direct naar inhoud van 4.2 Functionele analyse
Plan: Kapelle Wemeldinge
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0678.Wemeldinge-VAST

4.2 Functionele analyse

Bevolking

Op 1 januari 2008 woonden in Wemeldinge (3.036) inwoners. Dat is 25% van het totale inwonertal van de gemeente Kapelle.

Tabel 4.1. Aantal inwoners van Wemeldinge in vergelijk tot de gehele gemeente Kapelle

jaar   inwoners Wemeldinge   inwoners gemeente  
2001   2.990   11.445  
2008   3.036   12.044  
2009   3.091   12.275  
toe / afname 2009 t.o.v. 2001   + 101   + 830  

De leeftijdsopbouw van de bevolking van Wemeldinge in vergelijking tot de gemeente Kapelle is in 2008 als volgt.

Tabel 4.2. Leeftijdsopbouw van inwoners van Wemeldinge

leeftijdsgroep   Wemeldinge   gemeente Kapelle  
0-3   7%   5%  
4-11   6%   11%  
12-17   5%   8%  
18-24   9%   7%  
25-39   21%   19%  
40-54   23%   23%  
55-64   13%   12%  
65-74   9%   8%  
75-84   5%   5%  
85 >>   2%   2%  
totaal   100%   100%  

Uit de tabel blijkt dat de leeftijdsopbouw in Wemeldinge slechts in geringe mate afwijkt van de totale gemeente Kapelle. Duidelijk is, dat de leeftijdscategorie 40-54 het sterkst vertegenwoordigd is gevolgd door de leeftijdscategorieën 25-39.

Detailhandel

Het winkelaanbod in Wemeldinge is met bijna 3.000 m² wvo vooral gericht op de dagelijkse behoeften van de eigen inwoners. Van een bovenlokale functie is geen sprake. De winkels liggen verspreid over de kern. De inrichting is matig. Aan het Dorpsplein is een supermarkt gevestigd die tevens een postagentschap exploiteert. Het dorp beschikt verder over enkele versspeciaalzaken en een parfumerie. Daarnaast is er onder andere aanbod in bloemen, souvenirs en kleding. Aan de rand van het dorp is een bouwmarkt gesitueerd. Op het Dorpsplein vindt op zaterdagochtend een markt plaats.

Horeca

Horecavoorzieningen komen in Wemeldinge voor aan de Dorpsstraat, de Wilhelminastraat, de Westelijke Kanaalweg, Prinses Julianastraat en de Noordelijke Achterweg.

Onderwijsvoorzieningen

In het plangebied zijn meerdere onderwijsvoorzieningen gevestigd, namelijk:

  • christelijke basisschool "De Hoeksteen", Bierweg 1a;
  • openbare basisschool "OBS Wemeldinge", Spoorlaan 9;
  • peuterspeelzaal "De Wemelaartjes", Dorpsplein 1.

Kerkelijke voorzieningen

In het plangebied bevinden zich twee kerken:

  • protestantse gemeente (Maartenskerk), Kerkweg 5;
  • vrij evangelische gemeente, Noordelijke Achterweg 67.

Welzijns- en maatschappelijke voorzieningen

In Wemeldinge zijn naast de genoemde onderwijs- en kerkelijke voorzieningen, welzijns- en maatschappelijke voorzieningen gelegen. Dit zijn:

  • dorpscentrum en woonzorgcomplex "De Wemel", Dorpsplein 1;
  • verslavingszorg Stichting in de vrijheid, Prinses Beatrixstraat 8;
  • gemeentelijk sportgebouw Burgemeester van Sas (gymnastieklokaal), Kromomme 1;
  • molen "De Hoop", Westelijke Kanaalweg;
  • molen "Aeolus", Bonzijweg.

Recreatie

Aan de Prinses Beatrixstraat bevindt zich de ijsbaan van IJsclub Wemeldinge en aan de Bonzijweg het terrein van KV Wemeldinge. In het plangebied bevinden zich verder enkele (kleine) recreatieve voorzieningen:

  • 't Waskot (tuin), Prinses Julianastraat;
  • Kuur-, Thalasso en Beautycentrum "De Druppel", Prinses Irenestraat 14.

