Plan: | Rokkeveen |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0637.BP00010-0004 |
Op grond van het Besluit op de ruimtelijke ordening moet bij de voorbereiding van een bestemmingsplan onder meer onderzoek worden verricht naar de uitvoerbaarheid van het plan. Omdat de kwaliteit van de bodem mede bepalend is voor de vraag welke bestemmingen kunnen worden gelegd en of het plan uitvoerbaar is, dient een inventariserend (historisch) bodemonderzoek plaats te vinden.
Tot de aanleg van de wijk Rokkeveen (vanaf 1987) heeft het plangebied grotendeels een agrarische functie gehad. Van voor 1987 is in het plangebied alleen lintbebouwing aanwezig langs de 2e, 3e en 4e Stationsstraat, de Rokkeveenseweg Zuid, de Groeneweg en de Berkelseweg. Voor de aanleg van de wijk zijn enkele van de oorspronkelijke gebouwen gesloopt. Conform het hiervoorgaande is het grootste gedeelte van het plangebied op de bodemzoneringskaart van de gemeente Zoetermeer aangeduid als "Wonen na 1960". Dit houdt in dat de bodem over het algemeen niet tot plaatselijk licht verontreinigd is. Het gebied langs de Stationsstraat, de Berkelseweg en een deel van de Rokkeveenseweg Zuid is ingedeeld in wonen voor 1940 (lintbebouwing). Dat betekent dat verontreinigingen kunnen worden verwacht, die tussen de streefwaarde en de tussengrenswaarde liggen (lichte tot matige verontreinigingen, met name zware metalen, PAK en asbest).
Voorafgaand aan de nieuwbouwactiviteiten zijn diverse grootschalige bodemonderzoeken uitgevoerd. Naar aanleiding van de onderzoeken zijn aanvullende onderzoeken en soms bodemsaneringen uitgevoerd. Deze saneringen hadden vaak betrekking op de aanwezigheid van ondergrondse tanks, maar ook andere bedrijfsactiviteiten spelen een rol. De saneringen hebben met name plaatsgevonden in de nabijheid van de oude lintbebouwing.
Vanwege het conserverend karakter van dit bestemmingsplan is in het inventariserend (historisch) bodemonderzoek met name gekeken naar de locaties in het plangebied, waar ontwikkelingen plaats zullen vinden.
De belangrijkste resultaten uit het onderzoek worden hieronder voor elk van de 15 ontwikkellocaties uiteengezet.
1. Horecalocatie aan de Natuursteenlaan
De locatie is tot 1989 in gebruik geweest voor agrarische doeleinden. Na ontwikkeling van de wijk Rokkeveen is deze locatie in gebruik geweest als groenvoorziening. Er zijn geen ondergrondse tanks aanwezig. Op deze locatie is geen bodemonderzoek uitgevoerd. Wel is een bodemonderzoek uitgevoerd op een naastgelegen locatie in het kader van de aanvraag voor een bouwvergunning (vm. restaurant Carpaccio, thans Passie). Er werden ten hoogste lichte verontreinigingen in de grond (chroom) en in het grondwater (xyleen) aangetroffen. Bij (her)ontwikkeling van de locatie wordt aanbevolen een verkennend bodemonderzoek te verrichten.
2. Winkelcentrum Rokkeveen
Op een deel van de locatie is in 1993 een beperkt verkennend bodemonderzoek uitgevoerd. Er werden slechts incidenteel verhoogde concentraties aangetroffen. Voor de uitbreiding van het winkelcentrum wordt aanbevolen een verkennend bodemonderzoek te verrichten.
3. Nathaliegang perceel met de kadastrale gegevens ZWD01, sectie C, nummer 06713
In 2001 is hier een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd. In het grondwater zijn slechts licht verhoogde concentraties aangetroffen. Er zijn geen belemmeringen ten aanzien van de (her)ontwikkeling van de locatie.
4. Nathaliegang (hoek Rebeccagang)
Buiten de grootschalige onderzoeken in het kader van de ontwikkeling van de wijk is deze locatie niet specifiek onderzocht. De locatie is niet verdacht met betrekking tot het voorkomen van bodemverontreiniging. Bij (her)ontwikkeling wordt aanbevolen bodemonderzoek uit te voeren.
