Plan: | Bestemmingsplan 'Hekelingen 2012' |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0612.BP00035-4001 |
De regels van het bestemmingsplan bestaan uit de volgende onderdelen:
3.5.1 Inleidende regels
Begrippen
Dit artikel definieert de begrippen die in het bestemmingsplan worden gebruikt. Dit wordt gedaan om interpretatieverschillen te voorkomen.
Wijze van meten
Dit artikel geeft aan hoe de lengte, breedte, hoogte, diepte en oppervlakte en dergelijke van gronden en bouwwwerken worden gemeten of berekend. Alle begrippen waarin maten en waarden voorkomen worden in dit artikel verklaard.
3.5.2 Bestemmingsregels
In het hoofdstuk bestemmingsregels zijn in de planregels alle bestemmingen opgenomen met de daarbij behorende bestemmingsomschrijving. Waar noodzakelijk is gebruikt gemaakt van aanduidingen om toeestaan gebruik nader te specificeren. Ook zijn een aantal dubbelbestemmingen opgenomen. Met deze bestemming worden specifieke waarden beschermd die in meerdere hoofdbestemmingen voorkomen.
Agrarisch-1 en Agrarisch -2
Het verschil tussen beide bestemmingen betreft de bebouwingsmogelijkheden. De gebouwen mogen alleen binnen de bestemming 'Agrarisch - 1' worden opgericht.
Binnen de bestemming 'Agrarisch -1' zijn de bestaande bebouwingen met daarbij behorende voorzieningen opgenomen.
De gebouwen voor de diverse functies mogen binnen de bouwvlakken worden gesitueerd. Behalve overkappingen kunnen bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zoals mestopslag e.d. overal binnen de bestemming worden opgericht.
De gronden binnen de bestemming 'Agrarisch -2' kunnen worden gebruikt als weidegrond voor paarden of voor het telen van gewassen.
Bedrijf
Drie locaties in het plangebied hebben de bestemming 'Bedrijf' gekregen, t.w. het Hekelings Motorcentrum aan de Dorpsstraat, aannemingsbedrijf Moree aan de Dorpsstraat en het gemaal De Volharding op de hoek van de Schuddebeursdijk en de Hekelingseweg. Aanvullend hebben ook de gronden van nutsvoorzieningen de bestemming 'bedrijf' gekregen.
Gemengd
In het plangebied komen verschillende functies binnen één gebouw voor. Met name aan de Dorpsstraat is deze functie terug te vinden. De functie betreft een combinatie van wonen boven detailhandel en/of kantoor of zakelijke dienstverlening of horeca. Gronden die in het op 23 april 1986 vastgestelde bestemmingsplan 'Hekelingen' de bestemming 'gemengd' hebben gekregen hebben ook in onderhavig bestemmingsplan die bestemming gekregen.
Groen
Onder de bestemmingsaanduiding "Groen" vallen alle gronden met een publiek en of openbaar karakter; daarmee worden de parken, de dijken, de speelterreinen en de landschappelijke zones bedoeld. Binnen de bestemming 'groen' is het aanleggen van fiets- en/of voetpaden, inclusief de aanleg van fietspad F252 tussen Spijkenisse en Nieuw-Beijerland, toegestaan.
Maatschappelijk
De bestemming Maatschappelijk is in het plan toegekend aan de volgende vijf locaties:
Recreatie-Volkstuin
Voor de volkstuinencomplexen aan de Achterweg, de Schoollaan en de Toldijk is de bestemming recreatie met de nadere aanduiding volkstuin opgenomen.
Tuin
Deze bestemming is met name opgenomen bij traditionele woonpercelen waarbij de bergingen aan de achterzijde zijn gesitueerd. Om het straatbeeld vast te leggen en te handhaven zijn de bouwmogelijk- heden in deze bestemming minimaal.
Verkeer - 1
De hoofdwegen binnen het plangebied, zoals bijvoorbeeld de Hekelingseweg, Westdijk en Schuddebeursdijk, waarbij de verkeersfunctie primair is, hebben de bestemming V-1 gekregen. Het gaat hier om wegen waar 50 of meer km per uur gereden mag worden en die meestal ook toegankelijk zijn voor busvervoer.
Verkeer - 2
De bestemming V-2 is toegekend aan het overige verkeers- en verblijfsgebied, zoals wegen in het verblijfsgebied waaraan een maximum snelheid van 30 km per uur gekoppeld is. Ook vallen parkeerplaatsen en fiets/wandelroutes onder deze bestemmingsaanduiding.
Waarde-Archeologie - 1, Waarde-Archeologie - 2 en Waarde-Archeologie - 3
Op de Archeologische Waarden- en Beleidskaart Spijkenisse wordt zoals eerder vermeld aan de locatie een hoge archeologische verwachting toegekend. Op en in de nabijheid van de Toldijk bestaat een grote kans op de aanwezigheid van archeologische sporen uit de Late Middeleeuwen en Nieuwe tijd. In de polder ten westen van de dijk is een grote kans op de aanwezigheid van archeologische sporen uit het Neolithicum en Vroege Bronstijd in de top van de Afzettingen van Calais. Beide gebieden hebben ter bescherming van de mogelijk aanwezige archeologische sporen een aparte (dubbel)bestemming 'Waarde - Archeologie' gekregen. Ook hier moet voordat aangevangen kan worden met bepaalde werkzaamheden vooraf een omgevingsvergunning zijn verkregen.
Water
De gronden op de verbeelding aangewezen voor Water zijn bestemd voor water ten behoeve van wateraanvoer en -afvoer, waterberging en waterhuishouding en voor sierwater.
