Plan: | Vogelenzang 2012 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0612.BP00034-4001 |
Zuid-Holland is een dichtbevolkte provincie, met 3,5 miljoen mensen en veel economische bedrijvigheid. De beschikbare ruimte wordt intensief benut voor wonen, werken en ontspanning. Ook is ruimte nodig voor verkeer, voor dijken die beschermen tegen overstromingen, landbouw, natuur en water. Niet alles kan overal en daarom zijn er keuzes nodig. In de Provinciale Structuurvisie “Visie op Zuid-Holland” staan de keuzes van de provincie over het gebruik van de beschikbare ruimte.
De provincie maakt deze keuzes door op kaartbeelden te ordenen, vraagstukken te agenderen, pro- gramma's te ontwikkelen, en onderzoek uit te voeren. De provincie stuurt op hoofdlijnen, volgens de nieuwe stijl van besturen: “Lokaal wat kan, provinciaal wat moet”.
De provincie wil met “Visie op Zuid-Holland” de samenhang, herkenbaarheid en diversiteit in Zuid-Holland versterken. Het gaat om vijf hoofdopgaven:
De ontwerpstructuurvisie, inclusief de uitvoeringsparagraaf, welke tezamen de Zuid-Hollandse streek- plannen en de Nota Regels voor Ruimte zullen vervangen, is op 3 november door Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland vastgesteld. Op 20 april 2010 hebben Gedeputeerde Staten de definitieve ontwerpen van de provinciale structuurvisie, de verordening ruimte en de uitvoeringsagenda gewijzigd vastgesteld. Op 3 juli 2010 hebben Provinciale Staten de structuurvisie en de verordening ruimte definitief vastgesteld.
In deze structuurvisie kiest de provincie voor een tweeledige sturing, zowel op ruimtelijke functies als op ruimtelijke kwaliteiten. Dit komt tot uitdrukking in de provinciale belangen. Deze hebben zowel betrekking op functionele als kwalitatieve aspecten. Deze aspecten worden in beeld gebracht op een functiekaart en een kwaliteitskaart. Deze kaarten hebben eenzelfde status en vullen elkaar aan. De functiekaart is vergelijkbaar met de vroegere streekplankaarten. Deze kaart geeft aan wat waar mogelijk is, met locaties en begrenzingen. De kwaliteitskaart geeft aan welke kwaliteiten waar aanwezig zijn of moeten komen. Bij ontwikkelingen in een gebied zijn deze kwaliteiten belangrijk.
ligging plangebied in de Provinciale Structuurvisie 2010
Het plangebied wordt in de provinciale structuurvisie aangemerkt als 'Stads- en dorpsgebied' en ter plaatste van het park Vogelenzang als 'Stedelijk groen'. Verder is de metro terug te zien als 'regionale railverbinding', en het direct naast het spoor gelegen plangebied geldt als 'Stads- en dorpsgebied met hoogwaardig openbaar vervoer'.
Het bestemmingsplan Vogelenzang 2012 voldoet aan deze uitgangspunten van de provinciale structuurvisie.
Om het provinciale ruimtelijke belang, zoals beschreven in de provinciale structuurvisie, te kunnen uitvoeren is, onder meer, de provinciale verordening opgesteld. In de provinciale verordening zijn de zaken die generiek van aard zijn (relevant voor alle gemeenten of een bepaalde groep gemeenten) en in eerste instantie vooral een werend of beperkend karakter hebben vastgelegd.
De provincie acht de borging hiervan van groot belang. Tevens zijn de nationale belangen zoals vastgelegd in de AMvB Ruimte ook in de provinciale verordening opgenomen ten behoeve van een doorwerking in de gemeentelijke bestemmingsplannen. Tot slot zijn in de verordening regels gesteld over de inhoud van bestemmingsplannen en de inhoud van de toelichting van bestemmingsplannen. De verordening heeft slechts betrekking op een beperkt aantal onderwerpen. Voor het plangebied zijn deze onderwerpen zoals bebouwingscontouren, ecologische hoofdstructuur e.a. niet van belang omdat in het bestemmingsplan geen nieuwe ontwikkeling worden voorgestaan.
In de cultuurhistorische atlas van de provincie Zuid-Holland is het park Vogelenzang en het daaraan aansluitende (buiten-)gebied aangegeven als een topgebied cultureel erfgoed.
Uitsnede uit Cultuurhistorische Atlas PZH: binnen de rode ovaal ligt het park Vogelenzang
Voor topgebieden geldt de algemene sturingsrichtlijn continuïteit van karakter. Met deze richtlijn wordt aangegeven hoe de provincie in beginsel met ontwikkelingen wil omgaan wat betreft cultuurhistorie en ruimtelijke kwaliteit. Cultuurhistorie is hier een belangrijke randvoorwaarde bij ruimtelijke ontwikkeling. Uitgangspunt is om bij toekomstige ontwikkelingen de structuur van topgebieden te behouden en versterken door het herkenbaar houden van de ruimtelijke kenmerken hiervan (verkavelingsrichting, openheid, bebouwingsstructuur, profiel van kades, wegen en waterlopen). Dit betekent dat bij ruimtelijke ontwikkelingen die strijdig zijn met genoemd uitgangspunt altijd een nadere afweging zal plaatsvinden, waarbij het cultuurhistorische belang zwaar weegt. Ruimtelijke ontwikkelingen die passen binnen genoemd uitgangspunt zijn in principe mogelijk.
In onderhavig bestemmingsplan is geen sprake van ruimtelijke ontwikkelingen die strijdig zijn met dit uitgangspunt. De gekozen groenbestemmingen zorgen voor continuïteit van het groene karakter van het gebied, en de waterlopen zijn als zodanig bestemd. Op deze wijze worden de ruimtelijke kenmerken van het gebied herkenbaar gehouden, waardoor de structuur van dit topgebied behouden blijft.
In het regioprofiel Voorne/Brielle/Bernisse is als kenmerkend element voor dit gebied onder andere genoemd het contrast tussen de stadsrand van Spijkenisse en het omliggende polderlandschap. In onderhavig bestemmingsplan wordt dit contrast gecontinueerd.
Het park Vogelenzang heeft de bestemmingen Groen, Recreatie (nlw) en waar het watergangen betreft tevens de bestemming Water. De bestemming Recreatie (nlw) geeft aan, dat deze gronden zijn bestemd voor het behoud, het herstel en/of de ontwikkeling van de ecologische-, natuur en landschappelijke waarden, bos en bebossing en voor recreatie met behoud van natuurwaarden.