Plan: | Meerzicht - Westerpark |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0637.BP00032-0004 |
De wijk Meerzicht ligt in de Driemanspolder. Een groot deel van de oorspronkelijke middeleeuwse laagveengronden rond het dorp Zoetermeer/Zegwaard werd vanaf de 14e eeuw geleidelijk afgegraven ten behoeve van de turfwinning en kwam zo permanent onder water te staan. Vanaf het midden van de 17e eeuw werden deze uitgeveende plassen rondom Zoetermeer en Zegwaard drooggemalen, waarbij de zogenoemde droogmakerijen ontstonden (Driemanspolder 1675, Binnenwegse Polder 1701-1706). De oude polders liggen als onregelmatig gevormde scherven tegen elkaar aan. De breukvlakken worden gevormd door kades, dijken, dammen en sloten.
In de drooggemaakte gebieden werden tochten en sloten gegraven om de waterafvoer te reguleren. De polders werden ingericht volgens een strak, rationeel patroon. De richting van de sloten en tochten is bij de naoorlogse nieuwbouwontwikkelingen veelal verloren gegaan. De oorspronkelijke polder is nu niet meer als zodanig herkenbaar.
Ten noorden van de wijk ligt één van de oorspronkelijke ontginningsassen van Zoetermeer, de Voorweg. De bebouwing langs deze as heeft een monumentaal karakter.
De wijk Meerzicht is, als onderdeel van de taakstelling van Zoetermeer als groeikern, in het begin van de jaren zeventig gebouwd, primair voor woningzoekenden uit de regio. De wijk was aanvankelijk opgezet volgens de functionalistische principes van het "Nieuwe bouwen", met als meest in het oog springende kenmerk de solide ogende hoogbouw.
Nog tijdens de bouw van de wijk werd geconstateerd dat de markt vroeg om laagbouw. Hierdoor werd, halverwege de uitvoering van de oorspronkelijk in hoogbouw gedachte wijk Meerzicht, omgeschakeld naar een programma van laagbouw. De Meerzichtlaan vormt in grote lijnen de scheiding tussen hoog- en laagbouw. Om de geplande woningaantallen te halen, was meer ruimte nodig dan oorspronkelijk gedacht. Dat ging ten koste van de oostelijke grens van het Westerpark. Spoedshalve werd een en ander gerealiseerd op basis van voorbereidingsbesluiten en artikel 19-procedures. Van een aanpassing van het bestemmingsplan is het, ondanks pogingen daartoe in het begin van de jaren '80, nooit gekomen.
Hoewel dus tijdens de realisering van de wijk, onder invloed van maatschappelijke tendensen en een grotere aandacht voor bewonerswensen, een aantal hoogbouwflats is vervangen door laagbouw, is Meerzicht een wijk die in hoofdopzet het zuiverst conform het structuurplan uit 1968 is uitgevoerd.
Dit komt onder meer tot uitdrukking in: de verwevenheid van de wijk met de groene dooradering;
Het Westerpark is vanaf midden jaren zeventig gelijktijdig met de ontwikkeling van de woonwijk Meerzicht gerealiseerd. Het park is verdeeld in deelgebieden, elk met hun eigen karakter. Zo zijn er een bosgebied, een bloemenweide, een plassengebied, de Natuurtuin en sportvelden.
Er is sprake van een landschappelijke aanleg, gedeeltelijk op een voormalige stortlocatie. Heuvels aan de zuid- en westzijde bieden bescherming tegen het verkeerslawaai van de A12. Er is een afwisseling van bosachtige gedeelten met open vlakten en slingerende waterpartijen. In de opzet van het park komt, in tegenstelling tot de woonwijk Meerzicht, de oorspronkelijke verkavelingsrichting van de polder terug, te herkennen in een aantal bossingels en in hoofdlijnen ook in de waterlopen. Een afgezonderd deel vormt de Natuurtuin, een heemtuin waarin een aantal landschappen van in en om Zoetermeer op overzichtelijke wijze in beeld is gebracht. Het Westerpark biedt tevens ruimte voor sport en recreatie.
Er is veel ruimte voor extensieve dagrecreatie. Door het park lopen drie fiets- en wandelroutes, er is een trimbaan en een ruiterpad. In het park is ook veel water te vinden, geschikt voor extensieve dagrecreatie als vissen, waterfietsen, roeien en kanoën. In het Westerpark is ook een bowlingcentrum gevestigd, waar tevens bootjes en waterfietsen te huur zijn. Naast het bowlingcentrum ligt een grote speeltuin, die tegen betaling te bezoeken is. Aan het einde van de Heuvelweg is BurgGolf gevestigd, een 18 holes golfbaan en een 3 holes oefenbaan. Aan de kant van de A12 zijn de sportvelden gelegen, met ruimte voor onder meer handboogschieten en voetbal. In de winter wordt er bij sneeuw een langlaufloipe getrokken.