5. Hoek Kleurlaan/Paletsingel
Op deze locatie zijn in 1997 en in 2008 bodemonderzoeken uitgevoerd. Er werden slechts incidenteel licht verhoogde concentraties aangetroffen.
6, Locatie Cypresgroen
Hier is in 2006 een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd. De locatie is geschikt voor alle doeleinden.
7. Katwijkerlaantracé
Buiten de grootschalige onderzoeken is dit gebied niet specifiek onderzocht. De locatie wordt aangemerkt als niet verdacht voor het voorkomen van verontreinigingen. Bij (her)ontwikkeling dient bodemonderzoek uitgevoerd te worden.
8. Locatie Vierde Stationsstraat 442
Op de locatie is nog geen bodemonderzoek verricht. De locatie is gelegen in de oude lintbebouwing. Dit betekent dat verhoogde concentraties zware metalen, PAK en asbest in de grond kunnen voorkomen. Verder is een kleine bovengrondse tank aanwezig geweest. Bij (her)inrichting dient bodemonderzoek plaats te vinden.
9. Locatie Rokkeveensweg Zuid 140
Op een deel van de locatie is bodemonderzoek verricht in 1987. Naar aanleiding van de onderzoeken is een sanering uitgevoerd. Omdat destijds niet de gehele locatie is onderzocht, en gezien de ouderdom van de onderzoeken dient bij (her)ontwikkeling bodemonderzoek plaats te vinden. Omdat de locatie gelegen is in de lintbebouwing, kunnen verhoogde concentraties zware metalen, PAK en asbest in de grond aangetroffen worden.
10 + 11. Kantorengebied Campus
Verwacht wordt dat de milieuhygiënische kwaliteit van de locatie vergelijkbaar is met de onderzoeksresultaten van een verkennend bodemonderzoek op het naastgelegen perceel, Hierbij zijn slechts licht verhoogde concentraties aangetroffen. Bij (her)ontwikkeling dient een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd te worden.
12. Ringweg Sawa
In 2009 is bodemonderzoek verricht op het grootste deel van de locatie. De locatie is geschikt voor alle doeleinden. Bij (her)ontwikkeling dient op een klein deel nog bodemonderzoek plaats te vinden.
13. Plein van de Verenigde Naties
Op een deel van deze locatie is in 2001 een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd. Er werden slechts incidenteel licht verhoogde concentraties aangetroffen. Op een deel van de locatie is in 2009 een partijkeuring uitgevoerd, waaruit bleek dat de grond schoon is.
14. Lus Zilverstraat
In 2003 is een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd. De locatie is geschikt voor alle doeleinden.
15. De Lactohoeve
Er zijn er verschillende bodemonderzoeken uitgevoerd. Daarbij zijn verschillende lichte verontreinigingen aangetroffen in de toplaag en in het grondwater. Net buiten de locatie is mogelijk nog een ondergrondse tank aanwezig (Zuidweg bij de bushalte). Omdat na dit onderzoek de opstallen gesloopt zijn en ter plaatse van de opstallen geen onderzoek is verricht wordt bij (her)ontwikkeling aanbevolen aanvullend onderzoek te doen. Extra aandacht moet geschonken worden aan asbest in de bodem vanwege de sloop van de asbesthoudende opstallen.
Uit de historische verkenning blijkt dat voor de meeste locaties geldt dat er geen verwachtingen zijn dat de bodem niet geschikt is voor het beoogde gebruik. Voorafgaand aan eventuele nieuwbouw of herinrichting van de ontwikkellocaties zal op grond van de Woningwet, ter voorkoming van bouwen op mogelijke vervuilde grond, op de betreffende locaties moet nog wel een verkennend bodemonderzoek worden uitgevoerd. De potentiële knelpunten zijn over het algemeen slootdempingen en asbest mogelijk ter plaatse van de Lactohoeve.
Op basis van de resultaten van dit verkennend bodemonderzoek kan een definitieve uitspraak worden gedaan over de geschiktheid van de locatie voor het toekomstig gebruik. Indien een locatie niet geschikt blijkt voor het voorgenomen gebruik, kan advies worden gegeven over de gebruiksmogelijkheden van een locatie of op welke manier de locatie toch geschikt kan worden gemaakt voor het beoogd gebruik.