Plan: | De Dijk en Het Land |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0612.BP00030-4001 |
Zoals eerder aangegeven is in de Structuurvisie 2010 – 2020 het project De Elementen en als onderdeel daarvan ook het plangebied opgenomen als woongebied. Het herziene
” Stadsplan 2010 – 2020” is een beleidsvisie, waarin een aantal kwalitatieve doelstellingen genoemd worden, waarop door middel van nieuwbouw gestuurd kan worden. Dit betreft de volgende aandachtspunten:
In de op 13 mei 2009 vastgestelde “Woonvisie 2010-2020 Compleet Wonen”, waarin de woonopgave voor Spijkenisse wordt herzien, wordt nogmaals bevestigd, dat de ontwikkeling van dit plangebied past binnen deze visie.
In september 2007 is gestart met de bouw van het eerste appartementengebouw 'De Vier Werelden', dat eind 2009 is voltooid. Een appartementencomplex van 90 m hoog, met circa 260 appartementen (drie en vier kamers).
Het tweede complex 'Rokade' met circa 270 appartementen is een jaar later opgeleverd, eind 2010. Met 115 meter hoogte torent Rokade hoog uit boven de Oude Maas. Er zijn 2, 3 en 4 kamer-appartementen, starterswoningen en penthouses.
Van het derde appartementencomplex, Het Terras aan de Maas, bestaand uit twee torens, met elkaar verbonden door een plint, is de bouw in juni 2010 gestart. Hier worden circa vierhonderd appartementen gerealiseerd. De hoogste toren van 90 meter staat op de hoek Groenoordweg – Hongerlandsedijk. De tweede toren wordt 70 meter hoog en staat tussen Rokade en de eerste toren. Er zijn verschillende typen appartementen, variërend van driekamerappartementen tot woningen voor starters.
Om daadwerkelijk vorm te geven aan één van de stadsentrees, wordt in plandeel De Dijk III (de boeg) op de kop van de dijk nabij de haven, gedacht aan een beeldbepalend complex, duidelijk herkenbaar vanaf de Spijkenisserbrug met een maximale hoogte van 175 m. Het bouwblok heeft een maat van 120 bij 70 meter en is daarmee beduidend groter, dan de overige bouwblokken. De basis vormt een naar de stad opengewerkt blok van vijf tot tien verdiepingen, met daarboven verdiepingen, die in hoogte kunnen oplopen. In het complex is plaats voor maximaal 350 appartementen. Daarnaast is eveneens gedacht aan andere functies. In samenhang met de realisatie van een groot evenemententerrein aan de kop van de haven, leent het gebouw zich uitstekend voor culturele functies en horecagelegenheden, in de plint, dan wel op de verdieping. Daartoe is de verdiepingshoogte van de begane grondlaag verhoogd.
Plandeel De Dijk II (de achtersteven) is in 3 appartementencomplexen, de delen 2A, 2B en 2C. Voorgestaan wordt de realisatie van een drietal beeldbepalende appartementen- complexen langs de oever van de Oude Maas.
Hier geldt een maximaal bouwhoogte van 175 m ten opzichte van NAP en een minimale hoogte van de eerste bouwlaag van 4 m, waarmee een doorlopende plint op ooghoogte gewaarborgd wordt. Verder is aangegeven dat de verschillende gebouwen een minimale afstand van 10 m ten opzichte van elkaar moeten hebben.
Voor deelplan Het Land bestaat het programma uitsluitend uit grondgebonden woningen van verschillende typen. Deze ruime profielen eisen “rijzige woningen” (3-4 lagen), verticale architectuur, zoveel mogelijk straatgericht, individualiteit in de gevels en specifieke hoekoplossingen. Daarnaast wordt gedacht aan een architectuurthema voor het gehele plan in kenmerkende jaren-dertig stijl. Het voorgestelde programma geeft een mix weer van overwegend woningen in de rij, dubbele en vrijstaande woningen. Het is de bedoeling dat met name de eengezinswoningen een sterk individueel karakter krijgen, brede beukmaat (minimaal 6 meter), verticaal gevelbeeld, kleine voortuin en een diepe achtertuin. Datzelfde geldt voor de vrijstaande woningen. Hierdoor ontstaat er een “rijk gevelbeeld” aan de lanen.
