direct naar inhoud van 2.3 Beleid provincie en regio
Plan: Strijensas
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0617.bpss-vg01

2.3 Beleid provincie en regio

Provinciale Structuurvisie

De provincie heeft een integrale structuurvisie voor de ruimtelijke ordening in Zuid-Holland vastgesteld. In deze Visie op Zuid-Holland beschrijft de provincie haar doelstellingen en provinciale belangen. De structuurvisie geeft de provincie de visie tot 2020 met bijbehorende uitvoeringsstrategie en een doorkijk naar 2040.

De kern van Visie op Zuid-Holland is het versterken van samenhang, herkenbaarheid en diversiteit binnen Zuid-Holland. Dit draagt bij aan een goede kwaliteit van leven en een sterke economische concurrentiepositie. Duurzame ontwikkeling en klimaatbestendigheid zijn belangrijke pijlers. Dit wil Zuid-Holland bereiken door realisering van een samenhangend stedelijk en landschappelijk netwerk. Goede bereikbaarheid, een divers aanbod van woon- en werkmilieus in een aantrekkelijk landschap met ruimte voor water, landbouw en natuur, zijn daarin kenmerkende kwaliteiten.

De visie op Zuid-Holland is opgebouwd uit vijf integrale hoofdopgaven, namelijk:

  • 1. aantrekkelijk en concurrerend internationaal profiel;
  • 2. duurzame en klimaatbestendige deltaprovincie;
  • 3. divers en samenhangend stedelijk netwerk;
  • 4. vitaal, divers en aantrekkelijk landschap;
  • 5. stad en land verbonden.

Intensief benutten, meervoudig ruimtegebruik, herstructurering en transformatie

De provincie Zuid-Holland wil dat voor alle stedelijke ontwikkelingen het principe geldt: eerst intensiveren van bestaand gebruik, vervolgens nagaan of door herstructureren de beschikbare ruimte in het bestaande bebouwde gebied beter benut kan worden en pas dan uitbreiden. Intensiveren betekent in de praktijk vaak het combineren van verschillende functies. Dit kan door stapeling of bestaande bebouwing voor meerdere functies geschikt te maken.

Gebiedsopgaven Hoeksche Waard

De Hoeksche Waard is een nationaal landschap op de overgang van de Randstad naar de Zuid-Hollandse delta. De aanwijzing tot nationaal landschap betekent dat behoud en herstel van de kernkwaliteiten van dit landschap belangrijke beleidsopgaven zijn. De provincie stelt daarin behoud van het open agrarisch landschap centraal, gericht op een duurzame ontwikkeling van de landbouw, met versterking van de gebiedsspecifieke landschapskenmerken, zoals de kreken, de dijken en het patroon van verspreide dorpen. Uitbreidingen van kleine kernen zijn in beginsel niet uitgesloten, maar worden in de meest kwetsbare delen van het nationaal landschap terughoudend benaderd.

De ligging van de Hoeksche Waard in de delta en nabij de Randstad heeft in het gebied zelf tot verschillen in karakter en dynamiek geleid. In het zuiden en westen staan rust, ruimte en ervaring van de delta centraal, terwijl het noorden en oosten meer onder invloed van het stedelijk gebied staan. De ligging in de delta betekent een opgave voor de versterking van de toeristische kwaliteiten en de mogelijkheden voor extensieve en verblijfsrecreatie in het zuiden van de Hoeksche Waard.

In figuur 2.1 is een kaartfragment opgenomen van de functiekaart van de structuurvisie. Uit dit fragment blijkt dat de kern Strijensas als stads- en dorpsgebied (lichtroze) wordt aangeduid. Rondom Strijensas liggen onder andere een Natura 2000-gebied (zuid), en een ecologische verbindingszone die ten westen van de kern Strijensas naar het noorden toe loopt. De provinciale structuurvisie geeft geen belemmeringen ten aanzien van de ontwikkelingen binnen het dorpsgebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0617.bpss-vg01_0002.jpg"

Verordening Ruimte

In de Provinciale Ruimtelijke Verordening Zuid-Holland zijn specifieke eisen gesteld waaraan bestemmingsplannen moeten voldoen. Hierna wordt de voor het plangebied belangrijkste regel toegelicht.

