direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Woonzorgcomplex Hoornaar
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0689.BP3003-vast

2.4 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Giessenlanden Buitengewoon

De structuurvisie van de gemeente Giessenlanden geeft een streefbeeld van de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente voor de komende 15 jaar. Hierin is de hoofddoelstelling het streven naar een vitaal en leefbaar buitengebied, met behoud en ontwikkeling van de ruimtelijke kwaliteiten, zoals landbouw, natuur, landschap en cultuurhistorie. Voor de kern Hoornaar wordt aangestuurd op een goede mix van voorzieningen. Door de vergrijzing zal meer vraag ontstaan naar seniorenwoningen en woonzorgcomplexen (wozoco's). Met de toenemende vergrijzing komen er steeds meer kritische, geëmancipeerde ouderen voor wie de woning, naar mate de gebreken komen, als zorgplek steeds belangrijker wordt. Ouderen worden ook in de toekomst koopkrachtiger, kritischer en wereldser. Aan de woningen voor ouderen worden hogere eisen gesteld dan tot op heden. Ouderen hebben een grotere behoefte aan voorzieningen, zowel in de woning als in de woonomgeving.

afbeelding "i_NL.IMRO.0689.BP3003-vast_0004.png"

Figuur 2.3 Uitsnede structuurvisiekaart Giessenlanden Buitengewoon

Woonzorgcomplexen dienen in de nabijheid van voorzieningen te worden gebouwd. Hierdoor is de kern Hoornaar een uitgewezen locatie, die ook in de structuurvisie is aangewezen (zie figuur 2.3).

Nota volkshuisvesting (2007)

Het belangrijkste uitgangspunt van de gemeente is dat alle inwoners en sociaal en economische gebondenen, die dat willen, in de gemeente Giessenlanden passende huisvesting kunnen krijgen. Dat geldt voor alle doelgroepen in de gemeente en in het bijzonder voor de starters, de senioren en de lagere inkomensgroepen. De gemeente wil daartoe als krachtig regisseur optreden door voldoende ruimtelijke capaciteiten te creëren, door het ondersteunen van herstructurering van het bestaande en door sturing te geven aan de invulling daarvan.

Op basis van een analyse van de woningbehoefte is ter concretisering van de ambities van de gemeente een programma opgesteld dat bestaat uit:

  • a. een nieuwbouwprogramma, dat belangrijke accenten legt op huurwoningen, woningen voor starters, levensloopbestendige woningen, wonen en zorg en doorstroming. Vooralsnog gaat het nieuwbouwprogramma op basis van migratiesaldo=0 uit van 500 woningen tot 2020 conform de provinciale uitgangspunten. Omdat onduidelijk is of dit voldoende is voor de eigen woningbehoefte, zal de ontwikkeling daarvan nauwkeurig in de gaten worden gehouden en worden zo nodig extra bouwgronden ontwikkeld;
  • b. het voornemen om het gemeentelijke programma op basis van de aangegeven behoefte per kern te vertalen naar locaties; een en ander in relatie tot de Structuurvisie;
  • c. een programma ten aanzien van de bestaande woningvoorraad dat gericht is op:
    • 1. het meer levensloopbestendig maken van de sociale huurvoorraad;
    • 2. minimaal handhaven van de omvang van de kernvoorraad;
    • 3. het waar mogelijk verkopen van geselecteerde sociale huurwoningen, met name aan starters, onder de strikte voorwaarde dat de opbrengst weer in de sociale woningbouw in Giessenlanden wordt ingezet;
    • 4. het creëren van woonzorgzones;
    • 5. het stimuleren van het levensloopbestendig maken door eigenaar-bewoners van hun eigen woning;
  • d. de ontwikkeling van een beleid ten aanzien van startersregelingen;
  • e. het monitoren van de uitvoering en de effecten van het beleid.

Vigerende bestemmingsplan

De ontwikkeling is niet mogelijk op basis van het vigerende bestemmingsplan Hoornaar Dorpskern (vastgesteld door de gemeenteraad op 23 februari 1995 en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten op 26 september 1995). Dit plan voorziet ter plaatse in de bestemmingen 'Detailhandel', 'Verkeersdoeleinden' met de aanduiding 'parkeerterrein', 'tuin' en 'agrarische doeleinden'.

Op dit moment wordt er een nieuw bestemmingsplan opgesteld voor de gehele dorpskernen Hoornaar, waarbij aan het perceel de bestemmingen 'Agrarisch' en 'Tuin' is toegekend. Er is niet voor gekozen om deze ontwikkeling in dit bestemmingsplan mee te nemen, maar een afzonderlijke bestemmingsplanprocedure te doorlopen.