Plan: | Rijndijk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0638.BP00003-VAS1 |
Toekomstbepaling Zoeterwoude (2002)
Als algemeen uitgangspunt voor het ruimtelijk beleid kiest de gemeente voor 'groen'. Dit betekent behoud van de bestaande ruimtelijke kwaliteit en de daarmee samenhangende landschappelijke waarden in de gemeente en met name de open veenweidegebieden. Daarbij past ook het bieden van ruimte voor recreatie aan bezoekers uit het omliggend stedelijke gebied.
De gemeente wil haar positie als Groene Hartgemeente verstevigen en de functie van het buitengebied als (extensief) recreatiegebied voor de inwoners van de omliggende Leidse en Haagse regio versterken. Zoeterwoude wil haar landelijke, groene en dorpse karakter graag behouden. Met verdere verstedelijking van het Groene Hart buiten de bebouwingscontour wordt zeer terughoudend omgegaan. Het verbeteren van de structuur van de dorpskern is een belangrijke ruimtelijke opgave. Zoeterwoude wil de mogelijkheden benutten om functies in het groene buitengebied te versterken. De relatie tussen de historische lintbebouwing en het daarachter gelegen veenweidegebied dient te worden gewaarborgd.
De gemeentelijke woningbouw is gericht op de handhaving van het huidige inwonertal en instandhouding van de voorzieningen. Stedelijke ontwikkelingen (voor wonen en werken) dienen derhalve plaats te vinden binnen de bestaande bebouwingscontouren. Daarom zal uitputtend worden gezocht naar bouwlocaties binnen de contouren. Onderdeel van dit beleid is het versterken van de woonfunctie in de kern Rijndijk. De waarde van groen en speelruimten wordt hierbij meegewogen.
Beeldkwaliteitplan Zoeterwoude (2001)
In het Beeldkwaliteitplan is de Hoge Rijndijk aangemerkt als aandachtsgebied. Om de beeldkwaliteit te bevorderen wordt aanbevolen om de verkeersfunctie visueel af te zwakken en de (beperkt) aanwezige doorzichten naar de Oude Rijn te accentueren. De diversiteit van de bebouwing dient behouden te blijven.
Rijnegom en de Goede Herder behoren tot het reguliere beleidsgebied. Hier kan worden uitgegaan van algemeen welstandsbeleid. Wel wordt aandacht gevraagd voor de gevoeligheid van de rand aan de Hoge Rijndijk: nieuwe ontwikkelingen kunnen hier grote gevolgen hebben.
Welstandsnota Zoeterwoude (2004)
De welstandsnota vormt het beleidskader voor diverse architectonische en inrichtingsplannen en is het toetsingskader voor de Welstandcommissie. Bovendien kan het als referentiekader dienen voor particuliere initiatieven. Om te komen tot inhoudelijke uitspraken over de gewenste beeldkwaliteit in Zoeterwoude zijn, op basis van inventarisatie en waardering van ruimtelijke karakteristieken en eigenschappen, beleidsuitgangspunten met betrekking tot beeldkwaliteit geformuleerd.
Binnen de gemeente zijn verschillende deelgebieden onderscheiden. Per type deelgebied zijn prioriteiten vastgesteld. Binnen het plangebied komen twee typen deelgebieden voor: