direct naar inhoud van 7.3 Bestemmingen en dubbelbestemmingen
Plan: Nieuwe Driemanspolder
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00035-0004

7.3 Bestemmingen en dubbelbestemmingen

Gemengd
De gronden behorende bij deze bestemming mogen worden benut voor de uitoefening van een horecabedrijf en de uitoefening van een botenverhuur; één en ander met in achtneming van de regels van dit bestemmingsplan en van de regels voortvloeiend uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Binnen de begrenzingen van deze bestemming zijn zowel gebouwen toegestaan als bouwwerken geen gebouwen zijnde, zoals een terras ten behoeve van het horecabedrijf. De bebouwing voor de horeca mag bestaan uit een bedrijfsgebouw met een bedrijfsvloeroppervlak van maximaal 450 m² en een inpandige bedrijfswoning met een maximale woninginhoud van 600 m3. Een bedrijf behorend tot deze bestemming dient te voldoen aan de criteria conform bijlage 1 en 2 “Lijst van horeca-activiteiten” behorend bij de regels van dit bestemmingsplan. Ingevolge de beleidsnotitie (auto)parkeren Zoetermeer en de Nota Parkeernormen en uitvoeringsregels dient hiervoor te worden voorzien in circa 40 parkeerplaatsen. Deze kunnen worden aangelegd in de bestemming zelf.

Bebouwing ten behoeve van de botenverhuur mag bestaan uit één bedrijfsgebouw ten behoeve van de commerciële stalling en verhuur van ongemotoriseerde boten met een maximaal bedrijfsvloeroppervlakte van 400 m². De bebouwing dient qua karakter, dat wil zeggen vormgeving, kleur en materiaaltoepassing goed aan te sluiten bij de karakteristieke bebouwing in de lintbebouwing aan de Voorweg. Aan de vormgeving van een gebouw dient tevens de functie, die het gebouw heeft, afleesbaar te zijn. Zo dient bijvoorbeeld een botenhuis als zodanig herkenbaar te zijn. Ingevolge de beleidsnotitie (auto)parkeren Zoetermeer en de Nota Parkeernormen en uitvoeringsregels dient hier te worden voorzien in 20 parkeerplaatsen. Deze kunnen worden aangelegd in de bestemming zelf. Tevens is binnen de bestemming voldoende ruimte voor extra parkeervoorzieningen ten behoeve van het plangebied.

Groen
Deze bestemming omvat gronden voor de natuur- en landschapsontwikkeling en het behoud of herstel van natuurwaarden van een regionaal belang. De betreffende gronden vallen gedeeltelijk binnen de provinciale ecologische hoofdstructuur en hebben derhalve een grote (potentiële) ecologische waarde. Binnen deze bestemming is extensieve recreatie toegestaan in de vorm van routegebonden recreatie zoals wandelen, fietsen, kanoën etc. en extensieve dagrecreatie gekoppeld aan specifieke voorzieningen van een bescheiden omvang.

De gronden langs de Landscheiding hebben qua ligging, maat en beheersvoorwaarden naar verwachting de grootste potentie om als ecologische verbinding te gaan fungeren tussen respectievelijk:

  • het Land van Wijk en Wouden (onderdeel van het Nationaal Landschap het Groene Hart)
  • de Duivenvoordecorridor, de Vlietzone en het Leidschendammerhout;
  • de stadsparken van Zoetermeer;
  • de Groenzone Berkel - Pijnacker (en in het verlengde hiervan het Midden Delfland).

Hievoor zijn de watergangen en eilanden langs de Landscheiding van een aanduiding / bestemming voorzien die hun ecologische betekenis onderstreept. De betreffende plandelen functioneren als ecologische verbindingszone en maken deel uit van gronden behorend tot een voorstel voor herbegrenzing van het Natuurgebiedsplan van de provincie Zuid-Holland. Dit plan voorzag oorspronkelijk in de realisatie van nieuwe natuur in het deelgebied Roeleveen. Gezien de beoogde robuuste groenontwikkeling in de Nieuwe Driemanspolder is in de afgelopen jaren echter besloten de natuur niet in Roeleveen aan te leggen maar in het bergingsgebied van de Nieuwe Driemanspolder, waar sprake zal zijn van diverse ecologisch relevante habitats en gradiënt- of overgangssituaties.

