Plan: | Kapelle Kapelle-Biezelinge |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0678.KapBiez-vast |
Beleid voor woningbouw, herstructurering, inbreiding en uitbreiding
De gemeente Kapelle heeft periodiek gezorgd voor actueel beleid inzake woningbouw. Daarbij is altijd uitgegaan van een sterke combinatie van inbreidings- en herstructureringslocaties enerzijds en realisering van uitbreidingsgebieden anderzijds. Belangrijk daarin waren diverse bedrijfsverplaatsingen naar het bedrijventerrein Smokkel hoek en herstructureringsgebieden. Herontwikkeling van de locaties Oude Veiling, Lika-terrein, Cederhof , Herselman en Moeliker (De Klinker) hebben ervoor gezorgd dat een belangrijk deel van de woningbouw in het stedelijk gebied kon worden gerealiseerd. Met name zijn kansen benut voor woningbouw bestemd voor specifieke doelgroepen. Het hiervoor opgestelde beleid ligt vast in:
Woonvisie (2008)
Deze Woonvisie (2008) van de gemeente Kapelle biedt de beleidskaders waarbinnen de gemeente de ontwikkeling van de woningvoorraad stuurt en afspraken maakt over woningbouwplannen met corporaties en ontwikkelaars. Mede door de ontwikkeling van Zuidhoek kan de gemeente de komende jaren een ambitieus nieuwbouwprogramma realiseren. Deze woningbouwproductie moet zodanig gestuurd worden dat de resulterende woningvoorraad zo goed mogelijk aansluit bij de woonwensen van mensen die in de gemeente willen wonen. De woningbouwprojecten in Zuidhoek en op andere locaties, zijn voor de gemeente dan ook een belangrijke aanleiding voor het opstellen van deze woonvisie. Daarnaast moet de woonvisie dienen als basis voor prestatieafspraken met de woningcorporatie en voor een goede woningbouwplanning.
De Woonvisie 2008 gaat uit van een uitbreidingsbehoefte in de gemeente Kapelle van zo'n 50 woningen per jaar ofwel 400 woningen in de periode van 1 januari 2008 tot en met 31 december 2015. Deze uitbreidingsbehoefte vloeit voor ongeveer tweederde voort uit de natuurlijke groei (geboorte-overschot). Ook het door vergrijzing en individualisering toenemend aantal huishoudens (dat leidt tot een daling van de gemiddelde woningbezetting) speelt een belangrijke rol. Daling van het aantal inwoners en het aantal huishoudens wordt door de provincie voor de gemeente pas op langere termijn voorzien.
Kwaliteiten en knelpunten
Kapelle - Biezelinge is een aantrekkelijke woonkern gelegen in een rustige en landelijke omgeving. In de kern zijn veel voorzieningen aanwezig, zoals een divers winkelaanbod, een station, basisscholen, bibliotheek, zorg- en welzijnsvoorzieningen, sportvoorzieningen en een zwembad. Voor een bezoek aan theater of bioscoop en voor middelbare scholen zijn de inwoners van de kern aangewezen op Goes, gelegen op een kwartier autorijden van Kapelle - Biezelinge. Het woningaanbod in Kapelle - Biezelinge is gevarieerd en de woningen zijn veelal van goede (bouwtechnische) kwaliteit. Er doen zich geen leefbaarheidsproblemen voor in de kern.
Kansen
Een kernkwaliteit van Kapelle - Biezelinge is het rustige en landelijke woonmilieu. De huidige kwaliteit van de woonmilieus dient ook in de toekomst gehandhaafd te worden. De gemeente moet aandacht hebben voor onderhoud in de woonomgeving en zich inspannen om deze - ook in de toekomst - schoon, heel en veilig te houden. Voor het wonen in Kapelle is het tevens van belang dat er een ruim aanbod aan voorzieningen aanwezig is. Nieuwbouw van de woningen op de locatie Zuidhoek draagt bij aan het draagvlak voor de voorzieningen. De woningen in de kern zijn over het algemeen van een goede kwaliteit. RWS heeft aangegeven een deel van haar huidige woningvoorraad op termijn (2015 en verder) te willen verbeteren om deze woningen ook in de toekomst aan de behoefte van de huurders te laten voldoen. Door te bouwen voor de doorstroming komen woningen aan de onderkant van de markt vrij voor de doelgroepen en wordt inwoners de mogelijkheid geboden wooncarrière te maken in de eigen kern.
