direct naar inhoud van 3.4 Regels
Plan: Schenkel-Groenewoud
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0612.BP00032-4001

3.4 Regels

De regels van het bestemmingsplan bestaan uit de volgende onderdelen:

  • inleidende regels
  • bestemmingsregels
  • algemene regels
  • overgangs- en slotregels
3.4.1 inleidende regels

Begrippen

Dit artikel definieert de begrippen die in het bestemmingsplan worden gebruikt. Dit wordt gedaan om interpretatieverschillen te voorkomen.

Wijze van meten

Dit artikel geeft aan hoe de lengte, breedte, hoogte, diepte en oppervlakte en dergelijke van gronden en bouwwerken worden gemeten of berekend. Alle begrippen waarin maten en waarden voorkomen worden in dit artikel verklaard.

3.4.2 bestemmingsregels

In het hoofdstuk bestemmingsregels zijn in de planregels alle bestemmingen opgenomen met de daarbij behorende bestemmingsomschrijving. Waar noodzakelijk is gebruikt gemaakt van aanduidingen om toegestaan gebruik nader te specificeren. Ook zijn een aantal dubbelbestemmingen opgenomen. Met deze bestemming worden specifieke waarden beschermd die in meerdere hoofdbestemmingen voorkomen.

bedrijf

Binnen het plangebied hebben twee bedrijven de bestemming Bedrijf gekregen. Het gaat om het auto- en motorbedrijf met benzineverkooppunt aan de Beukenlaan 2 en het transformatie/schakelstation, behorend bij de Metro. Bij de bedrijven is geen dienstwoning toegestaan. Deze twee bedrijven hebben een maatbestemming gekregen.

centrum 1 en centrum 2

Er is sprake van twee buurtwinkelcentra binnen het plangebied, een in de wijk Schenkel en een in Groenewoud. Beide kleine winkelcentra voor de dagelijkse levensbehoeften hebben een maatpakbestemming gekregen i.v.m. het gegeven dat er geen (markt)ruimte aanwezig is om verdere groei/uitbreiding mogelijk te maken.

Detailhandel

Deze bestemming is opgenomen voor de bestaande commerciële ruimtes, die zijn gelegen op de hoek Eikenlaan/Populierenstraat.

gemengd

In het plangebied komt één locatie voor waar een enkele functies binnen één gebouw zijn opgenomen. Het betreft hier een combinatie van wonen boven detailhandel in volumineuze goederen en dienstverlening.

groen

Onder de bestemmingsaanduiding "Groen" vallen alle gronden met een publiek en of openbaar karakter; daarmee worden de parken, de dijken, de speelterreinen en de landschappelijke zones bedoeld. Op de verbeelding worden met aanduidingen een aantal specifieke voorzieningen aangegeven, die op of in deze gronden zijn gelegen, zoals een walradarpost, skatepark, speeltuinvoorziening e.d.

maatschappelijk

De bestemming Maatschappelijk is in het plan toegekend aan de drie scholen in de Schenkel, aan de school voor voortgezet onderwijs "de Ring van Putten", aan het ziekenhuis "Ruwaard van Putten" en aan het verzorgingstehuis voor bejaarden "De Marckenburgh" in Groenewoud. De scholen in Groenewoud alsmede de Apotheken in Groenewoud en in de Schenkel zijn ook bestemd als Maatschappelijk. De voormalige boerderij langs de Schenkeldijk is verbouwd en in gebruik als kinderdagopvang. Dit heeft de overeenkomstige bestemming "maatschappelijk" gekregen. Tenslotte is ook de Kerk aan de Eikenlaan als maatschappelijke voorziening bestemd. De onbebouwde gronden langs de Beukenlaan hadden tot en met het ontwerp dezelfde bestemming en bebouwingsmogelijkheden gekregen als in het hiervoor geldende bestemmingsplan 'Groenewoud'. Bij de vaststelling is het plan 'Hart van Groenewoud' daar ingepast.

natuur

De uiterwaarden van de Oude Maas bestaan uit getijdengrienden, wilgenbossen en vochtige terreinen met een riet- en ruigtevegetaties. Een deel daarvan zijn onlangs aangewezen als Natura 2000 gebieden. Deze uiterwaarden hebben de bestemming 'Natuur' gekregen. Voor de delen van de uiterwaarden, die niet onderdeel uitmaken van het Natura 2000 gebied is het verboden in de regels nader genoemde activiteiten te verrichten zonder een omgevingsvergunning van het bevoegd gezag. Het Natura 2000 gebied kent een aparte bescherming van de natuur en landschapswaarden met een dubbelbestemming 'Natuur en landschap'.

tuin

Deze bestemming is m.n. opgenomen bij traditionele woonpercelen waarbij de bergingen aan de achterzijde zijn gesitueerd. Om het straatbeeld vast te leggen en te handhaven zijn de bouwmogelijkheden in deze bestemming minimaal.

