Met de transformatie van het fabrieksterrein naar wonen is een belangrijke stap gezet in een duurzame woontoekomst voor dit stukje Woerden. Deze binnenstedelijke locatie komt vrij om te wonen en te leven. Hierdoor is er minder druk op het omringende Groene Hart als het gaat om wonen. Het vertrek van Campina heeft zelfs de aanzet gegeven tot een transformatie van de gehele spoorzone. Ook de locaties van het naastgelegen tuincentrum en loonbedrijf komen beschikbaar om te wonen.
Het Campina-terrein wordt vormgegeven als een rustige woonomgeving dichtbij de voorzieningen van de binnenstad. Lopend of met de fiets kunnen bewoners naar de oude binnenstad. Het geeft weer meer vitaliteit aan voorzieningen en detailhandel die, zoals overal in Nederland, onder druk staat vanwege het oprukkende gebruik van de auto en de perifere detailhandel.
Door de nabijheid van het trein- en busstation zal vaker met de bus en trein worden gereisd. Het vrijkomen van het Campina-terrein als woonlocatie faciliteert duurzaam mobiliteitsgedrag.
Doordat de auto’s van bewoners niet zichtbaar zijn in het openbaar gebied en bezoekers alleen aan de randen van het plan kunnen parkeren, is de openbare ruimte in hoofdzaak groen. Het groen en het gebruik van duurzame materialen zorgen voor een plezierige woonomgeving voor mensen. Voor de eengezinswoningen wordt deze sociale samenhang verder verstrekt omdat mensen zelf de eigen woning volledig hebben kunnen samenstellen. Mensen hebben de eigen woonwensen waar kunnen maken en zelf de uitstraling van de eigen woning mogen bepalen. De diversiteit in de gevel wordt bijeen gehouden door de vorm en het materiaalgebruik die zijn toegestaan waardoor een coherent straatbeeld ontstaat.
Het mengen van zorg en wonen, sowieso door elkaars nabijheid maar verstrekt door de maatschappelijke voorzieningen, zorgt voor een sociale cohesie binnen de nieuwe buurt.