Artikel 2 Contouren

Om het stedelijk netwerk te versterken, kiest de provincie het uitgangspunt om verstedelijking zoveel mogelijk in bestaand bebouwd gebied te concentreren. Hiermee wordt de kwaliteit van het bebouwde gebied behouden en versterkt. Om dit te bereiken zijn het stedelijk netwerk en alle daarbuiten gelegen kernen in Zuid-Holland voorzien van bebouwingscontouren. Deze geven de grens van de bebouwingsmogelijkheden voor wonen en werken weer. De bebouwingscontouren zijn strak getrokken om het bestaand stedelijk gebied en kernen, rekening houdend met de plannen waar de provincie al mee heeft ingestemd. Verstedelijking buiten deze bebouwingscontouren is in principe niet toegestaan. Het plangebied ligt binnen deze contour.

afbeelding "i_NL.IMRO.0617.bpss-vg01_0003.png"

Figuur 2.2 Bebouwingscontour (www.ruimtelijkeplannen.nl)

Overigens is de Strijensche Haven aangeduid als 'overige nieuwe natuur, zoekgebied of ecologische verbinding'. Gezien het hoofdzakelijk conserverende karakter van het plangebied heeft dit geen directe consequenties.

Structuurvisie Hoeksche Waard (2009)

Met de Structuurvisie Hoeksche Waard laat de regio (bestaande uit vijf gemeenten) zien wat haar visie is op de toekomst. In de Structuurvisie wordt een visie gegeven op de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van de regio tot 2030 (figuur 2.3). Doel is de gelijktijdige versterking van de ruimtelijke kwaliteit, de leefbaarheid en de economische vitaliteit van het Nationaal Landschap Hoeksche Waard. Het Ruimtelijk Plan van de Structuurvisie is in het voorjaar van 2009 definitief vastgesteld door de vijf gemeenteraden.

In deze visie wordt, op het gebied van wonen, welzijn en leefbaarheid, gestreefd naar behoud van het dorpse karakter van de verschillende kernen en buurtschappen. Dit karakter is in hoge mate bepalend voor de kwaliteiten van de woonomgeving in de Hoeksche Waard. Voor de kleine buurtschappen ligt de nadruk op herstructurering van de bestaande woningvoorraad.

De regio Hoeksche Waard wil de leefbaarheid in de dorpen bevorderen en ruimte bieden voor ontwikkeling: de gemeenten mogen bouwen voor ten minste de eigen bevolkingsgroei met respect voor de kernkwaliteiten van het landschap.

afbeelding "i_NL.IMRO.0617.bpss-vg01_0004.png"

Figuur 2.3 Uitsnede structuurvisiekaart Hoeksche Waard

Zuidrand aan de Delta

Het Haringvliet en het Hollandsch Diep bieden unieke potenties voor toerisme en natuurontwikkeling, die meer benut kunnen worden. Daarbij wordt gedacht aan een uitbreiding van het aantal overnachtingsplaatsen en ligplaatsen, de aanleg van nieuwe natuur- en recreatiegebieden met een verbindend 'oeverpad' en de ontwikkeling van bijzondere woonmilieus aan het water.

Strijensas maakt onderdeel uit van de zuidrand van de regio Hoeksche Waard. Hier wordt gestreefd naar een gecombineerde ontwikkeling van watersport, woningbouw, verblijfsrecreatie en landschapsontwikkeling in de Zuidrand aan de delta, met Numansdorp als regionaal nautisch centrum en Piershil en Strijensas als locaties voor kleinschaliger toeristische voorzieningen. Strijensas wordt gezien als een recreatief knooppunt dat verder uitgebouwd dient te worden. Dit aspect wordt verder uitgewerkt in een gemeentelijke structuurvisie.

Woonvisie Hoeksche Waard

In 2010 is de Woonvisie Hoeksche Waard vastgesteld door de vijf gemeenteraden in de Hoeksche Waard. Een belangrijke reden om deze regionale Woonvisie op te stellen, is om een goed antwoord te bieden op de druk die van buiten de Hoeksche Waard wordt uitgeoefend op de woningmarkt. Naast de overall visie voor de hele regio, gaat de Woonvisie specifiek in op de ontwikkelingsrichting per kern wat betreft het wonen.

  • Er zijn voor Strijensas geen grootschalige uitbreidingsplannen.
  • Er is in beperkte mate sprake van herstructurering.
  • Aansluiten bij regionale differentiatie, geen sterker accent op bepaalde doelgroepen.
  • Ook het ontwikkelen van grootschalige seniorenhuisvesting is gezien het lage voorzieningenniveau niet realistisch.
  • Richtsnoer 15 woningen/ha.