscontouren voor de woningbouwbehoefte worden heroverwogen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0693.Gijbdijk11aBWK-VG01_0002.png"

Figuur 2.1 Uitsnede Ruimtelijk Casco Structuurvisie Gemeente Graafstroom

Bestemmingsplan Buitengebied

Het plangebied is in het bestemmingsplan 'Buitengebied' (vastgesteld 25 januari 2010) bestemd voor 'Agrarische Waarden'. In overeenstemming met de initiatiefnemers is besloten om het voorontwerpbestemmingsplan Buitengebied zodanig aan te passen, dat op het perceel Gijbelandsedijk 12 twee woningen aanwezig mogen zijn (in het monumentale pand), en dat het betreffende perceel de bestemming 'Wonen' toegekend krijgt. Hierdoor ontstaat op het agrarisch bouwperceel (11a) de mogelijkheid om een eerste bedrijfswoning te realiseren.

Dit besluit is niet meegenomen in het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied en uiteindelijk ook niet in het vastgestelde bestemmingsplan Buitengebied.

In het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied is het besluit gedeeltelijk overgenomen. Het perceel met daarop de voormalige agrarisch bedrijfswoning, was bestemd voor 'Wonen' met een maximum aantal woningen van twee. Het andere gedeelte was bestemd als 'Agrarisch met waarden'. Er was echter geen agrarische bedrijfswoning toegestaan. De wijzigingen van het ontwerpbestemmingsplan zijn in het vastgestelde bestemmingsplan teruggedraaid. Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld. Dit betekent dat de bestemming uit het bestemmingsplan 'Buitengebied 1998' is overgenomen op de verbeelding. Het gehele perceel heeft daarom ook de bestemming 'Agrarisch met waarden'.