direct naar inhoud van 4.2 Ruimtelijk-functionele uitgangspunten voor het plangebied
Plan: Meerzicht - Westerpark
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00032-0004

4.2 Ruimtelijk-functionele uitgangspunten voor het plangebied

De verschillende beleidskaders (Hoofdstuk 2) en de aspecten die in de ruimtelijk-functionele analyse (Hoofdstuk 3) zijn beschreven vormen belangrijke bouwstenen voor onderhavig bestemmingsplan. Vanuit deze bouwstenen zijn de ruimtelijk-functionele uitgangspunten voor het bestemmingsplan benoemd. Deze worden in onderstaande subparagrafen nader toegelicht.

De geformuleerde uitgangspunten voor het bestemmingsplan kunnen afwijken van de feitelijke situatie. Zoveel mogelijk zijn de afwijkingen opgenomen op de verbeelding (bijvoorbeeld de bebouwingspercentages). Voor het overige is een vangnet opgenomen in de regels: daar waar de bestaande maatvoering groter is dan de algemeen toegestane maatvoering wordt de bestaande maatvoering aangehouden als maximaal toelaatbaar.

4.2.1 Bestaande rechten als uitgangspunt

Bij de actualisatie vormen de bestaande bestemmingsplannen het vertrekpunt. Daarbij is ook gekeken naar het feitelijk gebruik van de gronden en naar de planologische mogelijkheden die op grond van vrijstellingen en vergunningen zijn verleend.

Daarnaast biedt het bestemmingsplan het juridisch planologisch kader waarin ook de mogelijke gevolgen voor het milieu worden meegewogen. Vanwege (recente) jurisprudentie en nieuw geldend beleid, dat op deze bestemmingsplannen nog niet van toepassing was, is een milieuzonering opgesteld binnen het plangebied. Uitgangspunt is dat de hoogst mogelijke milieucategorie mogelijk gemaakt wordt, afgestemd op de nu gevestigde bedrijven, de reeds toegestane categorieƫn en de kenmerken van het gebied. In dit verband wordt ook verwezen naar paragraaf 5.6 Bedrijven en milieuzonering. Verder geldt dat binnen de gehanteerde milieuzonering uitgegaan is van het huidige legale gebruik.

4.2.2 Woningen

De woningen in Meerzicht hebben de bestemming 'Wonen'. Deze percelen hebben een ruim bouwvlak. Binnen dit bouwvlak mag het hoofgebouw inclusief erfbebouwing worden gebouwd, waarbij het totale bebouwingspercentage niet meer dan 60% bedraagt. In afwijking hiervan zijn aanvullende regels opgenomen voor specifieke kleine of grote bouwpercelen.

Daar waar in het verleden snippergroen is uitgegeven, hebben de gronden de bestemming 'Tuin'. Op deze gronden mag beperkt worden gebouwd.

4.2.3 Voorzieningen

In het plangebied zijn diverse voorzieningen aanwezig (zie paragraaf 4.2.3 Voorzieningen).

Grootschalige sport- en recreatieve voorzieningen zijn gevestigd in het Westerpark. De sportvelden hebben de bestemming 'Sport'. De golfbaan heeft een op maat gesneden bestemming 'Sport - Golfbaan', omdat hier specifiekere bouwregels gelden.

Verspreid over het plangebied zijn onderwijs en sociaal-maatschappelijke voorzieningen aanwezig. Deze gronden hebben de bestemming 'Maatschappelijk'.

Het winkelcentrum en directe omgeving herbergt vele detailhandelsvoorzieningen bestemd voor de dagelijkse boodschappen (waaronder twee supermarkten) en aanverwante functies zoals lunchrooms/ restaurants. In de directe omgeving bevindt zich eveneens detailhandel (zoals een fietsenzaak) en andere dienstverlenende voorzieningen. Het winkelcentrum heeft de bestemming 'Centrum'. Binnen deze bestemming is uitwisseling van functies mogelijk. Solitaire detailhandelsvoorzieningen hebben de bestemming 'Detailhandel'.

Tot slot zijn op een aantal locaties in het plangebied percelen aanwezig waar ingevolge het vigerende bestemmingsplan ook uitwisseling van functies mogelijk is, maar die geen centrumfunctie vervullen. Deze gronden hebben de bestemmingen 'Gemengd - 1' tot en met 'Gemengd - 3'.

4.2.4 Groen en water

Op verschillende plekken binnen het plangebied zijn groene structuurelementen aanwezig, Deze groenelementen hebben een afschermende werking tussen de aangrenzende functies en hun omgeving. Daarnaast is er structureel (begeleidend) groen langs de hoofdontsluitingswegen. Binnen het plangebied liggen ook diverse watergangen en waterpartijen.

De groenblauwe structuurelementen met een afschermende werking of een waterhuishoudkundig belang zijn binnen dit bestemmingsplan ook als zodanig bestemd (bestemming 'Groen' of 'Water'). Hiermee wordt de instandhouding ervan gewaarborgd.

4.2.5 Natuur

Het eiland in het Westerpark is in het Stadsnatuurplan (zie paragraaf 2.4.8 Stadsnatuurplan (1999)) aangewezen als stergebied. Dit zijn gebieden met een grote potentiƫle natuurwaarde en waar stedelijke ontwikkelingen uitgesloten moeten zijn. Dit stergebied maakt deel uit van regionatuur: deze gebieden zijn groot van omvang en hebben natuur als hoofd- of nevenfunctie. De gronden hebben om die reden de bestemming 'Natuur'.

4.2.6 Verkeer en parkeren

Wegenstructuur
De categorie-indeling van de wegen binnen het plangebied blijft onveranderd. Verder zijn er geen grote nieuwe infrastructurele projecten voorzien die gevolgen hebben voor de verkeersstructuur. De wegen hebben de bestemming 'Verkeer' of 'Verkeer - Verblijfsgebied'.

Parkeren
De delen van het openbaar gebied, die in gebruik zijn voor verkeer of parkeren hebben een verkeersbestemming gekregen.