Overige nieuwbouwlocaties in Kapelle - Biezelinge
Overtieringe fase 4-5 en Bieselinghe in Biezelinge zijn, naast Zuidhoek, de uitbreidingslocaties van Kapelle - Biezelinge. De overige locaties die in het woningbouwprogramma zijn opgenomen, zijn inbreidingslocaties. De belangrijkste hiervan zijn Oude Veiling, Goessestraatweg en Toevlucht. De laatste fasen van Overtieringe (totaal 70 woningen) zijn volop in uitvoering. Door vertraging van de plannen concurreren de laatste fasen van Overtieringe en de eerste fase van Zuidhoek nu met elkaar. Door het grote aanbod aan vergelijkbare projecten in Overtieringe in de afgelopen jaren loopt de verkoop op dit moment traag. Het streven moet zijn om Overtieringe af te ronden volgens planning.
Bieselinghe (26 woningen) is een bijzondere locatie doordat bij deze locatie water wordt aangelegd en een woonmilieu aan het water wordt gecreëerd. Hierdoor onderscheidt de locatie zich van andere locaties in Kapelle. Voor deze locatie is het plan ontwikkeld en de verkoop gestart. Verwacht wordt dat de woningen in 2009-2010 worden opgeleverd.
De locatie Oude Veiling is gelegen naast het station en dichtbij de winkelvoorzieningen van Kapelle. Het programma omvat 64 woningen, waaronder 10 patiowoningen voor ouderen. De oplevering wordt voorzien in 2010-2011. De realisatie van de locatie Goessestraatweg wordt pas aan het einde van de woonvisieperiode voorzien. Bij deze locatie past een divers programma, waarbij gezien de ligging ook gedacht kan worden aan een deel woningen voor ouderen. De verbouwing van het voormalige gebouw van de Toevlucht aan de Biezelingsestraat levert circa 30 appartementen op, deels met een zorgfunctie. Oplevering wordt voorzien in 2010.
Kernstrategie Zuidhoek
Uitgangspunt voor het woningbouwprogramma van fase 3 is een grote variatie in prijsklassen en een flink aandeel middeldure koopwoningen om de doorstroming te bevorderen. Door de woningen in Zuidhoek te realiseren via kleinere projecten (20 tot 30 woningen) of individuele kavels wordt eenvormigheid voorkomen en de karakteristieke kleinschalige dorpsstructuur gehandhaafd. Voor het bewaken van de kwaliteit is samenhang in de ontwikkeling van de locatie gewenst. Hieraan kan sturing worden gegeven door een hoogwaardig stedenbouwkundig plan of door het plan te ontwikkelen via een prijsvraag op basis van een duidelijk programma van eisen.
Het bijzondere van Zuidhoek fase 3 moet gevonden worden in de goede kwaliteit van de openbare ruimte, de eisen aan de beeldkwaliteit en de kleinschalige opzet. Samen met een goede en gerichte marketing moeten hierdoor voldoende belangstellenden naar de locatie getrokken kunnen worden.
Aanbieders van zorg en welzijn
Zorg en welzijn zijn integraal onderdeel van het wonen. De zorginstellingen SOK, SVRZ, Ter Weel en Eleos zijn primair verantwoordelijk voor een goede zorg- en dienstverlening. Meer en meer wordt ernaar gestreefd dat mensen langer in hun eigen woning kunnen blijven wonen en de zorg naar de mensen toe komt. De zorg speelt zich dan ook niet meer alleen af in woonzorgcomplexen en verzorgingshuizen. Met de zorginstellingen moet dan ook samengewerkt worden aan een optimale zorg-dienstverlening voor iedereen.