verkeer -1

De hoofdwegen binnen het plangebied, zoals bijvoorbeeld de Schenkelweg, De Heemraad- laan, waarbij de verkeersfunctie primair is, hebben de bestemming 'Verkeer - 1' gekregen. Het gaat hier om wegen waar 50 km per uur gereden mag worden en die meestal ook toegankelijk zijn voor busvervoer.

verkeer - 2

De bestemming 'Verkeer - 2' is toegekend aan het overige verkeers- en verblijfsgebied, zoals wegen in het verblijfsgebied waaraan een maximum snelheid van 30 km per uur gekoppeld is. Ook vallen kleine groenstroken, parkeerplaatsen en fiets- en wandelroutes onder deze bestemming.

verkeer - Railverkeer

Het metroviaduct en de tunnelbak hebben de bestemming 'Verkeer - Railverkeer' gekregen; het gaat hier immers om een afwijkende vorm van verkeer en het bouwwerk van het metroviaduct en de ingang naar de tunnel dienen in stand gehouden te worden en zijn daarom bestemd overeenkomstig het huidige gebruik. De tunnel zelf wordt in de bestemmingen 'Groen', 'Natuur', 'Verkeer - 2' en 'water - waterstaat' aangegeven met een aparte aanduiding.

water

De gronden op de verbeelding aangewezen voor 'Water' zijn bestemd voor water ten behoeve van wateraanvoer en -afvoer, waterberging en waterhuishouding en voor sierwater.

water - waterstaat

Deze bestemming geeft een regeling voor de scheepvaart op en de functies van de rivier De Oude Maas.

wonen - 1, wonen - 2 en wonen - 3

De bestemmingen 'Wonen - 1' en 'Wonen - 2' met de daarbij behorende tuinen en erven en in samenhang daarmee de uitoefening van aan-huis-gebonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten zijn op de verbeelding aangegeven. De woningen binnen de bestemming 'Wonen - 1' zijn doorgaans traditionele woningen waarbij de bergingen aan de achterzijde van het woonperceel zijn gesitueerd. De voorzijde van de woonpercelen worden apart bestemd als 'Tuin'. De woningen binnen de bestemming 'Wonen -2' kennen deze combinatie niet, de woonpercelen worden geheel als 'Wonen' bestemd. Bij deze woningen zijn de bergingen in de voortuin gesitueerd. Verspreid in het plangebied komen nog garages en bergingen voor, die niet op een woonperceel liggen. Deze hebben of de aanduiding 'garage' of 'berging' gekregen. Binnen de wijk De Schenkel zijn op diverse plaatsen kwadrant-woningen gesitueerd. Deze hebben binnen de bestemmingen "Woning-1' en Woning-2' door middel van de aanduiding " specifieke bouwaanduiding-1' een eigen, afwijkende erfbebouwingsregeling geregen

De bestemming 'Wonen - 3' is opgenomen voor meergezinsgebouwen, de gestapelde bouw.

In de regels is vastgelegd dat de hoofdgebouwen binnen een bouwvlak mogen worden gerealiseerd en tot welk percentage het grondoppervlak met aan-, uit- en bijgebouwen mag worden bebouwd.

Een deel van de wijk de Schenkel is gebouwd op een locatie waar in het verleden vervuild havenslib is gestort. Ten behoeve van de te realiseren woningen is een leeflaagconstructie aangelegd. Deze locatie wordt op de verbeelding aangegeven met de gebiedsaanduiding 'milieuzone-bodembeschermingsgebied'. Ter bescherming van de leeflaag is het verboden in dat gebied bepaalde activiteiten te verrichten.

waarde - archeologie 1, 2, 3, 4 en 5 (dubbelbestemmingen)

Ter bescherming van mogelijke archeologische sporen in de bodem kan, voordat een omgevingsvergunning voor het bouwen kan worden verleend of andere nader genoemde activiteiten kunnen worden uitgevoerd, de verplichting worden opgelegd om vooraf archeologisch onderzoek te verrichten. Afhankelijk van de uitkomst daarvan kunnen in de vergunning nadere voorwaarden worden gesteld.

Genoemde verplichtingen ontstaan wanneer de (bouw)activiteiten dieper reiken dan in de regels voor de betreffende gebieden genoemde diepte en meer oppervlak beslaan als daar genoemd.

In hoofdstuk 6.8 wordt aangegeven hoe aan de hand van de archeologische verwachtingen binnen het plangebied gekomen is tot het opnemen van vijf archeologische dubbelbestemmingen in dit bestemmingsplan.

waarde - natuur en landschap (dubbelbestemming)

Om het natuurgebied langs de Oude Maas, dat is aangewezen als Natura 2000 gebied, extra te beschermd zijn aan deze gronden de dubbelbestemming 'waarde - natuur en landschap' gegeven. Activiteiten mogen alleen plaatsvinden nadat genoegzaam is aangetoond, dat deze geen schade toebrengen aan de te beschermen waarden.

Waterstaat - waterkering (dubbelbestemming)

Langs de Oude Maas ligt de Nieuw Hongerlandsedijk. Deze dijk is een primaire waterkering en is in het beheer bij het waterschap 'Hollandse Delta'. Ter bescherming van de waterkerende functie is deze dubbelbestemmming opgenomen. Het verrichten van een aantal in de regels nader genoemde activiteiten in deze zone moet aan de beheerder van de dijk worden voorgelegd.

