Plan: | De Dijk en Het Land |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0612.BP00030-4001 |
De Vogel- en Habitatrichtlijn is gericht op de instandhouding van natuurlijke habitats en wilde flora en fauna. De aanwijzing van gebieden tot beschermd natuurgebied, in het kader van de Vogel- of Habitatrichtlijn, vindt plaats aan de hand van soortenlijsten van zeldzame, of bedreigde plant- en diersoorten. Wanneer in een gebied bepaalde soorten voorkomen, of een gebied een bepaald percentage van de Europese populatie herbergt, dan komt zo'n gebied in aanmerking voor plaatsing onder de betreffende richtlijn. Volgens de kaart “Beschermde planten en dieren in Zuid-Holland” van de provincie Zuid-Holland komen in het natuurgebied rond het project De Elementen geen beschermde Europese Habitatrichtlijnsoorten voor.
In verband met het opstellen van het nieuwe bestemmingsplan is aan de Stichting Natuur en Landschap Voorne Putten (SNLVP) gevraagd om de natuurwaarden in beeld te brengen. De rapportage die daaruit is voortgekomen, maakt integraal deel uit van dit bestemmingsplan.
Ten aanzien van de beplanting in het plangebied wordt bij de conclusies geconstateerd, dat deze gevarieerd, maar niet spectaculair te noemen is.
De waargenomen vogels zijn standvogels en trekvogels, maar aan deze opnames zijn nauwelijks conclusies te verbinden. De gebieden langs de rivier staan bekend als een aantrekkelijk gebied voor trekvogels. Dit beeld wordt nauwelijks bevestigd door de waarnemingen. “Het zijn momentopnames” wordt geconstateerd in het rapport.
Veel vlinders zijn niet waargenomen, maar komen vrijwel zeker voor in deze biotoop. Deelplan De Dijk wordt door zijn ligging aan de rivier de Oude Maas aangemerkt als ecologische verbindingszone. Het kruidenrijke grastalud wordt als verblijfsgebied (schuilen, voedsel en leven) gezien voor kleine zoogdieren, amfibieën, vogels, vlinders en insecten.
De SNLVP pleit ervoor om vóór de toekomstige bebouwing langs de dijk een open ruimte te creëren, die aantrekkelijk is voor flora en fauna. Er wordt voorgesteld om een kruidenrijk grastalud te handhaven en deze door ecologisch beheer in stand te houden. Voorts wordt erop gewezen dat er twee oude polderelementen in het gebied aanwezig zijn. Dat zijn de rietput tussen de metrobaan en de bestaande woonwagenlocatie Groenoord. Deze elementen worden als biotoop gezien voor zoogdieren, vogels en amfibieën.
De visie en aanbevelingen van de SNLVP ten aanzien van deelplan De Dijk kunnen vrijwel in zijn geheel overgenomen worden. Het talud langs de Oude Maas is voor een deel te beschouwen als ecologische zone, waarbij in het plan is opgenomen om een deel van het grastalud te beheren als kruidenberm.
Ten aanzien van het handhaven van de oude (polder)elementen kan gesteld worden dat de rietput tussen de metrobaan in het bestemmingsplan vooralsnog de bestemming Groen heeft gekregen. De verdere uitwerking hiervan moet nog plaatsvinden.