Communicatie met bewoners
Bij het woonbeleid staat de bewoner centraal. Dit is dan ook een van de redenen geweest dat ook bewoners actief betrokken zijn de totstandkoming van de woonvisie. Het is gewenst om regelmatig overleg te voeren met de belangenverenigingen van de kernen (voorzover aanwezig).
Detailhandelsstructuurvisie (2005)
Op grond van de actuele ontwikkelingen en dynamiek en aansluitend op de regionale detailhandelsvisie voor Zeeuws-Vlaanderen heeft de Kamer van Koophandel een regionale detailhandelsvisie voor Midden- en Noord-Zeeland laten opstellen. In deze regionale detailhandelsstructuurvisie moet worden gekomen tot een afstemming op hoofdlijnen van ontwikkelingen in de detailhandel. De centrale doelstelling is als volgt geformuleerd: Het op basis van een gefundeerde visie formuleren van een regionaal detailhandelsbeleid om aan inwoners en bezoekers van Midden- en Noord-Zeeland een zo uitgebreid en gevarieerd mogelijk pakket aan detailhandelsvoorzieningen te bieden op locaties die daarvoor de beste perspectieven bieden én waar meer synergie van aanbieders kan worden bereikt om de hele regio te versterken.
In de regionale detailhandelsvisie gaat het dan vooral om positionering van de belangrijkste winkelgebieden ten opzichte van elkaar. Binnen de structuur gaat het om het bieden van "de juiste functie op de juiste plaats". Daarbij heeft de gewenste afstemming met name betrekking op die locaties en vormen van detailhandel waarbij effecten verder reiken dan de gemeentegrenzen.
De Bevelanden heeft deels een landelijk, deels een stedelijk karakter. De stad Goes heeft daarbij een onbetwiste positie, met de binnenstad, het Marconigebied en winkelcentrum Goes-Zuid. Andere kernen met een vrij omvangrijk pakket aan voorzieningen zijn Heinkenszand, Kamperland, Kapelle en Krabbendijke. Op branche niveau blijken op de Bevelanden vooral de branches kleding en mode, wonen, auto en fietsen en sport en spel goed vertegenwoordigd. Ondervertegenwoordigd is het aanbod in de branches bruin- en witgoed en plant en dier. Ten aanzien van de detailhandelsconcentratie in Kapelle is het volgende opgemerkt: "Het centrum van Kapelle is recent heringericht. In tegenstelling tot veel andere kernen is veel van de bebouwing van relatief recente datum. Het winkelaanbod heeft een omvang van in totaal circa 10.600 m² wvo. Belangrijke trekkers in de dagelijkse sector zijn de supermarkten C1000, Golff en Aldi. In de kern, onder meer langs de Biezelingsestraat en geconcentreerd aan de Weststraat, ligt aanvullend aanbod, zoals levensmiddelenspeciaalzaken, aanbod van bloemen en planten, huishoudelijke artikelen, kleding, dierbenodigdheden, boeken en tijdschriften".
Als blijvend aandachtspunt is genoemd het streven naar een compact winkelaanbod en het blijvend voorzien in randvoorwaarden als bereikbaarheid en parkeren.
Parkeer- en verkeersstudie centrum Kapelle (2009)
Voor het centrumgebied van Kapelle is een onderzoek in uitvoering op basis waarvan meer inzicht wordt verkregen in de huidige parkeersituatie en verkeersstromen alsmede in de ontwikkelingen die worden beïnvloed door onder meer realisering van Zuidhoek. Het is mogelijk dat de onderzoeksresultaten bij de vaststelling van het bestemmingsplan worden betrokken. Zo mogelijk worden de gewenste ontwikkelingen ook als zodanig geregeld.