3.4.3 algemene regels

In dit onderdeel van de regels komen algemene regels aan de orde die gelden voor alle bestemmingen in het bestemmingsplan. De meeste artikelen spreken voor zich. Hier worden echter de volgende nader toegelicht.

Antidubbeltelbepaling

Een antidubbeltelbepaling wordt opgenomen om te voorkomen dat, wanneer volgens een bestemmingsplan bepaalde bouwwerken niet meer dan een bepaald deel van een bouwperceel mogen beslaan, het opengebleven terrein niet nog eens meetelt bij het toestaan van een ander gebouw of bouwwerk, waaraan een soortgelijke eis wordt gesteld. De formulering van de antidubbeltelbepaling wordt bindend voorgeschreven in het Besluit ruimtelijke ordening (artikel 3.2.4 Bro).

Algemene aanduidingsregels

In bepaalde gebieden in Spijkenisse is in het verleden vervuild havenslib gestort. Zo ook op een locatie in de wijk de Schenkel. Ten behoeve van woningbouw is er vervolgens een leeflaag aangebracht. Ter bescherming van de leeflaag worden voor het gebied op de verbeelding nader aangeduid als 'milieuzone - bodembeschermingsgebied' specifieke regels gegeven. Deze regels gelden voor al de bestemmingen binnen dat gebied.

3.4.4 overgangs- en slotregels

In het afsluitend onderdeel komen de overgangs- en slotregels aan de orde.

Overgangsrecht

De formulering van het overgangsrecht is bindend voorgeschreven in het Besluit ruimtelijke ordening (artikel 3.2.1 Bro).

Slotregel

Deze regel bevat de titel van het plan.

3.4.5 Staat van bedrijfsactiviteiten voor milieubelastende activiteiten

In de regels wordt op een aantal plaatsen verwezen naar de staat van bedrijfsactiviteiten. Deze staat is in bijlage 1 opgenomen en betreft een lijst, waarin de categorie-indeling van bedrijven, c.q. bedrijfsactiviteiten is opgenomen. Deze staat is opgesteld voor milieubelastende activiteiten en is ontleend aan een model (bijlage 1) uit de VNG-brochure "Bedrijven en Milieuzonering".

De staat van bedrijfsactiviteiten is een hulpmiddel voor milieuzonering in de ruimtelijke planvorming. Milieuzonering zorgt ervoor dat nieuwe bedrijven een passende locatie in de nabijheid van woningen krijgen en dat nieuwe woningen op een verantwoorde afstand van bedrijven gesitueerd worden.

De activiteiten in de hier gehanteerde staat van bedrijfsactiviteiten bestaan uit categorieën 1 t/m 6. De activiteiten in de lijst zijn gerangschikt naar SBI-codes. Voor elke activiteit zijn milieuaspecten en richtafstanden vermeld, rekening houdens met de normaliter bij deze activiteiten voorkomend opslagen en installaties.

De lijst vermeldt richtafstanden voor de vier ruimtelijk relevante milieuaspecten geur, stof, geluid en gevaar. In een aparte kolom is in de tabellen de grootste afstand voor geur, stof, geluid en gevaar vermeld. De grootste afstand is bepalend voor de indeling in de milieucategorie.

De volgende tabel geeft inzicht in het verband tussen de afstand en de milieucategorie.

Milieucategorierichtafstand

1 10 m

2 30 m

3.1 50 m

3.2 100 m

4.1 200 m

4.2 300 m

5.1 500 m

5.2 700 m

5.3 1000 m

6 1500 m

Bij het bepalen van de richtafstanden zijn de volgende uitgangspunten gehanteerd:

  • het betreft 'gemiddeld' moderne bedrijfsactiviteiten met gebruikelijke productieprocessen en voorzieningen;
  • de richtafstanden hebben betrekking op de omgevingstypen 'rustige woonwijk' en 'rustig buitengebied';
  • de richtafstanden bieden in beginsel ruimte voor normale groei van de bedrijfsactiviteiten;
  • bij activiteiten met ruimtelijk duidelijk te onderscheiden deelactiviteiten (zoals productie, opslag, kantoren, parkeerterreinen) kunnen deze deelactiviteiten desgewenst als afzonderlijk te zoneren activiteiten worden beschouwd, bijvoorbeeld bij ligging van de activiteit binnen zones met een verschillende milieucategorie.

De in de staat van bedrijfsactiviteiten genoemde afstanden zijn richtafstanden en dienen als hulpmiddel. In concrete gevallen dient maatwerk te worden verricht.

Binnen dit bestemmingsplan worden activiteiten in maximaal categorie 1 of 2 toegestaan, met een afwijkingsbevoegdheid tot een hogere categorie. De activiteiten met deze categorieën zijn goed inpasbaar in een woonomgeving.

(Bovenstaande tekst is ontleend aan genoemde VNG-Brochure).