Wonen - 1 en Wonen - 3
De bestemming 'Wonen - 1' met de daarbij behorende tuinen en erven en in samenhang daarmee de uitoefening van aan-huis-gebonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten zijn op de verbeelding aangegeven. De woningen binnen de bestemming 'Wonen - 1' zijn traditionele woningen waarbij de bergingen aan de achterzijde van het woonperceel zijn gesitueerd. De voorzijde van de woonpercelen zijn bestemd als tuin. De bestemming 'Wonen - 3' is opgenomen voor meergezinsgebouwen, de gestapelde bouw.
In de regels is vastgelegd tot welk percentage het grondoppervlak van aan-, uit- en bijgebouwen zijn toegestaan.
Het gebruik van een woning als kamerverhuurbedrijf is uitgesloten. Hiermee wordt voorkomen dat woningen ongewenst worden gebruikt om meerdere huishoudens in onder te brengen. Wel kan het bevoegd gezag bij omgevingsvergunning afwijken hiervan en een kamerverhuurbedrijf toestaan, met dien verstande dat er voldoende parkeergelegenheid wordt gerealiseerd en de belangen van directe omwonenden niet onevenredig worden geschaad. Daarnaast kan het bevoegd gezag voorwaarden stellen aan het kamerverhuurbedrijf, zoals het aantal kamers dat mogen worden verhuurd.
Aan-huis-gebonden beroepen
Aan-huis-gebonden beroepen zijn, bij direct recht, als ondergeschikte functie bij de hoofdfunctie wonen toegestaan. Deze mogen alleen uitgevoerd worden zolang de omvang niet meer dan 30% van de gezamenlijke vloeroppervlakte van de bebouwing bedraagt. Dit geldt tot een maximum van 25 m² per woning.
3.5.3 Algemene regels
In dit onderdeel van de regels komen algemene regels aan de orde die gelden voor alle bestemmingen in het bestemmingsplan. De algemene regels bestaan uit de volgende artikelen.
Antidubbeltelbepaling
Een antidubbeltelbepaling wordt opgenomen om te voorkomen dat, wanneer volgens een bestem- mingplan bepaalde bouwwerken niet meer dan een bepaald deel van een bouwperceel mogen beslaan, het opengebleven terrein niet nog eens meetelt bij het toestaan van een ander gebouw of bouwwerk, waaraan een soortgelijke eis wordt gesteld. De formulering van de antidubbeltelbepaling wordt bindend voorgeschreven in het Besluit ruimtelijke ordening (artikel 3.2.4 Bro).
Algemene bouwregels
Dit artikel bevat een algemene regeling voor een geringe overschrijding van bouwgrenzen en bouw- hoogtes door ondergeschikte onderdelen van gebouwen. De toegestane overschrijding van de bouwgrenzen bedragen 1 resp. 2 meter.
Algemene afwijkingsregels
In dit artikel wordt een opsomming gegeven van de regels waarvan kan worden afgeweken met een omgevingsvergunning. Het gaat hierbij om de bevoegdheid om af te wijken van regels die gelden voor alle bestemmingen in het plan.
Algemene procedureregels
In dit artikel wordt de procedure geschetst voor al de afwijkingsmogelijkheden in de regels. In feite is dit artikel overbodig geworden omdat de procedure voor deze afwijking nu is geregeld in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).
3.5.4 Overgangs- en slotregels
In het afsluitend onderdeel komen de overgangs- en slotregels aan de orde.
Overgangsrecht
De formulering van het overgangsrecht is bindend voorgeschreven in het Besluit ruimtelijke ordening (artikel 3.2.1 Bro).
Slotregel
Deze regel bevat de titel van het plan.
3.5.5 Staat van bedrijfsactiviteiten 'functiemenging'
In de regels wordt op een aantal plaatsen verwezen naar de staat van bedrijfsactiviteiten. Deze staat is in bijlage 1 opgenomen en betreft een lijst, waarin de categorie-indeling van bedrijven, c.q. bedrijfsactiviteiten is opgenomen. Deze staat is opgesteld voor functiemengingsgebieden, zoals stadscentra, dorpskernen en winkelcentra en is ontleend aan een model uit de VNG-brochure "Bedrijven en Milieuzonering". De activiteiten in deze staat bestaan uit categorie A, B of C. De betekenis voor de toelaatbaarheid is als volgt:
Categorie A:
Activiteiten, die zodanig weinig milieubelastend voor hun omgeving zijn, dat deze aanpandig aan woningen kunnen worden uitgevoerd. De eisen uit het bouwbesluit voor scheiding tussen wonen en bedrijven zijn daarbij toereikend.
Categorie B:
Activiteiten, die in gemengd gebied kunnen worden uitgeoefend, echter met een zodanige milieubelasting voor hun omgeving, dat zij bouwkundig afgescheiden van woningen en andere gevoelige functies dienen plaats te vinden.
Categorie C:
De activiteiten zoals genoemd onder B, waarbij vanwege de relatie grote verkeersaantrekkende werking een ontsluiting op de hoofdstructuur is aangewezen.
Gelet op de aard van het plangebied waar boven de winkels en bedrijfruimtes wordt gewoond worden er alleen bedrijven in categorie A toegestaan met de mogelijkheid dat er middels een ontheffing (dienstverlenende) bedrijven uit categorie B zich daar vestigen, wanneer deze naar de aard en de invloed op de omgeving gelijkwaardig zijn met de toegestane categorie A. Het vorenstaande is ook van toepassing op (dienstverlenende) bedrijven, die niet in de staat van bedrijfsactiviteiten voorkomen.