Plan: | Leverterrein |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0622.0224bpLever2010-0130 |
Er wordt een informatiebijeenkomst voor bedrijven, omwonenden en andere belanghebbenden gehouden in de periode dat het ontwerpbestemmingsplan ter inzage ligt.
In het kader van het vooroverleg ex artikel 3.1.1 Besluit ruimtelijke ordening is het ontwerpbestemmingsplan aan diverse instanties ter kennis gesteld met het verzoek om binnen voornoemde termijn op de inhoud van het bestemmingsplan te reageren.
De reacties van het vooroverleg zijn als bijlage 10 toegevoegd. Hieronder is in het kort de gemeentelijke reactie toegevoegd.
Provincie Zuid-Holland
Overlegreactie
Het plan houdt nog onvoldoende rekening met het provinciaal belang. Er is wel toename van het groepsrisico voor de inrichtingen Shell Nederland en Struijk Verwo Infra.
Reactie gemeente
Het bestemmingsplan betreft een conserverend plan. Het bestemmingsplan heeft geen gevolgen voor de hoogte van het groepsrisico van de verschillende risicobronnen in en rond het plangebied. De beschrijving van de risicosituatie ter plaatse is op onderdelen aangevuld en geactualiseerd. In de toelichting is een verantwoording van het groepsrisico opgenomen.
Overlegreactie
Bij de DPO-leiding ontbreekt nog een risicoberekening.
Reactie gemeente
Gezien de lage personendichtheden binnen het invloedsgebied is langs de DPO-leiding geen sprake van een relevant groepsrisico. Het betreft hier een consoliderend bestemmingsplan. Een verdere kwantificering van het groepsrisico wordt om deze reden niet noodzakelijk geacht.
Overlegreactie
Op de verbeelding ontbreekt het plasbrandaandachtgebied, deze toevoegen.
Reactie gemeente
In de planregels van het bestemmingsplan zijn in artikel 3 onder 3.3. de voorwaarden voor het bouwen tussen de 40 en 65 meter vanaf de oever van de Nieuwe Maas/Nieuwe Waterweg opgenomen.
Rijkswaterstaat
Overlegreactie
Uit de verbeelding blijkt onvoldoende dat de Nieuwe Waterweg/Nieuwe Maas op grond van de Beleidsregels grote rivieren (Bgr) het bergend regime van toepassing is. Voor de rivier de Nieuwe Maas wordt verzocht de dubbelbestemming ‘Waterstaat – waterhuishoudkundige functie’ op te nemen.
Reactie gemeente
In de bestemming Water (artikel 7) van de planregels zijn de door Rijkswaterstaat genoemde punten in de bestemmingsomschrijving opgenomen.
Overlegreactie
Verzocht wordt in de toelichting aan te geven dat buitendijks bouwen en wonen voor rekening en risico komt van de initiatiefnemer. Rijkswaterstaat is niet aansprakelijk voor de buitendijkse hoogwaterveiligheid.
Reactie gemeente
De toelichting is hierop aangepast.
Overlegreactie
Op grond van artikel 2.1.2 van het Barro dient rekening te worden gehouden met een vrijwaringszone langs de oevers van de Nieuwe Maas en de Hollandsche IJssel. Deze zone is bedoeld om nadelige invloeden op het functioneren van de vaarweg te vermijden. Verzocht wordt dit te benoemen en voor zover u verbouw of nieuwbouw mogelijk maakt binnen deze zone, te onderbouwen hoe er rekening is gehouden met het vaarwegbelang.
Reactie gemeente
Paragraaf is aangevuld dat rekening wordt gehouden met artikel 2.1.2 van het Barro door de bouwvlakken op voldoende afstand van de vaarweg te situeren.
Hoogheemraadschap Delfland
Overlegreactie
In de waterparagraaf wordt verwezen naar de Waterkansenkaart 2007, dit is een verouderd beleidsstuk. Verzocht wordt deze verwijzing te verwijderen uit de waterparagraaf. Daarnaast wordt verwezen naar de oude Handreiking watertoets voor gemeenten 2007. Verzocht wordt de verwijzing naar de nieuwe handreiking 2012 op te nemen.
Reactie gemeente
De tekst is geactualiseerd.
Overlegreactie
In de tekst wordt een overschrijdingskans van de Delflandsedijk van 1/1250 jaar beschreven. Deze overschrijdingskans bedraagt echter 1/10.000 jaar. Verzocht wordt dit aan te passen.
Reactie gemeente
De overschrijdingkans is aangepast.
Overlegreactie
In de waterparagraaf is het beleid voor binnen- en buitendijks gebied door elkaar gehaald. Het plangebied ligt nagenoeg geheel buitendijks. Het beleid voor de thema's 'waterkwantiteit' en 'onderhoud en bagger' gaat echter in op een binnendijkse situatie. Verzocht wordt onderscheid te maken in binnen en buitendijks gebied en het beleid dat hierop van toepassing is.
Reactie gemeente
Deze tekst is aangepast.
Overlegreactie
Het kruispunt Deltaweg/Van Beethovensingel is binnen de keurzone van de primaire waterkering, 'de Delflandsedijk' gelegen. Voor werkzaamheden binnen de keurzone moet een watervergunning aangevraagd worden.
Reactie gemeente
Er is een passage toegevoegd dat bij eventuele werkzaamheden aan de rotonde een watervergunning nodig is.
Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond
Overlegreactie
De afdeling Risicobeheersing van de VRR brengt in het kader van externe veiligheid advies uit over de verantwoording van het groepsrisico en de mogelijkheden voor hulpverlening en zelfredzaamheid.
Reactie gemeente
Het advies van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is opgenomen in de toelichting van het bestemmingsplan. In de verantwoording van het groepsrisico is aangegeven op welke wijze in het plan wordt omgegaan met de punten uit het advies van de Veiligheidsregio.