Plan: | Meerzicht - Westerpark |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0637.BP00032-0004 |
Watersysteem
Het plangebied ligt in de waterstaatkundige eenheid Nieuwe Driemanspolder. Een waterstaatkundige eenheid is een gebied waarin het watersysteem een geheel vormt. Het gebied valt binnen de beheersgrenzen van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Het Hoogheemraadschap van Rijnland is kwantiteits- en kwaliteitsbeheerder.
Het waterpeil in het plangebied is N.A.P. – 5,82 meter.
Het watersysteem van Meerzicht- Westerpark bestaat uit meerdere brede watergangen die met elkaar verbonden zijn door duikers. Op veel plaatsen liggen vijvers. Het Westerpark vormt hierbinnen een bijzonder gebied waar veel open water ligt.
Bij overschot wordt water afgevoerd naar Rijnlands Boezem, bij tekort kan van hieruit water worden ingelaten.
De hoofdwatergangen hebben op de plankaart de bestemming 'Water' gekregen. Aan weerszijden van de watergangen geldt vanuit de Keur een onderhoudsstrook van vijf meter. De waterleiding die door het plangebied loopt heeft een dubbelbestemming 'Leiding- Water' gekregen.
Waterstructuur
Waterkwaliteit
In opdracht van de hoogheemraadschappen heeft in 2008 een Ecologische beoordeling van de watergangen in de gemeente Zoetermeer plaatsgevonden. De resultaten van dit onderzoek voor het water in Meerzicht- Westerpark laten zien dat de beleving matig scoort en de ecologie van zowel water als oevers slecht is.
Een circulatiegemaal zorgt er voor dat het water in beweging blijft. Dit heeft een gunstig effect op de waterkwaliteit. Door het zelfreinigend vermogen van de plassen hebben ze een goede waterkwaliteit. De heeft een positief effect op de waterkwaliteit in het beheersgebied.
Rioolstelsel
Conform het uitgangspunt van het Hoogheemraadschap van Rijnland wordt het hemelwater gescheiden van het afvalwater. Daartoe ligt in het plangebied een gescheiden rioolstelsel. Een gescheiden rioolstelsel wil zeggen dat het regenwater van verharde oppervlakken via het schoonwaterriool afgevoerd wordt naar het oppervlaktewater, terwijl het afvalwater via het vuilwaterriool afgevoerd wordt naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Nieuwe verharde oppervlakken wateren af op het schoonwaterriool en zijn dus afgekoppeld. Hierbij wordt rekening gehouden met het landelijk beleid en het beleid van de waterkwaliteitsbeheerder hierover.
Verder geldt ook voor nieuwbouw dat het hemelwater afgekoppeld wordt. Dit water zal direct geloosd worden op de vijver in het park. Ook het hemelwaterriool in het park zal worden aangesloten op de vijver in het park.
Keur en beleid van het Hoogheemraadschap van Rijnland
Op de watergangen (zoals sloten en beken), de waterkeringen (zoals kaden en dijken) en andere waterstaatswerken (zoals bruggen en duikers) is de keur van het Hoogheemraadschap van Rijnland van toepassing. In deze keur is een vergunningenstelsel opgenomen waarmee de waterstaatkundige aspecten van de waterkeringen worden gewaarborgd. Bij ontwikkelingen op gronden waar een keur van toepassing is wordt in overleg met de waterbeheerders gestreefd naar coördinatie tussen vergunningverlening en beheersaspecten.
In het bestemmingsplan zijn de watergangen bestemd als 'Water'. De waterkeringen zijn, met inbegrip van de beschermingszones naar opgave van het Hoogheemraadschap, bestemd voor 'Waterstaat - Waterkering'. Het beheer en onderhoud van de meeste watergangen worden uitgevoerd door het Hoogheemraadschap van Rijnland. Voor de watergangen in het plangebied geldt dat deze onveranderd blijven. Ook de oevers van deze watergangen en waterpartijen worden niet veranderd. De natuurvriendelijke oevers langs deze watergangen en waterpartijen blijven gehandhaafd.