Bedrijven

De bestaande bedrijven in het plangebied, zoals opgenomen in bijlage 2 van de toelichting, zijn verschillend van aard en omvang en vallen in de milieucategorieën 1, 2 en 3. Ten tijde van de verlening van de milieuvergunning of de behandeling van de melding voor de bestaande bedrijven is er getoetst aan de fysieke bestaande situatie waarbij per milieuaspect een afweging is gemaakt met het oog op de omgeving. Bij vergunningplichtige bedrijven is de milieubelasting op basis daarvan door middel van regels begrensd. Bij meldingsplichtige bedrijven zijn eventueel, naast de algemeen geldende regels, nadere eisen gesteld.

Commerciële dienstverlening en kantoren

In het plangebied is op meerdere locaties sprake van afzonderlijk gehuisveste commerciële dienstverlening of van kantoorpanden.

Verkeer en infrastructuur

Autoverkeer

Door de ligging aan de Oosterschelde en het Kanaal door Zuid-Beveland wordt Wemeldinge eenzijdig ontsloten. De Wemeldingse Zandweg en de Westelijke Kanaalweg zijn de belangrijkste ontsluitingswegen.

In het wegencategoriseringsplan (1998) heeft de gemeente de categorisering van wegen volgens de richtlijnen van Duurzaam Veilig vastgelegd. Binnen het plangebied is de Wemeldingse Zandweg (tussen de komgrens en de Brouwerijweg) aangemerkt als gebiedsontsluitingsweg binnen de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 50 km / uur. De overige wegen in het plangebied zijn gecategoriseerd als erftoegangsweg met een maximumsnelheid van 30 km / uur.

De inrichting van de straten volgens de richtlijnen van Duurzaam Veilig en in het kader van de wegencategorisering zal zoveel mogelijk binnen de planperiode van het nieuwe bestemmingsplan worden uitgevoerd. Daarbij moet overigens worden opgemerkt dat een (groot) deel van de straten reeds een duurzaam veilige inrichting heeft.

Volgens de richtlijnen van Duurzaam Veilig zijn de maximale verkeersintensiteiten op gebiedsontsluitingswegen binnen de bebouwde kom circa 10.000 mvt / etmaal. De intensiteiten op de Wemeldingse Zandweg bedraagt 2.400 mvt / etm en op de Westelijke Kanaalweg 2000, zodat de categorisering van deze wegen conform de richtlijnen van Duurzaam Veilig is.

Langzaam verkeer

Voor fietsers geldt in algemene zin dat zij gebruikmaken van dezelfde infrastructuur als het autoverkeer. Conform de richtlijnen van Duurzaam Veilig wordt gestreefd naar een inrichting van gebiedsontsluitingswegen waar het fietsverkeer gescheiden van het autoverkeer wordt afgewikkeld. In de huidige situatie zijn relatief weinig vrijliggende fietspaden of ventwegen aanwezig; alleen op de Wemeldingse Zandweg worden fietsers gescheiden van het autoverkeer afgewikkeld. Op de erftoegangswegen in het plangebied worden fietsers conform de richtlijnen van Duurzaam Veilig gemengd met het autoverkeer afgewikkeld.

Openbaar vervoer

Het plangebied wordt per openbaar busvervoer ontsloten door lijndienst 27. De verbinding naar Kapelle en Goes is 1 maal per uur.

Groenvoorzieningen

Grote wijzigingen in de bestaande groenstructuur zijn niet aan de orde. Het accent zal met name liggen op onderhoud en verbetering. Het groene karakter van Wemeldinge is nauw verbonden met de ontstaansgeschiedenis van Wemeldinge. De volgende waardevolle groenelementen zijn te onderscheiden:

  • de "Tuin van Wemeldinge";
  • de lineaire leilindenbeplanting in de Dorpsstraat;
  • verspreid liggende groenelementen:
  • de westelijke entree van de Dorpsstraat;
  • de westelijke entree van de Noordelijke Achterweg;
  • de entrees van de kern vanaf de Westelijke Kanaalweg, Wemeldingse Zandweg en de Stelhoekweg / Reepweg;
  • enkele beeldbepalende bomen.