De eerste fasen van Het Land zijn opgeleverd. De volgende fasen worden in de nabije toekomst gerealiseerd.
Aanvullend op het woningbouwprogramma is 20.000 m² BVO gereserveerd voor voorzieningen. Hiermee wordt gedoeld op maatschappelijke voorzieningen, kantoorruimte, en horeca. Ten aanzien van deze functies zijn in de regels een aantal beperkingen aangegeven. Zo zijn de toegestane functies gebonden aan een maximum oppervlakte en is er tevens een beperking met betrekking tot het aantal bouwlagen bij onderdeel het 'dek' en de 'achtersteven' waarop de functies mogelijk zijn.
Zoals gebruikelijk in de gemeente zijn er specifieke gebruiksregels opgenomen voor de uitoefening van een aan-huis-verbonden beroep.
Woongebied het dek en de achtersteven
De niet-woonfuncties, waarbij gedacht wordt aan een breed aanbod aan consumentenverzorgende dienstverlening, zoals fysiotherapie, kapper, apotheek, een wijkservicecentrum, een administratiekantoor, worden in de plint van de appartementencomplexen aan De Dijk gerealiseerd.
Achter dit appartementencomplex aan de zijde van de Groenoordweg en voor een klein deel in Het Park gelegen, is het mogelijk een (multifunctionele) voorziening/basisschool te realiseren.
Woongebied de boeg
Voor het bouwblok in het noordoosten is de bestemming 'Woongebied - 2' opgenomen. Nabij dit bouwblok ligt in het groengebied aan de kop van de haven het “balkon van de stad” met een oppervlakte van circa 6.000 m². De stedelijke functies in het kader van festiviteiten in de begane grondlaag van het gebouw hebben een directe relatie met het gebruik van het balkon. Naast de woonfunctie zijn in het complex maatschappelijke voorzieningen, kantoren, dienstverlening en horeca op alle bouwlagen toegestaan.
Horeca
In het plangebied kan worden ingezet op complementaire horeca en horeca 1. Horeca is in het gehele plangebied een aan de woonfunctie ondergeschikte functie.
1. Complementaire daghoreca: een horecabedrijf dat is gericht op het hoofdzakelijk overdag verstrekken van dranken en etenswaren aan bezoekers van andere functies, met name functies als centrumvoorzieningen en dagrecreatie, zoals theehuisjes, ijssalons, croissanterieën, dagcafés, dagrestaurants en naar de aard en openingstijden daarmee gelijk te stellen horecabedrijven;
2. Horeca 1 (h1): een bedrijf of inrichting geheel of in overwegende mate gericht op het verstrekken van consumpties en/of dranken voor gebruik ter plaatse, waaronder in ieder geval wordt verstaan een koffiehuis, restaurant, eethuisje, pizzeria, snackbar of shoarmarestaurant;
Deze horecavormen passen bij de functies en de voorgenomen karakteristieken in het plandeel De Dijk. Voor de zone van de woontorens geldt dat horeca op de eerste twee lagen gerealiseerd mag worden. Daar waar in de plint van de bebouwing een horecagelegenheid zit, kan de buitenruimte gebruikt worden als terras. Doordat de woningen en de buitenruimte ervan hoger liggen, blijft vanuit de woningen het zicht op de rivier onveranderd en onbelemmerd. Het spreekt voor zich dat geen overlast mag worden veroorzaakt.
Bij het onderdeel De Dijk III (de boeg) zijn dienstverlening en horecafuncties op alle bouwlagen toegestaan. Denkbaar is een horecagelegenheid op de bovenste verdieping.