Plan: | Maaswijk actualisering 2011 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0612.BP00013-4001 |
Door de gemeente Spijkenisse is een Archeologische Waardenkaart (AWK) van het gemeentelijk grondgebied opgesteld. De kaart is in opdracht van de gemeente Spijkenisse vervaardigd door het BOOR en getoetst door de provincie Zuid-Holland. De Archeologische Waardenkaart (AWK) van Spijkenisse toont de archeologische waarden en potenties van het gemeentelijk grondgebied. De AWK geeft een indicatie van de locatie, de omvang en het belang van de binnen de gemeente aanwezige archeologische waarden.
De verschillende archeologische waarden vereisen, voorafgaande aan bodemverstorende grondwerkzaamheden, verschillende procedures die doorlopen moeten worden op het gebied van de Archeologische Monumentenzorg (AMZ), en die beschreven staan in de Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie (KNA, Amersfoort).
Op basis van het voorafgaande kan geconcludeerd worden dat de AWK vooral een verwachtingskaart is, waar de archeologische waarden en potenties op basis van een 'educated guess' worden gepresenteerd. De kaart is dus een weergave van onze huidige kennis en inzichten en zal daarom in de toekomst mogelijk -meer of minder ingrijpendmoeten worden bijgesteld.
Verschillende waarden
Op de AWK van de gemeente Spijkenisse worden gebieden met verschillende waarden onderscheiden:
Terreinen met een lage waarde
Het plangebied Maaswijk is voor het grootste deel op de AWK aangeduid als “terreinen met een lage waarde”. Voor terreinen met een lage waarde geldt dat de kans op het aantreffen van archeologische relicten in ongestoorde context gering is.
Desalniettemin kunnen ook in deze gebieden archeologische vondsten worden gedaan. Op grond van de Monumentenwet 1988 moeten deze vondsten worden gemeld, waarna eventueel een nader archeologisch onderzoek kan volgen. In principe hoeft er voorafgaande aan kleinschalige grondwerkzaamheden bij de terreinen met een lage waarden geen archeologisch vooronderzoek plaats te vinden. Bij grootschalige bouwwerkzaamheden (gehele bouwblokken bijvoorbeeld) verdient het aanbeveling -zeker voor de nog onbebouwde gebieden- de werken archeologisch te laten begeleiden. De begeleiding bestaat uit het doen van waarnemingen tijdens het te verrichten grondverzet. Hierdoor kan de huidige waardetoekenning getoetst en up-to-date gehouden worden.
Terreinen met een middelmatige waarde
Op basis van archeologische, geologische en/of historische informatie, in samenhang met de kennis over (sub)recente verstoringen, is een aantal gebieden aangewezen met een middelmatige waarde.
Hoewel de trefkans minder is dan in de gebieden met een hoge waarde, en er sprake van aantasting kan zijn, kunnen ook hier archeologische waarden in de ondergrond aanwezig zijn. Vandaar dat voorafgaande aan grondwerkzaamheden in deze gebieden er altijd een inventariserend veldonderzoek zal moeten plaatsvinden. In het bestemmingsplan is voor dit gebied een archeologische dubbelbestemming opgenomen met de voorwaarde voor een archeologisch inventariserend veldonderzoek bij aanvraag van een omgevingsvergunning.
Ten oosten van het bestemmingsplan Maaswijk ligt de Gaddijk. Deze dijk maakt geen onderdeel uit van het bestemmingsplan en is dan ook niet opgenomen op de verbeelding en regels van het bestemmingsplan.