De bestemming Groen mag onder bepaalde voorwaarden worden gewijzigd in nader omschreven dagrecreatieve voorzieningen. Hiertoe behoren voorzieningen voor de hengelsport of voor een waterscouting. De bestemming biedt voorts een bouwmogelijkheid voor een informatiecentrum / Scouting met een omvang van 100 m² vloeroppervlak en een voorziening voor de (hengel)sport met een omvang van 100 m² vloeroppervlak. De bebouwing dient qua vormgeving, kleur en materiaaltoepassing goed aan te sluiten bij de karakteristieke bebouwing in de lintbebouwing aan de Voorweg.

De gronden behorend tot de bestemming Groen zijn voor het overige van regels voorzien, waarbinnen ook gebouwde voorzieningen zijn toegestaan ten behoeve van extensieve dagrecreatie zoals een informatiepunt, informatieborden, picknicktafels, ruif etc. Om de natuur-, ecologische en landschapswaarden van het gebied te beschermen is voorts een aanlegvergunningenstelsel opgenomen. Bij het beoordelen van een aanvraag voor een aanlegvergunning dient een afweging plaats te vinden tussen de belangen die gediend zijn bij het uitvoeren van de activiteiten en de effecten daarvan op natuur, landschap en ecologie. De natuur-, ecologische en landschappelijke waarden mogen niet onevenredig worden aangetast. Een vergunning is echter niet nodig voor activiteiten, die op het tijdstip van de inwerkingtreding van het bestemmingsplan in uitvoering waren of konden worden uitgevoerd krachtens een voor dat tijdstip geldende, dan wel aangevraagde vergunning. Daarnaast is geen aanlegvergunning nodig voor werkzaamheden, die nodig zijn voor het beheer van de waterkering.

Leidingen
In het plangebied zijn, zoals in paragraaf 4.6 reeds is aangegeven, verschillende leidingen gelegen met een belangrijke (boven)regionale functie op het vlak van de water- en rioolwatervoorziening. De betreffende leidingen zijn voorzien van de bestemming Leiding met een nadere differentiatie van de hoofdfunctie van de leiding, te weten L-R en L-W. Het betreft hierbij een dubbelbestemming die in het geval van een belangenafweging voorrang heeft boven de eveneens van toepassing zijnde overige bestemming(en) behalve de overige dubbelbestemmingen.

Binnen deze bestemming kunnen bouwwerken worden gebouwd, die noodzakelijk zijn voor de uitoefening van de hoofdfunctie. Voor elke leiding is een zogenaamde veiligheidszone van toepassing, waarbinnen in principe niet gebouwd mag worden. Ter bescherming van de leidingen is tevens een aanlegvergunningenstelsel van toepassing.

Natuur
Deze bestemming is van toepassing voor gronden gelegen in de toekomstige waterberging en voor gronden die in het bestemmingsplan 'Groot Zoetermeer (1968)' zijn, respectievelijk waren bestemd voor Natuur met landgoeddoeleinden. De bestemming heeft tot doel de bescherming van de plaatselijke natuurwaarden en ecologische waarden met bijzondere aandacht voor de zeer volgroeide houtwallen en bijzondere waardevolle solitaire bomen. De gronden gelegen in de waterberging komen op grond van hun functionele betekenis in aanmerking voor een herbegrenzing in het kader van het Natuurgebiedsplan, dat voor gronden elders langs de Landscheiding reeds in zoekgebieden voor nieuwe natuur voorzag.

