direct naar inhoud van 1.4 Opzet
Plan: Kapelle Wemeldinge
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0678.Wemeldinge-VAST

1.4 Opzet

In het nieuwe bestemmingsplan zal het accent liggen op het bevestigen en regelen van het huidige gebruik (met name wonen en daarop afgestemde voorzieningen), het (zonodig) vastleggen van ruimtelijke kenmerken van de bebouwde en onbebouwde ruimte en het actualiseren (verruimingĀ / uniformering) van de bestemmingsregeling. Bij dit laatste is ook van belang het invulling geven aan de behoefte aan globaliteit en flexibiliteit in de regeling. Daarnaast worden er enkele woningbouwontwikkelingen nagestreefd, zoals enkele inbreidings- en herstructureringslocaties. Voorts neemt heeft het beschermd dorpsgezicht van Wemeldinge een bijzondere positie in.

Analyse en beleid (hoofdstukken 2 tot en met 6)

Beleidskader (hoofdstuk 2)

In hoofdstuk 2 wordt het beleid beschreven dat van belang is voor het bestemmingsplan Wemeldinge. De Nota Ruimte, het provinciaal Omgevingsplan Zeeland en gemeentelijk beleid vormen kaders waarbinnen het bestemmingsplan Wemeldinge vorm krijgt.

Ruimtelijke analyse plangebied (hoofdstuk 3)

In hoofdstuk 3 wordt de ruimtelijke situatie van het plangebied geanalyseerd en beschreven. Daarbij wordt eerst ingegaan op de ruimtelijke opbouw en structuur van het totale plangebied. Vervolgens worden de te onderscheiden deelgebieden nader gekarakteriseerd op ruimtelijke en stedenbouwkundige kenmerken. Dit is met name van belang om inzicht te krijgen in de wenselijkheid van het vastleggen van bepaalde ruimtelijke kwaliteiten. Aandacht wordt besteed aan cultuurhistorie en monumenten. Tot slot wordt ingegaan op herstructurerings- en inbreidingslocaties.

Functionele analyse plangebied (hoofdstuk 4)

In hoofdstuk 4 zijn de resultaten vermeld van de inventarisatie en analyse van de functies in het plangebied en daarop betrekking hebbend beleidskader. Deze inventarisatie en analyse brengt de huidige functionele situatie van het plangebied in beeld en aandachtspunten en beleidsrichtingen voor ontwikkeling en regeling. Bij deze inventarisatie en analyse is gebruikgemaakt van de beschikbare sectorale gemeentelijke beleidsnota's en notities.

Milieu en overige aspecten (hoofdstuk 5)

Dit hoofdstuk bevat de resultaten en conclusies van verricht milieuonderzoek en onderzoek naar overige aspecten.

Beleidsbeschrijving (hoofdstuk 6)

Op basis van de bevindingen uit de hoofdstukken 3 en 4i s het gemeentelijk beleid voor de ruimtelijk-functionele ontwikkeling van Wemeldinge vermeld. Het gaat daarbij om een samenhangend beleidskader voor zowel bevestiging en consolidatie van functies en ruimtegebruik als gewenste ruimtelijke veranderingen en ontwikkelingen. De beleidsbeschrijving vormt samen met de analyses de onderlegger voor de bestemmingsregeling.

Bestemmingsregeling (hoofdstuk 7)

Op basis van de beleidsbeschrijving is de bestemmingsregeling opgesteld (verbeelding en planregels). In hoofdstuk 7 wordt een toelichting gegeven op de overwegingen en uitgangspunten van de bestemmingsregeling en op de aangegeven bestemmingen en de inhoud van de bijbehorende regels. Wat betreft de opzet van de bestemmingsmethodiek is aangesloten op landelijke Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen 2008 (SVBP2008). Voor de opstelling van de verbeelding is uitgegaan van een schaal 1:1.000. In verband met de hanteerbaarheid is de analoge verbeelding van de verbeelding verdeeld over twee kaartbladen. Daarbij behoren ook kaarten inzake de archeologische waarden en het beschermd dorpsgezicht (geveltekeningen). In hoofdstuk 7 wordt tevens aandacht besteed aan de uitvoering van het plan. Ingegaan wordt op de aspecten economische uitvoerbaarheid (voor zover aan de orde) en handhaving.

Procedure (hoofdstuk 8)

Het bestemmingsplan wordt getoetst aan het oordeel van bewoners en andere belanghebbenden en diverse instanties (overleg ex artikelĀ 3.1.1 Bro). De resultaten van de inspraak- en overlegprocedure worden vermeld in hoofdstuk 8.