Recreatie
In het gebied is een bestemming Recreatie opgenomen met de aanduiding kampeerterrein. Dit is een terrein van 3 ha voor maximaal 90 standplaatsen en een daarbij behorende bedrijfswoning.

Verkeer - Verblijfsgebied
Op gronden met de bestemming Verkeer - Verblijfsgebied is - uitzonderingen als bestemmingsverkeer daargelaten - geen gemotoriseerd verkeer toegestaan. Het betreft hierbij in principe alleen oude landwegen of fiets- en wandelpaden aan Zoetermeerse kant, die al enige tijd een belangrijke functie vervullen voor langzaam verkeer.

Water
Met de bestemming Water worden alle binnen de plangrenzen voorkomende watergangen en waterelementen geregeld, die voor een stabiele waterhuishouding van het plangebied een centrale afwaterings- of bergingsfunctie vervullen. Voor deze gronden zijn behalve de bestemmingsplanregels ook bepalingen van toepassing zoals deze zijn verwoord in de keur van het Hoogheemraadschap Rijnland. Daarbij gaat het onder andere om:

  • beschermingszones langs boezemwater;
  • bepalingen ten behoeve van waterkeringen;
  • bepalingen met betrekking tot andere werkzaamheden zoals grondwerkzaamheden, beplanting etc.

Waterstaat - Waterberging
De gronden waaraan de bestemmingen Water en Natuur zijn toegekend, zijn gedeeltelijk ook voorzien van de bestemming Waterstaat - Waterberging. Het betreft hierbij een dubbelbestemming die in het geval van een belangenafweging voorrang heeft boven de eveneens van toepassing zijnde bestemming(en). In het kader van seizoens- en piekberging kan het waterpeil in het betreffende gedeelte van de bestemming Water tijdelijk worden verhoogd en kunnen de betreffende gronden met de bestemming Natuur tijdelijk onderlopen.

Waterstaat - Waterkering
De in het gebied gelegen waterkeringen zijn gelegen in de bestemming Waterstaat - Waterkering. Het betreft hierbij een dubbelbestemming die in het geval van belangenafweging voorrang heeft boven de eveneens van toepassing zijnde bestemming(en). Op de gronden van deze bestemming mag slechts worden gebouwd voor zover de waterstaatkundige belangen dit gedogen en nadat hierover advies is gevraagd bij de beheerder van de waterkering. De maximale hoogte van de waterkering is bepaald op -2.0 NAP.

Wonen
Ten behoeve van de woonfunctie is in onderhavig bestemmingsplan de bestemming Wonen opgenomen. Het betreft hierbij voormalige agrarische bedrijfswoningen die vanwege de uitvoering van het bestemmingsplan niet als zodanig meer zullen kunnen functioneren. Ter bescherming van de karakteristiek van bestaande en toekomstige bebouwingspatronen dient hier op de eerste plaats aandacht te worden besteed aan gebiedstypische bouwvormen en het doorgaans toegepaste bouwprincipe van één bouwlaag met een kapverdieping.

De bouwregels bepalen daarbij de maat van de maximaal toelaatbare bebouwing. Dit plan voorziet in een regeling voor bijgebouwen waarvan het bebouwde oppervlak gezamenlijk niet meer mag bedragen dan 50 m2 aan bebouwd oppervlak bij een maximale bouwhoogte van 3 meter.

De bestemming Wonen voorziet behalve in wonen ook in meer algemene zin in de aanwezigheid van praktijkruimten aan huis en andere ondergeschikte beroeps- of bedrijfsmatige activiteiten aan huis. Dergelijke praktijkruimten zijn, in de lijn van de jurisprudentie, toegestaan, zolang de woonfunctie in overwegende mate wordt gehandhaafd.

Binnen een bouwvlak mag één woning aanwezig zijn, tenzij op de plankaart anders is bepaald. Binnen de aanduiding 'verblijfsrecreatie' is het toegestaan om recreatieve voorzieningen te hebben, zoals een groepsaccomodatie, trekkershutten en bed&breakfast.